Гражданските патрули са законни, а "свещените български граници" са подложени на безпрецедентна атака. Това каза пред радио "Фокус" проф. Михаил Константинов.

"България е подложена на безпрецедентна атака срещу държавните граници. Незаконното преминаване на границите от бежанци е заплаха за Отечеството. Аз не знам в най-новата българска история да е имало такава масирана атака срещу свещените български граници. В момента се провежда небивала в историята атака срещу България. Вярно е, че не можем да сравним ситуацията с това, което се случва в други страни“, каза проф. Константинов.

Според него по официални данни всеки ден на западната ни граница се залавят по 100 души нелегални мигранти.

"Тези 100 души преди всичко са нарушили границата, за да започнат да ги залавят след това. Те ловят 100 души, но колко не ги ловят? Дори да са само 100, това означава, че 36 хиляди годишно незаконно влизат в България. Чувате ли за какво говорим? Това са 36 хиляди души. 5% от тях да са терористи, виждате за какво става въпрос. А някои дори да не са терористи е видно, че са бойци“, коментира проф. Константинов.

Според него задържането на мигранти, които преминават държавната граница е абсолютно законно и дори е изискване на наказателния кодекс. Константинов смята, че т.нар. "граждански патрули" също са законни, стига да не се допуска превишаване на права и използване на прекомерна сила.

Константинов коментира и темата, по която е специалист, а именно изборното законодателство. Според него въвеждането на активна регистрация за изборите е правилна мярка. Така той коментира идеята негласувалите граждани да бъдат премахвани от избирателните списъци.

"Това изключване от избирателни списъци е една много добре позната техника и се нарича активна регистрация. На всяка следваща година се прави избирателен списък с тези, които са гласували", обясни проф. Константинов.

Според него фактът, че негласувалите ще бъдат премахвани от избирателните списъци вероятно би стимулирало хората да дадат своя вот.

"Ако знам, че следващата година ще трябва да ме дописват, тоест да губя допълнително време, ще отида да гласувам, докато ме има в списъка. Тази мярка е много правилна. Когато се говореше за активна регистрация, това беше една от формите – прави се избирателен списък с гласувалите. Ако някой допълнително иска да гласува, се дописва. Така е в много държави в Европа", коментира проф. Константинов.

Според него идеята за томбола с награди за гласувалите вероятно ще стимулира избирателите да отидат до урните. Проф. Константинов допълни, че на теория при задължително гласуване партиите с твърд електорат отчитат по-нисък резултат.