"Репортери без граници" обяви свалянето на карикатурите на Чавдар Николов от Нова телевизия за "неприемлив акт на цензура" в официалния сайт на организацията.

ЗАЩО ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ВИДЕО КАРИКАТУРАТА Е ПРОБЛЕМ? ГОЛЯМ

В позицията се обяснява как над 90 видео карикатури са били махнати от сайта на Нова тв, като от телевизията обяснили това с факта, че договорът с Николов е прекратен. В крайна сметка обаче това изглежда като случай на политическа цензура, смятат в организацията. Причината, според "Репортери без граници", е че последната карикатура на Николов се подиграва с премиера Бойко Борисов за публичната му подкрепа на "група престъпници, които ловят мигранти с цел да ги върнат обратно в Турция".

ДИДИЕ ЩОСЕЛ СЕ ИЗВИНИ НА ЗРИТЕЛИТЕ И НА ЧАВДАР НИКОЛОВ

"Дълг на мениджърите на една медия е да поддържат редакционната независимост на журналистите, които работят за нея - продължава позицията на "Репортери без граници". - Твърдението на Дидие Щьосел (собственика на Нова тв, бел.ред.), че договорът с карикатуриста просто е изтекъл е гротескно. Медията трябва да участва в демократичния дебат, а това включва този тип карикатури. Медийната свобода не е банална формула. Изумително е, че трябва да се напомня на медиите за техния дълг да я уважават. Всички карикатури на Николов трябва да бъдат възстановени на сайта."

Те бяха възстановени - още вчера. Нова тв дори покани карикатуриста обратно на работа, но той още обмисля идеята.

НОВА ТВ ВРЪЩА КАРИКАТУРИСТА ЧАВДАР НИКОЛОВ

Самият Николов отново коментира днес в ефира на бТВ казуса, като отбеляза:

"За да се разбере правилно една карикатура, е нужно човек да е образован."

На въпрос защо някои хора не се харесват окарикатурени, той отговори така:

"Човешко е – никой не се харесва дебел, с голям нос и големи уши".