"Култура на натиска" ограничава медийния плурализъм в България, се казва в доклад на Държавния департамент на САЩ.

Дипломатическото ведомство разпространи доклада си за състоянието на човешките права по света през 2015 г.

Изразът "култура на натиска" се съдържа в заключение на Асоциацията на европейските журналисти-България. Тя направила допитване сред 143-ма журналисти у нас. 72 на сто от тях отговорили, че са свидетели как техни колеги са подложени на натиск. На 54 процента било попречено лично да упражняват професията си. А 41% били обект на клевета.

Припомнят се глобите от 150 000 лева, наложени на "Капитал" и "Дневник" и от 100 000 леваа срещу сайта zovnews.com заради публикации, които уж имали за цел да дестабилизират банковия сектор. Става дума за публикации, уличаващи в пране на пари шефа на КФН Стоян Мавродиев.

ЗАЩО ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ВИДЕО КАРИКАТУРАТА Е ПРОБЛЕМ? ГОЛЯМ

Цитиран е и случаят, в който кандидатът на ДПС за общински съветник Трайчо Василев участва в побой срещу екип на Нова телевизия.

Държавният департамент констатира влошаване на медийната среда и нарастването на корпоративната и политическа зависимост на средствата за масова информация.

Друг акцент е корупцията в България. Според доклада тя продължила да пречи на способностите на правителството и да подкопава доверието на обществото и на бизнеса в съдебната система и други правителствени институции.

Докладът обвинява властите в убийство

"Имаше едно съобщение, че правителството или негови агенти са извършили произволни или незаконни убийства", гласи буквално пасажът.

Става дума за убийството на афганистански мигрант от български граничен полицай близо до границата с Турция на 15 октомври.

Държавният департамент на САЩ изброява още суровите условия в затворите и местата за задържане, полицейското насилие и дългите забавяния в работата на съдебната система.

Както и в предишни години, проблем №1 за човешките права в страната ни е отношението към ромите и тяхната дискриминация.