Article_top

Надежда Цекулова

Надежда Цекулова е дългогодишен журналист в БНР с ресор здравеопазване и бивш член на Обществения съвет към Фонда за лечение на децата. Препечатваме статията от личният й блог. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Има един предел на допустимост на гнусотата на обществената среда.

Има предел на допустимост на невежеството, глупостта и сервилността на равнище общество.

Има предел, отвъд който не можем да се наричаме правова държава.

Има предел на злоупотребата с власт, със служебно положение и с хорския страх.

На 20.04.2016 г, сряда, минути преди началото на заседание на Обществения съвет на Център фонд за лечение на деца, служители на ГДБОП нахлуват в стаите на Фонда. Извеждат членовете на ОС, а служителите от администрацията на Фонда остават задържани горе. Полицията пуска към криминалните репортери неофициална информация, че са задържани "повече от 10 души и са отведени на разпит". Споменава се, че са намесени и журналисти. В тази информация единствената вярна дума е "задържани". Да, служителите - всички 7 служители и директорът на ЦФЛД - са били задържани в служебните помощения на Фонда. Не са водени никъде и със сигурност не са повече от 10, защото когато за последно решавах задачи със сина си, 7+1 все още беше <10.

"Намесените" в работата на фонда журналисти са трима - представителят на БНТ, на БНР и на частните медии. До миналата седмица това бяхме Мария Чернева, аз и Милена Златкова. Аз вече не съм част от ОС, за което май трябва да съм благодарна... Ще ми бъде интересно да науча схемата, от която бих могла да се облагодетелствам. Сигурна съм, че за Мария и Милена важи същото.

Но да преминем към сандвичите, както казваше покойната ми преподавателка по политология... 

1. Павел Александров, пликовете с пари и други легенди. Ако не бях толкова бясна, омерзена и отвратена, щях да се търкалям по пода от смях.

Павел Александров е директор на Център "Фонд за лечение на деца" от средата на  2010г. През тази година институцията се реформира, изготвен беше нов правилник, който дава възможност за пряк обществен контрол върху работата й. Създаден беше обществен съвет с участието на специалисти и представители на НПО и медии. През 2010г. Фондът е подпомогнал лечението на 322 деца. През 2011, която беше първата изцяло под ръководството на Александров - 387. През 2015г - 1390. Ако желаете по-точна справка и разбивка по години - отчетите се намират на сайта на ЦФЛД.

За целия период до членовете на ОС са достигали не едно и две тревожни родителски обаждания, свързани със сроковете за работа на Фонда. Имало е спорни случи, в които служителите на фонда и родителите взаимно са се обвинявали в грубо отношение. Имаше дори единични случи на семейства, според които някой във Фонда им казва по телефона, че няма смисъл да се подават документи. Тези случаи винаги са обсъждани между ОС и администрацията на Фонда и са търсени възможните пътища за отстраняването им. Но никога, повтарям, никога до ОС не са стигали сигнали или съмнения, че на родители са били искани пари.

2. Пликове с пари.

Опитвам се да си отговоря как така хора, които работят с Александров от деня на назначаването му, никога не са забелязвали съмнителното му благосъстояние, но пък ГДБОП услужливо откриха пликове с пари - не къде да е - а в кабиета му... Също така се питам как ще докажат, че парите са от подкуп. Не ми е маловажна и тезата за отклоняване на средства в лични сметки - ЦФЛД е второстепенен бюджетен разпоредител. Не управлява собствена сметка, а когато има разход, изпраща финансовите документи до МЗ. МЗ от своя страна превежда пари на Фонда, а Фондът - на партньорите си. От началото на директорския му мандат Павел Александров е бил обект на 12 проверки, между които на Сметната палата, ИАМО, Инспектората към МЗ. Може и да пропускам някой проверяващ...

3. Частни апартаменти

Става дума за апартамент в Париж, собственост на българка, омъжена там. Апартаментът се ползва за настаняване на придружители (а понякога и деца) при необходимост. Договорът за ползването му е сключен в далечната 2006-та, съвсем в зората на работата на Фонда, тъй като тази частна квартира предлага значително по-ниски цени от парижките хотели. Някои болници предлагат общежития за тези цели, но други не. В Париж има център за онкологични заболявания, както и такъв за бъбречни трансплантации. Нещо неясно?

4. Проверката

През август Инспекторатът на МЗ влезе във Фонда. Г-жа Пенка Белева, шеф на Инспектората, лично е ръководила проверката. През септември ОС научи, че има доклад. Очаквахме да го видим в края на месеца. После през октомври. Бяха организирани серия индивидуални срещи на отделни представители на ОС с отделни представители на МЗ. Стана ясно, че докладът не може да бъде предоставен.

Стана ясно също, че в него има "страшни нарушения" най-голямото от които е издаването на формуляр S2. МЗ спря плащанията към Фонда, и съответно Фондът - към партньорите си. След като през ноември започнаха да пристигат предупредителни писма от чужди клиники, ОС беше принуден на даде пресконференция и да обясни публично на МЗ, че решаването на административните проблеми в работата на Фонда НЕ МОЖЕ да се случва със спиране на лечението на децата. Надявам се няма две мнения по въпроса.

След тази пресконференция имах лична среща с д-р Ваньо Шарков, на която се убеждавахме взаимно колко сме добронамерени един към друг. Бяха ми подхвърлени реплики на тема "страшни нарушения". Но на въпроса ми: "Добре, кажете ми какви са доказателствата за това.", д-р Шарков отговори "Не знам. Аз не съм виждал доклада, само съм чувал". Nice, ah? Surreal, but nice...*

В началото на декември във Фонда се получи писмо. До ден днешен това е единственият официален документ, с който членовете на ОС разполагат. Директорът на Фонда беше поканен да прочете доклада от 97 страници в прокуратурата, под ключ. Не знаем какво пише в него. Изморихме се да обясняваме, че прозрачността и коректността в работата на Фонда са и наша грижа, и че бихме подкрепили всички ОСНОВАТЕЛНИ мерки, които МЗ вземе за оптимизиране на работата. И стигнахме до извода, че вероятно в доклада не се съдържат никакви сериозни доказателства за нарушения - иначе те отдавна щяха да са оповестени, а директорът на Фонда (който вече беше доказано неудобен) - уволнен. През пролетта научихме, че дадените от ръководството на Фонда обяснения вероятно ще доведат до прекратяване на прокурорската проверка. Ако вярваме на Радан Кънев - довели са.

И тогава?

5. А има ли проблеми във Фонда?

О да, има. Част от ОС, в партньорство с ръководството на Фонда (четете "Павел Александров") ги поставя от години пред всеки следващ здравен министър. "Спаси, дари на", Български дарителски форум, а и ОС като колективен орган са внесли до МЗ не е дно и две писма с предложения и сигнали. Бих изброила всички тук, но нямам тези данни в момента. Миналата година, при поредните инициативи на МЗ за промени в структурата и правилника на Фонда, нахвърлях накратко някои от най-належащите тревоги на ОС и ги дадох на зам. министър Шарков на хартия и в електронен вид. Към дата 04. 03. 2015-та те изглеждаха така, а към днешна дата не са се променили много:

Към днешна дата основните предизвикателства пред Център „Фонд за лечение на деца” са следните:

Ø    Малък брой служители;
Ø    Непрекъснато нарастващ брой кандидатстващи деца, основно за сметка на нуждаещите се от подпомагане за лечение в България;
Ø    Слаба дарителска активност към Фонда;
Ø    Ниско ниво на информираност на лекарите (особено извън София) за дейността на Фонда;
Ø    Слаба разпознаваемост и в резултат на това – изключителна уязвимост и ниско обществено доверие.

Възможните решения са търсени и обсъждани в различен формат, включително с предишния екип на МЗ с министър д-р Таня Андреева. Вероятно няма да Ви изненадам, че по почти всички точки между ръководството на ЦФЛД и членовете на ОС се постига консенсус. Причината за това е, че през последните 3-4 години проблемите не се променят, само стават по-големи, и решенията им вече са очевидни за всички, които са пряко ангажирани с работата на Фонда.

1) Нормативни промени

Един от основните проблеми (който води след себе си серия последващи) е голямото портфолио, което е пришито на една малка институция като ЦФЛД. Още през 2011г. стана видно, че идеята ЦФЛД да финансира медицинските изделия за ортопедични и неврологични операции дава двояк резултат. От една страна много деца получиха шанс за непосилно за семействата им хирургично лечение. От друга – ЦФЛД доплаща за лечение в България на здравноосигурени пациенти по съществуващи клинични пътеки. ЦФЛД не функционира, за да дофинансира необезпечени клинични пътеки. Фондът няма възможност и механизми да договаря, реферира и контролира цени и обеми на консумативи за хирургични интервенции. Още по-тревожно е, че недофинансирането на клиничните пътеки с нужните медицински изделия поражда и дискриминация. В момента родителите са принудени да купуват сами скъпоструващите изделия или да се обърнат към фонда, но само ако лечението на децата им не е спешно и ако знаят за съществуването на тази възможност. Децата, чиито родители не са информирани, както и тези, които се нуждаят от спешни ортопедични и неврологични операции, не могат да се възползват от финансовата помощ на ЦФЛД, тъй като спешността на лечението им не позволява да се изминат всички стъпки в процедурата.

Решението изглежда очевидно – въпросните изделия да бъдат заплащани от НЗОК. Става дума за разход в размер около 5 млн лв годишно, с тази разлика, че НЗОК би могла да осъществи много по-добър контрол върху разходването на тази сума. Това предложение е отправяно няколко пъти от 2012г. както към ръководството на МЗ, така и към ръководството на НЗОК. Засега без резултат. Всички членове на ОС съзнават невъзможността си да вземат аргументирани решения по тези казуси, както и да изпълнят задължението си за последващ контрол. Причината въпросът да не е повдиган публично, е безпокойството, че изделията може да бъдат извадени от правомощията на ЦФЛД, без да бъдат вменени на НЗОК, и така голяма група деца отново да останат без достъп до подобни процедури.

Възможното решение е чрез съответните нормативни промени заплащаните в момента от ЦФЛД медицински изделия поетапно да бъдат прехвърлени в ПЪЛЕН ОБЕМ към НЗОК. Това ще доведе и до сериозно намаляване на административната тежест и до намаляване на разходите с повече от 50%, което пък от само себе си ще реши проблема с малкия екип и голямото му натоварване.

2) Организационни промени

Ø  ОС на ЦФЛД има разписани в Правилника за дейността си правомощия да сигнализира и информира министъра на здравеопазването за различни проблеми, за свои инициативи, за възможности за оптимизация. За пример от последните месеци мога да посоча инициатива на ОС на ЦФЛД за подновяване на българо-френския проект за извършване на бъбречни трансплантации на деца, инициатива на ОС на ЦФЛД за прехвърляне на мед. изделия към портфолиото на НЗОК и прочие. Този диалог обаче е силно затруднен заради липсата на реглемент дали и как трябва да отговори министърът.

Възможното решение е веднъж на шест месеца ресорният зам. министър да посещава заседанията на ОС на ЦФЛД, и членовете на ОС директно да отправят предложенията и въпросите си. Това не изключва писмените предложения, но дава възможност за дискусии и обмен на мнения и идеи.

Ø  Съществува проблем с проследяването на тежко болни деца, които са били лекувани в чужбина. Както знаете, правилникът  за дейността на ЦФЛД дава право на ОС да одобри не повече от три контролни прегледа в чужбина за година на всяко дете. Нерядко обаче сме принудени да нарушаваме тази разпоредба, тъй като българските специалисти системно насочват тези деца за проследяване в клиниката, извършила лечението, с аргумента, че това проследяване не може да се извърши тук. Има случаи, в които това насочване действително е строго необходимо. Факт е обаче, че има и случаи, при които за нас остава необяснимо какво налага дългосрочното проследяване на детето в чужбина. Неофициално медицинските специалисти в ОС споделят, че заради ниското доверие на родителите в българската здравна система, специалистите у нас се притесняват да поемат отговорност за лекувани на друго място деца, тежки случаи с несигурна или лоша прогноза.

Възможно решение е стимулирането на български специалисти, които се ангажират с такива особено тежки случаи – да получават „точки” за повишаване на квалификацията си, да им се дават допълнителни възможности за платен от държавата квалификационен модул (конгрес в чужбина, например) и др. 

Ø  По времето на д-р Ива Станкова като директор на ЦФЛД е бил сключен договор за около 30 000лв, за създаване на деловодна система за нуждите на ЦФЛД. При обсъждането на въпроса с тогавашния състав на ОС е поет ангажимент въпросната система да бъде базирана on-line, и даде нива на достъп до инфармацията за всички членове на ОС. Към дата днешна обаче системата е локална и членовете на ОС нямат достъп до нея, освен от компютрите в ЦФЛД, което не е решение. Осигуряването на достъп би дало възможност членовете да се информират подробно за всяко дете, включено в дневния ред за предстоящото заседание, а подобно информиране има редица предимства. 1) Пести се времето на служителите на ЦФЛД, които подготвят по три класьора с копия от документите на всяко дете за всяко заседание. Пести се и хартия. Доста. 2) Решенията наистина са информирани и се избягват неволни грешки (n-то по ред финансиране на контролен преглед, или по-лошото – n-то по ред медицинско изделие за корекция на краката на дете, чиито неврологичен статус говори за пълна липса на потенциал за самостоятелноходене). Трябва да е ясно, че за екипа на ЦФЛД е невъзможно да преснима пълните досита на всяко дете, и да ги предостави на всеки член на ОС по време на заседанието. Става дума за огромна по обем медицинска документация. 3) пести се време на самите деца, тъй като всеки член на ОС може своевременно да изпрати забележките си и документите да бъдат допълнени преди провеждането на съответното заседание.

Възможно решение е в партньорство с фирмата-изпълнител да се потърси техническа възможност за осигуряване на оторизиран достъп на членовете на ОС до данните в системата на ЦФЛД от сертифицирани външни IP.

3) Комуникационни промени

При всяка криза в работата на ЦФЛД през последните години много ярко проличава липсата на информация за всекидневната работа на Фонда, както и липсата на целенасочена политика за промотиране на инстититуцията. Резултатите са няколко, и – доколкото ми е известно – настоящият екип на МЗ вече е имал сблъсък с тях. Първият, и най-болезнен за ОС, е липсата на доверие в институцията. Тази липса на доверие се проектира в серия кампании за набиране на средства за лечение на деца, в които родителите – умишлено или неволно – обвиняват „държавата” в бездушие, бездействие, чиновническо безхаберие и прочие. Това, от една страна, е злоупотреба с името на Фонда. От друга, е злоупотреба с парите на дарителите. Семействата, които злоупотребяват, са единици, но сумите, които набират, налагат да им обърнем внимание. (При интерес мога да Ви запозная и с конкретните случаи). Работещите в ЦФЛД нямат нито време, нито нужната квалификация, за да се занимават с промоция на дейността си. Не им е това работата, всъщност. Някой обаче трябва да се ангажира с тази промоционна дейност. По времето, когато здравен министър беше Десислава Атанасова, имаше поет ангажимент този „някой” да е министерството. Беше обсъждана възможността МЗ да разпрати писмо до всички УБ и МБАЛ в страната, с което да ги задължи при насочване на пациент за лечение извън страната пациентът (в случая родителите му) да се насочва директно към ЦФЛД. Времето обаче не стигна това да се осъществи.

Реализацията на този проект би бил една от възможностите за информиране на болниците с високи нива на компетентност за възможностите за лечение в чужбина, финансирано от държавата.

Другите необходими стъпки за популяризиране дейността на Фонда са свързани с неговата комуникация с обществото. Полезно би било, ако пресцентъра на МЗ се ангажира да разпраща до медиите по-разширена информация за дейността на Фонда. Сухите цифри трудно предизвикват обществен отзвук. За популярността на Фонда ще допринесе също свикването на кратки брифинги след заседание на ОС, при обсъждане на сложни казуси, станали обект на обществен интерес. За пример от последната година мога да посоча казуса с децата с ювенилен артрит, лекувани при австрийския проф. Клер; казуса с финансирането на инсулинови помпи.

Изключително силен ефект имат събития, на които децата на Фонда могат да бъдат „показани”, колкото и грубо да звучи това. През 2012г. МЗ организира за децата на Фонда празник във Военния клуб в София. Тържеството уважи и премиера, отразиха го всички национални и регионални медии. Месеци след това в медиите спорадично се появяваха позитивните истории на спасени деца, лекувани със средства на Фонда. Подобни събития – макар и рядко или в по-малък мащаб, ще допринесат за повишаване на доверието в институцията, защото стотиците подпомогнати ще станат по-видими. В момента в пространството има информация единствено за тези, на които Фондът не е помогнал.

Толкова от мен засега.

Накрая, но не и по значение - опитайте се да мислите.

Четете.

Пак се опитайте да мислите.

Кои са лошите в страшния филм? 

А сметката пак ще я платят децата - този филм вече много пъти сме го гледали...

Оставам на линия.

*Приятно, а? Сюреалистично, но приятно...

 

Надежда Цекулова е дългогодишен журналист в БНР с ресор здравеопазване и бивш член на Обществения съвет към Фонда за лечение на децата. Препечатваме статията от личният й блог. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Има един предел на допустимост на гнусотата на обществената среда.

Има предел на допустимост на невежеството, глупостта и сервилността на равнище общество.

Има предел, отвъд който не можем да се наричаме правова държава.

Има предел на злоупотребата с власт, със служебно положение и с хорския страх.

На 20.04.2016 г, сряда, минути преди началото на заседание на Обществения съвет на Център фонд за лечение на деца, служители на ГДБОП нахлуват в стаите на Фонда. Извеждат членовете на ОС, а служителите от администрацията на Фонда остават задържани горе. Полицията пуска към криминалните репортери неофициална информация, че са задържани "повече от 10 души и са отведени на разпит". Споменава се, че са намесени и журналисти. В тази информация единствената вярна дума е "задържани". Да, служителите - всички 7 служители и директорът на ЦФЛД - са били задържани в служебните помощения на Фонда. Не са водени никъде и със сигурност не са повече от 10, защото когато за последно решавах задачи със сина си, 7+1 все още беше <10.

"Намесените" в работата на фонда журналисти са трима - представителят на БНТ, на БНР и на частните медии. До миналата седмица това бяхме Мария Чернева, аз и Милена Златкова. Аз вече не съм част от ОС, за което май трябва да съм благодарна... Ще ми бъде интересно да науча схемата, от която бих могла да се облагодетелствам. Сигурна съм, че за Мария и Милена важи същото.

Но да преминем към сандвичите, както казваше покойната ми преподавателка по политология... 

1. Павел Александров, пликовете с пари и други легенди. Ако не бях толкова бясна, омерзена и отвратена, щях да се търкалям по пода от смях.

Павел Александров е директор на Център "Фонд за лечение на деца" от средата на  2010г. През тази година институцията се реформира, изготвен беше нов правилник, който дава възможност за пряк обществен контрол върху работата й. Създаден беше обществен съвет с участието на специалисти и представители на НПО и медии. През 2010г. Фондът е подпомогнал лечението на 322 деца. През 2011, която беше първата изцяло под ръководството на Александров - 387. През 2015г - 1390. Ако желаете по-точна справка и разбивка по години - отчетите се намират на сайта на ЦФЛД.

За целия период до членовете на ОС са достигали не едно и две тревожни родителски обаждания, свързани със сроковете за работа на Фонда. Имало е спорни случи, в които служителите на фонда и родителите взаимно са се обвинявали в грубо отношение. Имаше дори единични случи на семейства, според които някой във Фонда им казва по телефона, че няма смисъл да се подават документи. Тези случаи винаги са обсъждани между ОС и администрацията на Фонда и са търсени възможните пътища за отстраняването им. Но никога, повтарям, никога до ОС не са стигали сигнали или съмнения, че на родители са били искани пари.

2. Пликове с пари.

Опитвам се да си отговоря как така хора, които работят с Александров от деня на назначаването му, никога не са забелязвали съмнителното му благосъстояние, но пък ГДБОП услужливо откриха пликове с пари - не къде да е - а в кабиета му... Също така се питам как ще докажат, че парите са от подкуп. Не ми е маловажна и тезата за отклоняване на средства в лични сметки - ЦФЛД е второстепенен бюджетен разпоредител. Не управлява собствена сметка, а когато има разход, изпраща финансовите документи до МЗ. МЗ от своя страна превежда пари на Фонда, а Фондът - на партньорите си. От началото на директорския му мандат Павел Александров е бил обект на 12 проверки, между които на Сметната палата, ИАМО, Инспектората към МЗ. Може и да пропускам някой проверяващ...

3. Частни апартаменти

Става дума за апартамент в Париж, собственост на българка, омъжена там. Апартаментът се ползва за настаняване на придружители (а понякога и деца) при необходимост. Договорът за ползването му е сключен в далечната 2006-та, съвсем в зората на работата на Фонда, тъй като тази частна квартира предлага значително по-ниски цени от парижките хотели. Някои болници предлагат общежития за тези цели, но други не. В Париж има център за онкологични заболявания, както и такъв за бъбречни трансплантации. Нещо неясно?

4. Проверката

През август Инспекторатът на МЗ влезе във Фонда. Г-жа Пенка Белева, шеф на Инспектората, лично е ръководила проверката. През септември ОС научи, че има доклад. Очаквахме да го видим в края на месеца. После през октомври. Бяха организирани серия индивидуални срещи на отделни представители на ОС с отделни представители на МЗ. Стана ясно, че докладът не може да бъде предоставен.

Стана ясно също, че в него има "страшни нарушения" най-голямото от които е издаването на формуляр S2. МЗ спря плащанията към Фонда, и съответно Фондът - към партньорите си. След като през ноември започнаха да пристигат предупредителни писма от чужди клиники, ОС беше принуден на даде пресконференция и да обясни публично на МЗ, че решаването на административните проблеми в работата на Фонда НЕ МОЖЕ да се случва със спиране на лечението на децата. Надявам се няма две мнения по въпроса.

След тази пресконференция имах лична среща с д-р Ваньо Шарков, на която се убеждавахме взаимно колко сме добронамерени един към друг. Бяха ми подхвърлени реплики на тема "страшни нарушения". Но на въпроса ми: "Добре, кажете ми какви са доказателствата за това.", д-р Шарков отговори "Не знам. Аз не съм виждал доклада, само съм чувал". Nice, ah? Surreal, but nice...*

В началото на декември във Фонда се получи писмо. До ден днешен това е единственият официален документ, с който членовете на ОС разполагат. Директорът на Фонда беше поканен да прочете доклада от 97 страници в прокуратурата, под ключ. Не знаем какво пише в него. Изморихме се да обясняваме, че прозрачността и коректността в работата на Фонда са и наша грижа, и че бихме подкрепили всички ОСНОВАТЕЛНИ мерки, които МЗ вземе за оптимизиране на работата. И стигнахме до извода, че вероятно в доклада не се съдържат никакви сериозни доказателства за нарушения - иначе те отдавна щяха да са оповестени, а директорът на Фонда (който вече беше доказано неудобен) - уволнен. През пролетта научихме, че дадените от ръководството на Фонда обяснения вероятно ще доведат до прекратяване на прокурорската проверка. Ако вярваме на Радан Кънев - довели са.

И тогава?

5. А има ли проблеми във Фонда?

О да, има. Част от ОС, в партньорство с ръководството на Фонда (четете "Павел Александров") ги поставя от години пред всеки следващ здравен министър. "Спаси, дари на", Български дарителски форум, а и ОС като колективен орган са внесли до МЗ не е дно и две писма с предложения и сигнали. Бих изброила всички тук, но нямам тези данни в момента. Миналата година, при поредните инициативи на МЗ за промени в структурата и правилника на Фонда, нахвърлях накратко някои от най-належащите тревоги на ОС и ги дадох на зам. министър Шарков на хартия и в електронен вид. Към дата 04. 03. 2015-та те изглеждаха така, а към днешна дата не са се променили много:

Към днешна дата основните предизвикателства пред Център „Фонд за лечение на деца” са следните:

Ø    Малък брой служители;
Ø    Непрекъснато нарастващ брой кандидатстващи деца, основно за сметка на нуждаещите се от подпомагане за лечение в България;
Ø    Слаба дарителска активност към Фонда;
Ø    Ниско ниво на информираност на лекарите (особено извън София) за дейността на Фонда;
Ø    Слаба разпознаваемост и в резултат на това – изключителна уязвимост и ниско обществено доверие.

Възможните решения са търсени и обсъждани в различен формат, включително с предишния екип на МЗ с министър д-р Таня Андреева. Вероятно няма да Ви изненадам, че по почти всички точки между ръководството на ЦФЛД и членовете на ОС се постига консенсус. Причината за това е, че през последните 3-4 години проблемите не се променят, само стават по-големи, и решенията им вече са очевидни за всички, които са пряко ангажирани с работата на Фонда.

1) Нормативни промени

Един от основните проблеми (който води след себе си серия последващи) е голямото портфолио, което е пришито на една малка институция като ЦФЛД. Още през 2011г. стана видно, че идеята ЦФЛД да финансира медицинските изделия за ортопедични и неврологични операции дава двояк резултат. От една страна много деца получиха шанс за непосилно за семействата им хирургично лечение. От друга – ЦФЛД доплаща за лечение в България на здравноосигурени пациенти по съществуващи клинични пътеки. ЦФЛД не функционира, за да дофинансира необезпечени клинични пътеки. Фондът няма възможност и механизми да договаря, реферира и контролира цени и обеми на консумативи за хирургични интервенции. Още по-тревожно е, че недофинансирането на клиничните пътеки с нужните медицински изделия поражда и дискриминация. В момента родителите са принудени да купуват сами скъпоструващите изделия или да се обърнат към фонда, но само ако лечението на децата им не е спешно и ако знаят за съществуването на тази възможност. Децата, чиито родители не са информирани, както и тези, които се нуждаят от спешни ортопедични и неврологични операции, не могат да се възползват от финансовата помощ на ЦФЛД, тъй като спешността на лечението им не позволява да се изминат всички стъпки в процедурата.

Решението изглежда очевидно – въпросните изделия да бъдат заплащани от НЗОК. Става дума за разход в размер около 5 млн лв годишно, с тази разлика, че НЗОК би могла да осъществи много по-добър контрол върху разходването на тази сума. Това предложение е отправяно няколко пъти от 2012г. както към ръководството на МЗ, така и към ръководството на НЗОК. Засега без резултат. Всички членове на ОС съзнават невъзможността си да вземат аргументирани решения по тези казуси, както и да изпълнят задължението си за последващ контрол. Причината въпросът да не е повдиган публично, е безпокойството, че изделията може да бъдат извадени от правомощията на ЦФЛД, без да бъдат вменени на НЗОК, и така голяма група деца отново да останат без достъп до подобни процедури.

Възможното решение е чрез съответните нормативни промени заплащаните в момента от ЦФЛД медицински изделия поетапно да бъдат прехвърлени в ПЪЛЕН ОБЕМ към НЗОК. Това ще доведе и до сериозно намаляване на административната тежест и до намаляване на разходите с повече от 50%, което пък от само себе си ще реши проблема с малкия екип и голямото му натоварване.

2) Организационни промени

Ø  ОС на ЦФЛД има разписани в Правилника за дейността си правомощия да сигнализира и информира министъра на здравеопазването за различни проблеми, за свои инициативи, за възможности за оптимизация. За пример от последните месеци мога да посоча инициатива на ОС на ЦФЛД за подновяване на българо-френския проект за извършване на бъбречни трансплантации на деца, инициатива на ОС на ЦФЛД за прехвърляне на мед. изделия към портфолиото на НЗОК и прочие. Този диалог обаче е силно затруднен заради липсата на реглемент дали и как трябва да отговори министърът.

Възможното решение е веднъж на шест месеца ресорният зам. министър да посещава заседанията на ОС на ЦФЛД, и членовете на ОС директно да отправят предложенията и въпросите си. Това не изключва писмените предложения, но дава възможност за дискусии и обмен на мнения и идеи.

Ø  Съществува проблем с проследяването на тежко болни деца, които са били лекувани в чужбина. Както знаете, правилникът  за дейността на ЦФЛД дава право на ОС да одобри не повече от три контролни прегледа в чужбина за година на всяко дете. Нерядко обаче сме принудени да нарушаваме тази разпоредба, тъй като българските специалисти системно насочват тези деца за проследяване в клиниката, извършила лечението, с аргумента, че това проследяване не може да се извърши тук. Има случаи, в които това насочване действително е строго необходимо. Факт е обаче, че има и случаи, при които за нас остава необяснимо какво налага дългосрочното проследяване на детето в чужбина. Неофициално медицинските специалисти в ОС споделят, че заради ниското доверие на родителите в българската здравна система, специалистите у нас се притесняват да поемат отговорност за лекувани на друго място деца, тежки случаи с несигурна или лоша прогноза.

Възможно решение е стимулирането на български специалисти, които се ангажират с такива особено тежки случаи – да получават „точки” за повишаване на квалификацията си, да им се дават допълнителни възможности за платен от държавата квалификационен модул (конгрес в чужбина, например) и др. 

Ø  По времето на д-р Ива Станкова като директор на ЦФЛД е бил сключен договор за около 30 000лв, за създаване на деловодна система за нуждите на ЦФЛД. При обсъждането на въпроса с тогавашния състав на ОС е поет ангажимент въпросната система да бъде базирана on-line, и даде нива на достъп до инфармацията за всички членове на ОС. Към дата днешна обаче системата е локална и членовете на ОС нямат достъп до нея, освен от компютрите в ЦФЛД, което не е решение. Осигуряването на достъп би дало възможност членовете да се информират подробно за всяко дете, включено в дневния ред за предстоящото заседание, а подобно информиране има редица предимства. 1) Пести се времето на служителите на ЦФЛД, които подготвят по три класьора с копия от документите на всяко дете за всяко заседание. Пести се и хартия. Доста. 2) Решенията наистина са информирани и се избягват неволни грешки (n-то по ред финансиране на контролен преглед, или по-лошото – n-то по ред медицинско изделие за корекция на краката на дете, чиито неврологичен статус говори за пълна липса на потенциал за самостоятелноходене). Трябва да е ясно, че за екипа на ЦФЛД е невъзможно да преснима пълните досита на всяко дете, и да ги предостави на всеки член на ОС по време на заседанието. Става дума за огромна по обем медицинска документация. 3) пести се време на самите деца, тъй като всеки член на ОС може своевременно да изпрати забележките си и документите да бъдат допълнени преди провеждането на съответното заседание.

Възможно решение е в партньорство с фирмата-изпълнител да се потърси техническа възможност за осигуряване на оторизиран достъп на членовете на ОС до данните в системата на ЦФЛД от сертифицирани външни IP.

3) Комуникационни промени

При всяка криза в работата на ЦФЛД през последните години много ярко проличава липсата на информация за всекидневната работа на Фонда, както и липсата на целенасочена политика за промотиране на инстититуцията. Резултатите са няколко, и – доколкото ми е известно – настоящият екип на МЗ вече е имал сблъсък с тях. Първият, и най-болезнен за ОС, е липсата на доверие в институцията. Тази липса на доверие се проектира в серия кампании за набиране на средства за лечение на деца, в които родителите – умишлено или неволно – обвиняват „държавата” в бездушие, бездействие, чиновническо безхаберие и прочие. Това, от една страна, е злоупотреба с името на Фонда. От друга, е злоупотреба с парите на дарителите. Семействата, които злоупотребяват, са единици, но сумите, които набират, налагат да им обърнем внимание. (При интерес мога да Ви запозная и с конкретните случаи). Работещите в ЦФЛД нямат нито време, нито нужната квалификация, за да се занимават с промоция на дейността си. Не им е това работата, всъщност. Някой обаче трябва да се ангажира с тази промоционна дейност. По времето, когато здравен министър беше Десислава Атанасова, имаше поет ангажимент този „някой” да е министерството. Беше обсъждана възможността МЗ да разпрати писмо до всички УБ и МБАЛ в страната, с което да ги задължи при насочване на пациент за лечение извън страната пациентът (в случая родителите му) да се насочва директно към ЦФЛД. Времето обаче не стигна това да се осъществи.

Реализацията на този проект би бил една от възможностите за информиране на болниците с високи нива на компетентност за възможностите за лечение в чужбина, финансирано от държавата.

Другите необходими стъпки за популяризиране дейността на Фонда са свързани с неговата комуникация с обществото. Полезно би било, ако пресцентъра на МЗ се ангажира да разпраща до медиите по-разширена информация за дейността на Фонда. Сухите цифри трудно предизвикват обществен отзвук. За популярността на Фонда ще допринесе също свикването на кратки брифинги след заседание на ОС, при обсъждане на сложни казуси, станали обект на обществен интерес. За пример от последната година мога да посоча казуса с децата с ювенилен артрит, лекувани при австрийския проф. Клер; казуса с финансирането на инсулинови помпи.

Изключително силен ефект имат събития, на които децата на Фонда могат да бъдат „показани”, колкото и грубо да звучи това. През 2012г. МЗ организира за децата на Фонда празник във Военния клуб в София. Тържеството уважи и премиера, отразиха го всички национални и регионални медии. Месеци след това в медиите спорадично се появяваха позитивните истории на спасени деца, лекувани със средства на Фонда. Подобни събития – макар и рядко или в по-малък мащаб, ще допринесат за повишаване на доверието в институцията, защото стотиците подпомогнати ще станат по-видими. В момента в пространството има информация единствено за тези, на които Фондът не е помогнал.

Толкова от мен засега.

Накрая, но не и по значение - опитайте се да мислите.

Четете.

Пак се опитайте да мислите.

Кои са лошите в страшния филм? 

А сметката пак ще я платят децата - този филм вече много пъти сме го гледали...

Оставам на линия.

*Приятно, а? Сюреалистично, но приятно...

Коментари

Анонимен's picture
Анонимен

denim58

Със съжаление ще кажа, че атаката срещу ЦФЛД ми прилича на атаката срещу КТБ.
Анонимен's picture
Анонимен

Ако Александров е взел и 1 лев, трябва да го обесят пред Народното събрание! Дано се питате защо пред Народното събрание, а не защо да бъде обесен!
Анонимен's picture
Анонимен

Фибата

Дано повече хора са видели каква перверзия е т.нар. обществен съвет! Какво правят тези хора? Как и защо гласуват? Това не е люпилня за корупция, а самата корупция. Какви са им правомощията? Радан Кънев говори, че Пеевски бил параван и той наистина е най-познатият параван в България, но какви са всевъзможните съвети с гражданско участие? Кой се крие зад тях, говорейки за прозрачност. Видя се, че повечето екоорганизации рекетират бизнеса, като му завеждат дела и си оттеглят жалбите срещу заплащане в много евро! Видяхте ли сутринта по Нова три жени, които биха тризначките с "дек са ми пръстените"? Чухте ли какво каза една майка на бебе болно от рак за Александров и как гракнаха всички срещу нея? Какви са тези "дами" и кой ги е избрал там? Как им се плаща за тази дейност, която уж била на полза роду? Кой работи без пари? Защо истерясаха за някакви намерени пликове с пари? А ако са техните? Ей така, да се почерпят? Параванът Пеевски като нищо може да повлече целия неправителствен сектор, който си плакнеше устата с него за какво ли не. Ако падне параванът зад него може да изправи снага справедливостта!
Анонимен's picture
Анонимен

ученолюбив

поздравява Фибата, защото показва, че е информиран и грамотен.И скромен, защото показва само част от проблемите. Такива ОС макар и под друго име, има и в БЛС, събират се най-наой-специалистите в различните "клонове" на медицината, заседават си и си получават големите хонорари.Полза? ДАНС влиза и излиза.И?
Анонимен's picture
Анонимен

Николов

Вярвам в искреността на всяка дума на тази журналистка. Оставам с дълбоки съмнения за целесъобразността от тази публична, показна акция за ареста на служителите от Фонда. Мисля, че времето на Цветанов се повтаря. На властта й трябват такива показни акции, за да замаже очите на избирателите ,че е обявила кръстоносен поход на корупцията и за да ги заблуди и да не допусне да разберат ,че тя всъщност е яхнала тая корупция и няма намерение да слиза от дръгливия й гръб. А на такива по-долу като Фибата ли, Бибата ли, ще кажа, че колкото повече такива екземпляри бранят сегашните управници, толкова по-бързо ускоряват изхвърлянето им на политическото бунище.
Анонимен's picture
Анонимен

мда

много добър и смислен текст. А на такива нискочели пазванти на ГЕРБ като Фибата ще кажа, че Обществените съвети пречат, освен на Кунева и на Москов и Борисов. Така или иначе сме израснали с репортажите на Мария Чернева и останалите журналисти и те имат огромен обществен авторитет. Надявам се Цацаров и Борисов много добре да са се подковали, за да тръгнат с обвинения в ОПГ на подобни хора. Иначе нещата ще загрубеят, народът това няма да го прости, да се хвърля кал срещу подобни имена.
Анонимен's picture
Анонимен

Радев

Боковите фишеци край нямат.
Анонимен's picture
Анонимен

Dani

Клуб Z, не падайте на нивото на приматите блъсков и гочева и не публикувайте "гръмки" заглавия от сорта на отклоняване на париот фонд в частни сметки - това звучи страшно, но дори под това заглавие мерзавците не са посмели да говорят за отклоняване на пари, а говорят за подкупи и насочване към едни болници, а не към други болници (всичките тези неща недоказуеми до колко са резултат на адекватни решения и доколко - на корупционни схеми). Читателите Ви засега Ви се доверяваме, а в такива кризисни ситуации човек първо гледа кой какво публикува, за да се ориентира в тази канализицаионна шахта, в която борисов, цветанов и един куп журналя превърнаха България :)
Анонимен's picture
Анонимен

Явно пак е бродирал първият неонатолог на републиката.
Анонимен's picture
Анонимен

не Надежда, а Отчаяние!

Госпожо, пардон, другарко Цекулова, дето са те кръстили Надежда, само че, ти не си никаква надежда, даже напротив - ти си самото Отчаяние! Вземи си две - три розови хапчета и се успокой, че да не вземеш да вдигнеш кръвното и скоропостижно да се споминеш! Установените досега факти и доказателства за източването на фонда с огромни суми, за корупция, еднолични решения и чиста проба кражби и злоупотреби във Фонда са потресаващи, другарко Цекулова! И жалките ти напъни, гарнирани с високопарни думи, са повече от смешни и жалки! Впрочем, ти безплатно ли си участвала досега в този ОС? Да не би да виеш на умряло, защото ти спряха и на теб кранчето? Изроди, изроди и мерзавци сте всички в този Фонд, вие сте една престъпна и корумпирана пасмина, след като сте крали пари за лечение на тежко болни деца!
Анонимен's picture
Анонимен

Не виждам никакъв смисъл от тази статия, при положение, че тече разследване и не са излезли резултатите. Лично на мен, стила на автораката никак не ми допада, дори и да допусна че е права. А не ми допада, защото аргумнти не се излагат с клишета. В крайна сметка, тя дава ли си сметка, че заради едно все още не доказано престъпление, подлага под съмнение всичко - "Има предел, отвъд който не можем да се наричаме правова държава"
Анонимен's picture
Анонимен

Същите кръгове, които само преди година се разхождаха из София и се снимаха с румънската антикорупционна “икона” Моника Маковей, днес се изявяват като първи противници на антикорупционните операции, които очевидно са засегнали интересите им. За пореден път олигархичният кръг “Капитал” и политическите му протежета, като Радан Кънев, изпадат в шизофренно състояние. Просто и ясно – за тях корупция има там, където не участват.
Анонимен's picture
Анонимен

destilator

В България , обикновено се разследват работещи предприятия , агенции , хора и т.н. по сигнали на неработещите . Жалко!
Анонимен's picture
Анонимен

tam kadeto nyma ogan nyama pushek:)))
Анонимен's picture
Анонимен

отчаяние цекулово

Абе, лайняр, дето нещо си се сетил за Моника Маковей и кръговете, които я "придружавали" в София! Да ти обадя, че тези кръгове само напомниха, че приключилата преди две седмици проверка от една прокуратура, не са открили нередности! Пита се защо не са открили и кого са прикрили? Това е въпросът! Впрочем, ти да не си от ОС на ФЛД и понеже ви спряха кранчето, сега пищиш на умряло!
Анонимен's picture
Анонимен

Фибата

Аз, "нискочелият позвант на ГЕРБ" Фибата заявявам, че всичко написано от мен е лично мое мнение. Неочакван бонус е, че съм уцелила Николов вляво, а "мда" вдясно и това не е при безразборна стрелба, а с един куршум. 2:0! Дълбоки и искрени съчувствия, ако "мда" е израснал с репортажите на Мария Чернева! Като отбият от гюмовете всички обществени съвети, ще се види кой кой е, какво прави и за какви суми. При тая тромава структура, всеки паразит може да си намери хранително местенце в някоя гънка на дебелото черво. Или да го играе завеска, параванче, фасадка! Разбирам унинието и безнадеждния ви поглед към политическото бунище, към което вече тръгнаха БСП, ДПС и ДСБ, но такъв е животът. Предполагам, че това, което ще ви нанася удар след удар на лошо място, е, че всички крадат. От ДСБ също, защото отдавна не бяха виждали власт, а БСП и ДПС по навик! И не го удряйте на "може да крадат, ама и работят", защото това много прилича на "Борисов краде, ама строи, и се вижда". Когато сам си се прецакал, сам си си виновен. Е, Радан ви надъхва, ама вие глави на раменете нямате ли?
Анонимен's picture
Анонимен

Кои са лошите в страшния филм? Крадците, госпожа, крадците са лошите!
Анонимен's picture
Анонимен

до Фибата

Че си нискочел, е видно и с просто око, при това - от много голямо разстояние! Че си СИКаджийска мутра - също! Само че, не се разбира от писанието ти какво общо има Радан Кънев с корумпираните членове на ОС в корумпирания Фонд за лечение на деца! Или, ако не му споменеш името, няма да ти платят ли?
Анонимен's picture
Анонимен

Е това е "модела Маковей"! СГП казва, че няма нарушения, крадецът сваля гарда и спецпрокуратура го хваща. Евала!
Анонимен's picture
Анонимен

Ето кой е СИКаджийска мутра

Капитал, 2000 г. Кръгът “Олимп” е свързан със СИК....Шеметният възход на фирмите, в които участва шефът на столичния ресторант “Олимп”, още преди месец даде повод да се заговори за появата на нова икономическа групировка, свързана с властта. Преди две седмици стана известно, че собственикът на ресторант “Олимп” има обща фирма със зетя на премиера Иван Костов. Този факт още повече засили интереса към бизнеса на Славчо Христов. Много хора сега се питат дали произходът на неговите пари е чист. Въпросът е принципен и засяга не само шефа на “Олимп”, но и всеки новопоявил се бизнесмен от неговия калибър.

СИК, Славчо, СДС

Въпреки многото публикации за Славчо Христов неговото бизнесминало продължава да е изпълнено с бели петна. Досега на преден план бяха извадени главно връзките му с премиерското семейство Костови и влиятелни фигури в СДС. Малко известни останаха неговите контакти с големите играчи от сенчестия бизнес.
Хора, които познават Славчо Христов, не крият, че той има тесни отношения със силовите групировки. Някои източници дори твърдят, че шефът на “Олимп” е сред най-приближените до един от лидерите на бившата застрахователна компания СИК Красимир Маринов (Големия Маргин). Известно е, че той и брат му бяха сред малцината представители на борческите структури, поканени да участват в срещата на кандидат-президента Петър Стоянов с хора на бизнеса през есента на 1996 г. Срещата се състоя в ресторанта на Славчо Христов. Както е известно, на нея е бил обсъждан и въпросът за финансирането на изборната кампания на СДС и всички поканени плащаха по 2000 долара. Тогава хора от щаба на сините обясняваха, че идеята за срещата е била на шефа на ресторант “Олимп”. Съставът на гостите не беше коментиран. Лидерът на партията Иван Костов заяви, че по-опасно щяло да бъде, ако в “Олимп” бяха гостували Маджо и Пашата. Костов не скри тогава, че и двете му коли са застраховани в СИК, и заяви, че “животът е по-силен от скрупулите, особено когато се отнася за коли."
Анонимен's picture
Анонимен

Фибата

....Само че, не се разбира от писанието ти какво общо има Радан Кънев с корумпираните членове на ОС в корумпирания Фонд за лечение на деца!" Ето какво четем в този сайт вчера: Радан Кънев: "Прокуратурата не откри нарушения във фонда за деца. Защо има арести?" Verba volant, scripta manent особено в интернет!
Анонимен's picture
Анонимен

висок

Поздрави за изразената позиция в тази тема. +++++++
Анонимен's picture
Анонимен

Николов

След Аватарко се пръкна и Бибата. Абе тия герберисти нямат ли някой цивилизован трол ,ами са ги свалили направо от клона на някое дърво от джунглата. Как пък досега не се появи един що годе разумен привърженик на ГЕРБ, за да можеш да поспориш с него с аргументи и ако неговите са по- убедителни ,да му признаеш неговата теза. А те ,боже мой, като хванеш единия ,та да удариш другия. И като потвърждение на това какви хора щъкат из тая партия- вчера и днес чета по различни сайтове,особено такива из Хасковско, за тамошния шеф на Агенцията по храните, дето хората, на които им унищожават животните, му искат оставката. Та тоя хубавец-някой си Станков -координатор на ГЕРБ от Любимец го сложили на тая голяма служба преди местните избори да притиска местния бизнес да гласуа за ГЕРБ, а сега поради некадърност допуснал тая опасна болест и сегоа 20 милиона изгоряха. Ако Борисов прочете какво пишат за него хората ще се хване за главата и би трябвало веднага да го изрита оттам. Да, ама не !
Анонимен's picture
Анонимен

Фибата

Знаеш ли, че ние всъщност се познаваме и ако ти извадя комплиментите, няма да е красиво. Нямам проблеми да ме обиждаш, ругаеш, псуваш. Знам колко струвам, защото са ми го казвали предимно врагове. Сега за Хасково. Там РБ подкрепяха един Иванов, кмет от 16 години, дето с дрон му снимаха имението. Много се съмнявам, че доходите му позволяват такъв разкош. Та той загуби, спечели този от ГЕРБ. И сега за животните. Не всичко е ясно, но това е голяма трагедия, защото спазваме европейски правила. Хората със животни са били предупредени, но това се разчува и при заразено животно, всичко се избива и се действа както преди години с "луда крава" - години няма да можеш да продаваш ни мляко, ни месо. Решили са, че ще им се размине, но не стана така, а може и да е нарочно! Всеки търси държавата като оплете конците и я псува, че му пречи за някоя мушика и му гледа данъчната декларация! Имай едно наум, че IQ-то ми не можеш да го скочиш на висок скок! Имах позната Събина, почина при катастрофа в Сърбия, виках й Биба! Но това си е мой проблем!
Анонимен's picture
Анонимен

Николов

Никога не съм си позволявал да псувам някого. Не обиждам ,а се изумявам, че заради дебелоглавото упорство да браните явни отвратителни неща, свързани с това управление ,губите разумността и човек не само го е срам да чете напъните ви , но и излиза от нерви . Но още веднъж повтарям. Предпочитам да спорим с ясно представени аргументи , а не със щампи и партийни заклинание . Затова приведох примера с този хасковлия, защото мнението на хората за него е отвратително и в това мнение те го представят преди всичко като виден деец на ГЕРБ в областта, което ме накара още веднъж да защитя тезата си за това с какви хора се напълни тая партия. Ето за такъв случай съм готов да спорим. Проучи сайтовете, набери информация що за стока са такива типове и после прецени дали трябва да го браниш или да се разграничиш. Поднасям извиненията си обаче, ако съм те засегнал с паронима на твоя прякор в сайта.
Анонимен's picture
Анонимен

Фибата

Николов, прав си. Ние нямаме допирни точки. Ти ме караш да се интересувам от виден деец на ГЕРБ, а аз като почитател на сравнителния анализ, мога да го свържа с един Тодор Тодоров от БСП, който го самоубиха в житната криза, заради нея по-късно се самоуби един министър Любо Начев. С хляба на Шиваров и далаверите на Чичибаба, а синовете мародери на един министър Танев. Не, не бива да си губим времето взаимно, но ще се засичаме! Само да знаеш, че това което правят ГЕРБ днес, е около 7-8% от ограбеното преди тях във всеки сектор, министерство, правителство от Луканов до днес! За факти става въпрос. Само за факти и сравнение.
Анонимен's picture
Анонимен

zakkwylde

Ах, ах, ах, ах! Подскочиха като ужилени корумпетата от Кръга. Вярващата на Радан Кънев авторка е пропуснала да отбележи, че сигналът до прокуратурата идва именно от друга десебарка, а именно министър Петър Москов. Това, че лудото Пепи се опитва да спасява потъналата си репутация е отделен въпрос, но факт е, че самоизяждането в сектата има и положителни страни - още една преяла пиявица отива на топло. Дрогарката джорналистка да попита румънката Кукавей какво мисли за злоупотреби с пари за болни деца. Уроди!

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета

Къде ще почивате през лятото?