„Случи се! Мигрантските орди нахлуват в България!“, панически съобщава сайт с име на инструмент за цепене на дърва. „Започва ли нашествието на бежанците от Гърция?“, пита в заглавие „Блиц“, а пловдивският „Марица“ му отговаря: „Почна се. Бежанци нахлуват у нас от Гърция“.

Още десетки издания с различни заглавия тиражираха едно кратко съобщение на Българското национално радио от понеделник сутринта как „жители на село Кулата твърдят, че първите нелегални бежанци вече са влезли от Гърция в България“. Думите на кореспондента на радиото от региона звучат далеч по-уравновесено:

„В събота вечерта деца от селото са забелязали 6-7 души с торби с багаж, които се движели по международната железопътна линия. Децата споделили с родителите си, че непознатите говорели чужд език и им правели знаци да не вдигат шум. Възрастни от селото също видели групата, която се отдалечила бързо в тъмнината. Сигналът е подаден на "Гранична полиция", но следите на нелегално влезлите се губят“, съобщава БНР.

„Ордите“ не са заловени, не са и видени втори път от други хора. Но паникьорските заглавия са факт, а „новината“ си е актуална – след затварянето на т.нар. балкански маршрут през Македония, очакваният натиск върху гръцко-българската граница е често обсъждана тема.

Защо да не вдигнем леко адреналина на публиката? Факти няма, истерия има.

Случаят нито е първи, нито ще бъде последен. И едва ли всеки един заслужава специално внимание, но внимание заслужава общото послание от „букета“ новини от последната седмица. Преди дни друга „новина“ шестваше из голям брой медии и все още събира възмущение и гняв – шефът на полицията в Брюксел позира в ефирна розова рокля с обилен грим.

„Това в средата е шефът на полицията в Брюксел. Той се бори с терористите в сърцето на Европа!“, гръмва ексклузивно „Пик“.

„Еврогейско: Този в средата е шеф на полицията в Брюксел“, обогатява сюжета „Пан.бг“. Други задават въпроса „Що за птица е шефът на полицията в Брюксел?!“

„Новината“ е тиражирана и от профила на народния представител от „Атака“ Десислав Чуколов. „Новината“ присъства масово и в рускоезични сайтове и е публикувана часове сред атентатите в Брюксел, които отнеха живота на 35 души.

Този по средата е шеф на полицията в Брюксел. Очарователно...

Posted by Десислав Чуколов on Wednesday, March 23, 2016

Внушението е очевадно: Тия в Европа за нищо не стават!

Това, което въпросните сайтове не правят, прави Здравка Русенова, чието кратко разследване също става популярно във фейсбук. Нито името на шефа на полицията в Брюксел е вярно, нито възрастта му, нито снимката му. 100-процентова измислица, позоваваща се на снимка, която руска туристка била качила в мрежата...

Изгубих 15 мин. от живота си тази сутрин в търсене на една снимка. Снимката на шефа на полицията в Брюксел, която масово...

Posted by Zdravka Rusenova on Thursday, March 24, 2016

Колегите от “Уебкафе“ също обърнаха внимание на този фалшификат, но това не попречи по никакъв начин на разпространението на измислицата.

Дотук „букетът“ има за цел да паникьоса хората и да ги отврати от Европа. „Става страшно! Не разчитайте на тия еврогейове да ви спасят!“, ни казват голям брой „медии“.

И когато стресираш един човек и го разколебаеш в досегашния му избор, идва ред да му предложиш новото решение. Вечната тема „Защо в Япония няма ислямски тероризъм?“ винаги е добре дошла. Тя отново е в добра форма в последните седмици и ни казва:

Има решение извън свободата. Има решение на изток.

Има само един малък проблем. Всички „новини“ и аргументи по форуми как в Япония няма ислямски тероризъм, защото ислямът е забранен като религия, в страната не се допускат мюсюлмани и проповядването на тази религия се преследва, са... абсолютна измислица. Конституцията на Япония гарантира религиозните свободи, така както го правят конституциите на почти всички демократични държави.

Традиционно мюсюлмани в Япония не живеят, но от началото на 20-и век тази вяра навлиза и на острова. Днес мюсюлманите в страната са няколко десетки хиляди, а джамиите са десетки. Нелегални имигранти работят и в Япония и те идват основно от Индонезия, Бангладеш и Пакистан, но никой не ги преследва заради мюсюлманската им вяра. А и да даваш Япония за пример като страна, свободна от тероризъм, е също толкова нелепо. Целият свят помни случая от 20 март 1995 г., когато метрото в Токио бе обгазено с отровния зарин.

Комбинираното внушение от този „букет“ от неистини е, че трябва да сме постоянно разтърсени, тревожни и паникьосани; че трябва да обърнем гръб към Европа, защото „видяхме го кой ни брани!“; че решението е в крачка назад и две на изток.

Кой печели от това ли?

Всеки, който има интерес от откъснато от трезвеността общество, което водено от страх и паника може лесно да се откаже от вече завоювани постижения и може лесно да подкрепи водач, който иска да го поведе към лесното решение. След пълната и окончателна победа на динковизацията, подпомагана от услужливи "медии" и от срамежливото мълчание на политиците, това решение може и да ни стресне. Но чак след като сме го взели.