Новите правила в здравеопазването, запланувани от ресорния министър д-р Петър Москов, ще бъдат реалност още този петък, за да влязат в сила от 1 април.

РЕШЕНО: "ОТПЕЧАТЪЦИТЕ" ВЛИЗАТ В СЛУЖЕБЕН РАМКОВ ДОГОВОР

На днешното си заседание Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) окончателно одобри решението, което ще допълни Националния рамков договор (НРД) от миналата година, а министър Москов обеща текстовете да бъдат публикувани в "Държавен вестник" до края на седмицата.

"Решението дава много нови възможности и като видове медицинска дейност, която се покрива от касата, и като обеми във връзка с възможността на касата да финансира повече дейности. Днес това ще дойде в министерството при мен за подпис, най-късно в четвъртък ще бъде публикувано в "Държавен вестник", категоричен беше здравният министър.

По думите му допълнителните средства няма да се преразпределят за сметка на други дейности, а ще постъпят като чиста сума в бюджета благодарение на по-добрата събираемост на вноските през миналата година. След последните промени в Закона за здравното осигуряване, според които осигурителните права се губят при три неплатени вноски за последните пет години (а не три години, както беше доскоро), над 200 000 души са превели дължимите суми на системата, разказа министър Москов. Според него новите мерки за контрол върху плащанията, които ще влязат с новия НРД от 1 април, ще осигурят още повече средства за финансиране на медицинските дейности.

"Всяка една от мерките, приети от мнозинството в парламента, законите, нормативните актове на министерството, контролните механизми на касата дава ефект и тези пари, които не са били използвани ефективно досега, сега има възможност да бъдат вложени в нови обеми, нови лечения, клинични пътеки, процедури и изследвания, които здравноосигурените лица могат да получат", убеден е Москов.

Протестиращите вече втори ден лични лекари обаче остават подозрителни към обещанията за по-добро финансиране и по-добър контрол. Причината е, че текстовете в новия рамков договор на практика продължават реформите, срещу които е недоволството. Независимо от факта, че надзорът на здравната каса се съобрази със забележката на Българския лекарски съюз и реши да подпише анекси към стария НРД, вместо да въвежда изцяло нов по служебен път, допълнителните споразумения ще съдържат всички предварително планирани промени в сектора. Включено е и въвеждането на т. нар. пръстови отпечатъци, което не срещна подкрепата на лекарското съсловие и провали подписването на НРД 2016.

ЛЕКАРИТЕ БЛАМИРАХА МОСКОВ И РЕФОРМИТЕ

Освен това значително са орязани и голяма част от договорените увеличения на средствата за доболнична помощ. Весто със 131,5 млн. лв., както предлагаше лекарският съюз, тази година личните лекари ще разполагат със 127,7 млн. лв., което е само с 2-3 млн. лв. повече от миналага година. Отпаднала е включително и идеята за оказване на комплексна грижа за всички онкоболни в страната, защото новият НРД не предвижда сключване на общ договор с повече от една болница, алармират още лекарите.

Българският лекарски съюз беше твърдо решен да обжалва новия рамков договор, ако той бъде въведен по служебен път, но не е ясно дали ще има правно основание да го направи след решението за подписване на анекси. На този етап протестите в страната продължават, но без гаранции за особен успех.