Митичният бизнесмен от Кипър Георгиус Георгиу е собственик на най-голямата такси компания в София "ОК Супертранс". Това разкри сайтът за разследваща журналистика "Биволъ".

Мажоритарен собственик на „ОК Супертранс“ е кипърската фирма О’KEY SUPERTRANS OVERSEAS LIMITED, която от своя страна е 99,9% собственост на DUC NOMINEES LIMITED. 

"Мажоритарен собственик на DUC с 99,9% е известният вече Георгиус Георгиу, който по документи е най-големият чуждестранен инвеститор в България", е показала справка на "Биволъ" в кипърския фирмен регистър.

Той се води собственик и на фирмата "Юлен", която концесионира ски съоръженията в Банско. По време на обсъждания, организирани от екоминистерството, от ведомството даже пратиха на Георгиу официална покана да се яви на дискусията. Което не се случи.

Клуб Z потърси за коментар и разяснения по повод публикацията шефа на оперативното ръководство на "ОК Супертранс" Людмил Лазаров.

"Не мога да говоря, потърсете ме друг път", каза единствено той и прекъсна връзката.

В събота завесата за това кой действително стои зад "ОК Супертранс" бе повдигната от доскорошния шеф на парламентарната комисия по транспорт Гроздан Караджов. Депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок обяви пред Нова тв, че коли на такси компания, която е собственост на банка "гнила ябълка" са окупирали в четвъртък вечер "Орлов мост" в опит да прокарат лобистки поправки в Закона за автомобилните превози.

През последните седмици депутати от ГЕРБ неистово се опитват да прокарат законодателни промени, с които на практика ще се запази досегашният хаос в таксиметровата дейност и ще се отмени закон, който би трябвало да влезе в сила от 1 април. Той задължава фирмите превозвачи да наемат шофьорите си на трудов договор, или самите шофьори да се регистрират като самостоятелни превозвачи.