Партията АБВ е готова да напусне правителството, ако промените в Изборния кодекс минат в този вид, в който са гласувани в комисията. Предупреждението отправи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред Дарик радио.

"Сериозно казвам, че по този начин, както мина през комисия, мине през пленарна зала, ще бъде краят на тази коалиция. Аз не виждам как бихме подкрепили това, което в комисия подобни дивотии се правят. Това е огромно нарушаване на правата на българските граждани", заяви Калфин.

Народното събрание вече прие на второ четене гласуването да бъде задължително, негласувалите два пъти да бъдат заличавани от списъците, да няма отделен избирателен район „Чужбина“, референдумите да се провеждат отделно от изборите. Във вторник депутатите продължават работата си с приетите от правната комисия нови текстове – кампанията да бъде само 3 седмици, да се забрани огласяването на социологически проучвания по време на кампанията, както и да се въведе възможност за „глас против всички“, който обаче ще се брои за валиден и ще увеличава активността, като така вдигне прага за влизане в парламента и намали шансовете на по-малки партии.

ПОДАРЕНА ЛИ ЩЕ НИ БЪДЕ СВОБОДАТА, АКО ЗАЩИТИМ ИЗБОРНИТЕ СИ ПРАВА?

"В това поне, което мина на комисия, има абсолютно неприемливи неща", допълни вицепремиерът Калфин.

Решението за задължително гласуване бе определено от него като абсурдно.

"Глупостите са много. Спорно е начинът, по който се направи задължителното гласуване. Това е абсурдно. Това ще откаже точно активни хора, които би трябвало да гласуват. Те ще се изолират и от това вече".

Калфин открои и проблема със зачитането на негативния вот към действителните гласове, от което печелят големите партии.

"Това не отговаря нито на логика, нито на демокрация, нито на нищо".

Следващ проблем според АБВ е забраната да се провеждат избори извън българските дипломатически представителства.

НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ ЦЕЛТА ИМ НЕ Е ДА ГЛАСУВАМЕ?

"Българската общност е много пръсната. В Америка, например, имаме консулства във Вашингтон, Чикаго и Лос Анджелис. Те са на двата бряга. Кой ще отиде до там, за да гласува. Това просто ограничава много гласуването в чужбина. Очевидно това се прави съзнателно".

АБВ не е първата партия, която се противопостави на тези промени в Изборния кодекс.

ДСБ ПОДГОТВЯ ОТДЕЛЕН ЗАКОН ЗА ИЗБИРАТЕЛНИТЕ ПРАВА НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

ДПС АТАКУВА В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ

МЕСТАН ОБВИНИ ДПС В „НЕФОРМАЛЕН ТАНЦ“ С ГЕРБ И НАЦИОНАЛИСТИТЕ