Татяна Москалкова - генерал майор от МВР, бе назначена за омбудсман на Руската федерация, предаде Нюз.ру. 323-ма депутати подкрепиха кандидатурата на Москалкова, която е депутат от партията "Справедлива Русия".

"Правозащитната тема започна активно да се използва от западни и американски структури като оръжие за шантаж, заплахи, опити за дестабилизация и оказване на натиск върху Русия", заяви тя пред парламента след избирането й.

И обеща за защитава руснаците не само в страната, но и зад граница и да издигне престижа на омбудсмана на световно ниво.

"Трябва да се намерят механизми на противодействие срещу използването на човешките права като поле за конфликт на интереси и нападки срещу Русия. Ние знаем колко неистини прозвучаха около Крим и Украйна. Важно е пълномощникът по правата на човека да може да защити не просто един човек, но и системата от ценности в Русия", каза още тя.

Преди да стане депутат, Татяна Москалкова бе началник на правното управление на руското МВР. Тя е наа 60 г. и има звание генерал-майор от полицията. Доктор е на юридическите и философските науки.

Избирането й за омбудсман не будеше никакво съмнение. Кандидатурата й бе съгласувана с партията "Единна Русия" на президента Владимир Путин, която реши да де издига свой човек за поста. Част от шестимата съперници на Москалкова оттеглиха кандидатурите си още преди гласуването.

Изборът на жената генерал предизвика недоволството на редица руски правозащитници.

Като депутат Москалкова е гласувала цяла поредица закони, които по най-груб начин нарушават правата на човека, отбеляза председателят на правозащитния център "Мемориал" Александър Черкасов.

Водачът на движението "За човешки права" Лев Пономарьов припомни, че Москалкова предложи миналата година в парламента МВР да си върне името ВЧК. Това е съкращението на създадената от болшевиките Всесъюзна извънредна комисия (известна още като Че Ка), създадена като орган на диктатурата на пролетариата и извършила репресии срещу милиони невинни хора.