Главният прокурор Сотир Цацаров днес защити подчинените си, които предложиха на Волен Сидеров три споразумения за три от хулиганските му изцепки. Виновен излезе... Софийският градски съд, който подържа Сидеров и Чуколов едва няколко часа в ареста през есента и ги пусна. Т.е. - мярката им за неотклонение, макар че е ясно че тя не бива да е репресия за престъпление....

На журналистически въпрос - дали наказанието "пробация", издействано от прокуратурата, ще има ефект върху Сидеров, Цацаров каза:

Когато всички действия от народния представител бяха извършени и бяха извършвани, прокуратурата реагира абсолютно адекватно. Дойде един момент, в който след 3 часа престой в следствения арест той напусна следствения арест. Тогава аз казах съвсем ясно - разбира се, тогава не ми зададохте този въпрос... Казах съвсем ясно, че решението на съда тогава поставя едни много ясни жалони за това кое е моралното допустимото поведение и кое поведение каква санкция заслужава.

Той уточни, че не ставало въпрос само за поведение на народния представител, а на всеки гражданин. (Между другото, към днешна дата съдия Веселина Ставрева от СГС, която пусна и Сидеров, а по-рано и Румяна Ченалова, вече е обект на дисциплинарно производство от ВСС, б.а.).

Цацаров припомни и че на 18 ноември - когато атакаджиите бяха пуснати, имало и "подробно занимаване със законността на 72-часовото задържане" (както и в много другии случаи, и в този адвокатите спориха, че тази репресивна мярка от прокуратурата на практика не може да се обжалва пред съдия, б.а.).

Той на практика не пребиваваше в ареста и в рамките на 72 часа... Така че, ако всички - като прокуратура и всички вие, и ние като членове на това общество, трябва да си поставим въпроса: какво е мерилото или каква е допустимата санкция за такова поведение. Мисля, че първият жалон, първото мерило за тази санкция бе поставено с решението на Софийския градски съд по отношение на мярката за неотклонение на Волен Сидеров.

Цацаров се върна на темата дали пробацията е съизмеримо наказание и защити наблюдаващите прокурори, които трябвало да избират - престъплението да получи санкция, макар и със споразумение, или "всички тези дела да влязат в спиралата на съдебния процес".

Цацаров даде пример за инцидента на летище "Варна" (от първите дни на 2014 г., б.а.), за който досъдебното производство продължило 3 месеца, а делото до ден днешен още е на първа инстанция в СГС.

Трябваше да съизмерим от една страна поставения вече ориентир или жалон за това каква е санкцията и какво е мерилото за такова престъпление. От друга страна трябваше да пресметнем дали бяхме готови да се поставим отново в  спиралата, времевата на един такъв съдебен процес. Защото тези процеси щяха да траят във време почти същото като летище "Варна" и едва ли щяха да приключат. 

И от трета страна да стигнем до положението, при което в крайна сметка това поведение е получило своята санкция.

Цацаров заяви, че при повторно поведение би действал по същия начин, но явно критериите - неговите и "на други органи на съдебната власт", се разминавали.

По-добре наказание, сега, пък било то пробация, каза още главният прокурор.