По време на различните дебати за електронното гласуване - в пленарната зала, на комисия и по време на разяснителни разговори, депутати от БСП и ДПС многократно искаха гаранции за сигурността на внесения от Реформаторския блок проектозакон.

На кръгла маса в парламента днес експертът към политическия кабинет на вицепремиера Румяна Бъчварова Божидар Божанов разясни на разбираем език основните методи, предвидени да пазят тайната на вота, съдържанието на бюлетините и целия изборен процес. Народни представители от социалистите или от Движението обаче не се явиха.

Кръглата маса бе инициатива на депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров. На нея дойдоха няколко депутати, журналисти, експерти и представители на инициативния комитет "Гласувай без граници", които са сред авторите на проектозакона. Присъстваше депутатът от БДЦ Явор Хайтов, който слуша с интерес обясненията и ги подкрепи.

"ГЛАСУВАЙ БЕЗ ГРАНИЦИ" КЪМ БОРИСОВ: НЕ СПИРАЙТЕ ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ

Божанов подчерта за пореден път факта, че системата ще е с отворен код и публично достъпен изходен код, което ще даде възможност на всеки експерт в областта да може да я анализира и да посочи недостатъци в нея. 

Тайната на вота, обясни Божанов, се гарантира чрез система, която къса връзката между личността на избирателя и гласа му преди информацията да достигне човешкия фактор в системата. Той оприличи това на "сандък с етикет", като отбеляза, че въпросният сандък ще е изключително добре защитен с криптиране, което ще отнеме дори на най-мощните компютри твърде много време, за да го разбият - вотът дотогава ще е минал.

Той пак подчерта важността на електронната идентификация за сигурността на процеса. Новият Закон за електронната идентификация обаче бе "осакатен" от предложение на Цветан Цветанов на второ четене в комисия. 

НОВО 20: ЕЛЕКТРОННИЯТ ЧИП В ЛИЧНИТЕ КАРТИ ПАК СЕ ОТЛАГА

Божанов говори и за гаранцията при процеса на преброяване, като определи нужната проверимост като система "от край до край". Това означава, че при гласуване получавате "разписка" със символи, които след това можете да намерите в публичен списък с гласували. Така можете да проверите дали вотът ви е отчетен правилно, но никой няма как да разбере, че това е вашият вот.

Гаранциите за резултата пък включват паралелно преброяване на гласовете, разпределението им на множество сървъри, и това, че журналът за достъпа до данните ще бъде публичен и така никой не може да промени нещо, без това да остави следа.

Отново бе коментирана и системата за защита от принуда, която позволява да гласувате пред някого с фалшив код - т.нар. "Паник ПИН", който прави този вот невалиден, и може да изпраща сигнал за изборно нарушение до ЦИК и МВР. А после можете да гласувате отново на спокойствие.

Според Божанов, масовото купуване на електронни гласове също ще е сериозно затруднено от двуфакторната идентификация, предварителната регистрация, която ще показва рисковите зони, и факта, че купуването на хартиени гласове ще е значително по-лесно.

Той коментира и опасността от хакерски атаки, като подчерта, че DDoS не е хакване, а отказване на услуга, което според него е напълно предотвратимо и няма как да заличи или разкрие гласове.

Разбира се, призна възможността за дупки в сигурността в последния момент, което определи акто "форсмажорно обстоятелство". В този случай трябва да има процедура за прекратяване на електронното гласуване и анулирането му. Фактът, че то започва по-рано от основния вот, ще даде възможност на хората да гласуват.

"Това са нашите изисквания. В момента, в който се направи такава система и отговаря на тези изисквания, тогава има електронно гласуване. Ако някоя система не отговаря на поставените изисквания, аз ще съм първият, който ще каже, че тя не отговаря. И последно - изборната сигурност е национална сигурност и това е много сериозен въпрос", заяви Божанов в края на презентацията си.

ГЕРБ подкрепят електронното гласуване, но предложиха свой собствен законопроект. Според Иво Мирчев от ИК "Гласувай без граници", той няма да свърши работа.

"Този законопроект практически не отговаря на нито едно изискване на Конституционния съд за тайна на вота и въобще за начина на провеждане и технологията. При него принципите са изключително прости, гарантират възможност силна за манипулиране и дори ние го намираме за странно като предложение," заяви той.

ТРИ ПРИЧИНИ ЗА АТАКАТА СРЕЩУ ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ

Петър Славов уточни, че законопроектът на ГЕРБ е доста подобен на неговия законопроект от края на миналата година, който той по-късно оттегли и го определи като поостаряла технология.

"Това бяха разработки някъде от 2012 г. може би датиращи, които се опитахме да надградим и да взаимстваме. Оказа се обаче, че за 3-4 години толкова много са се променили технологиите, че това наистина е остаряло като подход", обясни той.

На въпрос на Клуб Z дали е разумно да се прави електронното гласуване, когато то се прилага само в една държава напълно - Естония, Антоанета Цонева от Инициативния комитет отговори следното:

"В развити демокрации, където е прилагано и след това отменено електронното гласуване, основна причина за това е било преди всичко отсъствието на висок интерес към електронното гласуване, отколкото от технологични проблеми, тъй като почти няма страна в ЕС, в която да не може да се гласува от дистанция - чрез писмо или пълномощник, нещо, което българското изборно законодателство никога не е позволявало."

Тя подчерта и че българската диаспора е много голяма и подобна пропорция на гражданите в чужбина спрямо тези в родината няма почти никоя друга държава.

Вторият въпрос на Клуб Z бе по отношение на доклада на независимия екип от Мичиганския университет, които са оценили и пробили естонската система и се изказват изключително критично към нея.

Според експертите, част от критиките са адекватни, но са насочени към човешкия фактор в естонската система, отколкото към технологичния.

"Първо, ние няма да въведем електронно гласуване днес, ние ще го въведем реалистично 2018 г. Със сигурност ще има общо с принципите в Естония, но не и с технологията в Естония, тъй като тя е сравнително стара. Критиките там са изключително и само свързани с човешкия фактор. Което означава, че ако добре се организира всичко - да, пак стигаме до приказката "е, ние сме в България, а нали знаете как стават тука нещата", но това пък вече зависи от нас, тъй като този процес се следи от 5 НПО-та, ще се съберат и експерти, които да правят мониторинг", обясни Иво Мирчев.

На уточняващ въпрос дали всъщност ще се стремим към по-добра система от естонската, специалистите потвърдиха, че именно това е целта.

Изводът е, че пред електронното гласуване има три препятствия - първо, законопроектът да не бъде променен до неузнаваемост, второ, ГЕРБ да се откаже от своите остарели предложения, и трето, да мине успешно и ефективно новият Закон за електронната идентификация, без който електронното гласуване трудно ще заботи.