СИМОНА РУСЕВА

За пръв път след 88 години президент на САЩ стъпи на кубинска земя. Барак Обама пристигна в Хавана на 23 март т. г. на историческо посещение. Той бе посрещнат от населението с невиждан възгорг. Визитата или поне случилото се по това време явно не е било по вкуса на революционера и бивш лидер на Куба Фидел Кастро.

Въпреки настъпилият обрат в отношенията на САЩ и Куба, 89-годишният Фидел остава непримирим.

“Не ни е нужно империята да ни подарява каквото и да било”, посочва Кастро в своя публикация за партийния официоз “Гранма”. Тя е озаглавена с голяма доза ирония – “Братът Обама”.

Авторът припомня стари противоборства между Хавана и Вашингтон през последния половин век и смята посещението за излишно и безрезултатно.

Кастро не можел да приеме като жест на помирение думите, които Обама произнесе в официалната си реч в Хавана, предавана и по телевизията. Слушайки я, хиляди кубинци били застрашени от инфаркт.

ОБАМА ПОИСКА ДЕМОКРАЦИЯ ПРЕД ЦЯЛА КУБА

Стопанинът на Белия дом в действителност призова населението на Куба да загърби миналото и така да бъде отворена нова глава на добросъседство със САЩ. Обама окуражи кубинците да защитават човешките си права.

“Президентът на САЩ каза всичко това след 60-годишна безмилостна блокада, наложена на Куба, ембаргото все още е в сила”, пише Фидел.

Да припомним, че през 2014 г. настъпи дългоочакван обрат в отношенията между Куба и САЩ. На 20 юли двете страни възстановиха дипломатическите си отношения, прекратени през далечната 1961 г. На 14 август 2014 г. в присъствието на държавния секретар на САЩ Джон Кери отново бе издигнато знамето пред сградата на щатското посолство в Хавана. Три седмици по-рано отвори врати и амбасадата на Куба във Вашингтон.

Обама се врече, че ще падне и наложеното спрямо Куба икономическо ембарго. Това обаче може да стане само с гласуване в Конгреса.

Фидел Кастро управляваше Куба почти половин век - от 1959 г. По здравословни причини през 2006 г. той предаде властта на с пет години по-младия си брат Раул Кастро. Въпреки че се оттегли от политиката, неговата дума все още има голяма тежест сред кубинското население, твърдят наблюдатели.

Във Вашингтон посрещнаха публикацията сдържано. Според говорителя на Белия дом Джош Ърнест Фидел Кастро се е видял принуден да вземе отношение по визитата на Обама в Хавана и допълни философски:

“Видът на диалога, какъвто трябваше да подбере президентът Обама в рамките на посещението си, е точно такъв, какъвто би бил невъзможен без тази визита.”

Ясно е, че има още много спорни въпроси между Хавана и Вашингтон. Ясно е също, че духът е пуснат от бутилката.