Благотворителната организация „Спаси, дари на“ разпространи позиция по повод на днешните арести във Фонда за лечение на деца, при които бяха задържани всичките осем служители заедно с директора Павел Александров.

„Убедени сме, че случващото се в момента е поредният опит да бъде сменен директора на фонда с удобен на чиновниците в Министерството на здравеопазването, за да могат да бъдат насочвани средствата за лечение към подходящи наши лекари, клиники и доставчици на медицински изделия", се казва в позицията.

Акцията във Фонда бе проведена от ГДБОП и специализираната прокуратура. Те обявиха, че работят срещу организирана престъпна група за злоупотреби и подкупи, свързани с дейността на Фонда.

Малко по-късно Министерството на здравеопазването назначи проф. Владимир Пилософ за нов директор.

ФОНДЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА В ЧУЖБИНА СВЕТКАВИЧНО С НОВ ШЕФ

"Такива действия неминуемо ще доведат до унищожаването на тази структура и от там, до сериозни и често непреодолими проблеми в лечението на малките пациенти", се казва в позицията на „Спаси, дари на“.

Инциативата започна преди 10 години. Целта бе да се съберат необходимите пари за лечението на 3-годишната Дарина. По-късно родителите й продължиха своята дейност и днес „Спаси, дари на“ е организация, която помага на всички семейства с болни деца. Представител на „Спаси, дари на“ участва в Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.

 

Предлагаме ви пълния текст на разпространената позиция:

 

Скъпи приятели и съмишленици,

Свидетели сме на поредния управленски произвол, маскиран с нелепи обвинения за злоупотреби във Фонда за лечение на деца. Всички досегашни проверки, включително и приключилата преди месец на прокуратурата, завършиха с мнение, че няма данни за каквито и да е закононарушения.

Както знаете, има представител на "Спаси, дари на..." в Обществения съвет, има представители и на медиите и други неправителствени организации. Което прави такива злоупотреби невъзможни.

Самият факт, че нахлуването на ГДБОП е извършено по време на заседание на Обществения съвет, показва търсената показност, която сме сигурни, че ще завърши като жалка оперетност.

Убедени сме, че случващото се в момента е поредният опит да бъде сменен директора на фонда с удобен на чиновниците в Министерството на здравеопазването, за да могат да бъдат насочвани средствата за лечение към подходящи наши лекари, клиники и доставчици на медицински изделия. Нещо, което Павел Александров прекрати веднага щом застана на поста. И което му струваше уволнението и замяната с онова недоразумение Ива Станкова, съсипала всичко само за 6 месеца.

Споделяме това с Вас, защото сме наясно, че такива действия неминуемо ще доведат до унищожаването на тази структура и от там, до сериозни и често непреодолими проблеми в лечението на малките пациенти.

Бог да пази децата ни!