Защи управляващите не искат да се провежда референдум заедно с президентските избори? Този въпрос витае в политическото пространство, след като се разбра, че от ГЕРБ искат допитването, инициирано от "Шоуто на Слави" да бъде преди вота. За подобна хипотеза за последно заговори Менда Стоянова (ГЕРБ). Изказване в този дух преди дни направи и зам.-шефът на партията Цветан Цветанов.

ГЕРБ СМЕНЯ ЗАКОНА, ЗА ДА НЕ СЪВПАДНЕ РЕФЕРЕНДУМЪТ С ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ?

ГЕРБ ще промени закона за референдумите чрез преходни и заключителни разпоредби в Изборния кодекс, за да стане възможно провеждането на допитване до народа по темата за задължителното гласуване преди вота. Това каза пред Клуб Z шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

В момента в закона е записано, че ако в едногодишен срок от датата на обнародване на решението на Народното събрание се произвеждат избори, националният референдум и изборите се произвеждат на една и съща дата. Това означава, че референдумът, иницииран от "Шоуто на Слави", трябва да се проведе заедно с президентския вот.

Един от въпросите в този референдум е за задължителното гласуване. 

Особено любопитно е, че тази поправка на закона бе инициирана през миналата година именно от ГЕРБ. Сега обаче Кирилов обясни, че не трябва тази норма да бъде императивна. Според него трябва да се остави възможност референдумът да се проведе преди вот, когато общественият интерес надделява.

"Не може да се търси такава връзка".

Така отговори Кирилов на въпрос дали ГЕРБ не се притеснява, че ако допитването е на една дата с президентския вот, ще се повиши много избирателната активност (а по-високата избирателна активност винаги обърква сметките на партиите).

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че би подкрепил подобна промяна в закона. Той уточни, че говори в лично качество, тъй като темата не е обсъждана в партията и в Патриотичния фронт. Според Симеонов би било добре, ако задължителното гласуване се тества още на президентските избори през есента, тъй като те са най-леки за провеждане.

Депутатът от АБВ Мариана Тодорова смята, че партията ѝ би подкрепила подобна промяна. Според нея, когато изборите и референдумът се провеждат заедно, обикновено кампанията за вота измества тази за референдума. Това ясно се е видяло на последните местни избори, съвместно с които се провеждаше и референдум за електронното гласуване, даде пример тя.

Освен за задължителното гласуване референдумът на "Шоуто на Слави" поставя на дневен ред още 5 въпроса - мажоритарен избор на депутати, намаляване на депутатите до 120, електронно гласуване, намаляване на субсидията на партиите, пряк избор на шефовете на управления на МВР.

Под тази инициатива са се подписали над 600 000 души при изискуеми 400 000 и е почти сигурно, че референдумът ще се състои. В кулоарите на парламента има притеснения, че ако изборите и допитването са в един ден, това би подпомогнало евентуална кандидатура за вота на Слави Трифонов - било той да се кандидатира лично или негов човек.