Пореден остър дебат се разрази в Столичния общински съвет днес - както обикновено, между бившите управляващи от ГЕРБ-СДС и техните основни опоненти на думи, но съюзници при гласуване - обединението ПП-ДБ-СС. 

Повод за това е поредният опит за създаване на "граждански бюджет" в 24-те района на София, който този път ще позволява всеки гражданин на столицата да предлага идеи за подобряване на градската среда на стойност до 200 000 лв. Предложенията ще бъдат подложени на гласуване от жителите на района, а районната администрация ще се грижи за изпълнението им. Проектът предвижда и 500 хил. лв. за проекти с "общоградско значение", които ще бъдат изпълнявани от централната администрация.

Спорът днес бе по докладът за методиката, по която ще се предлагат и избират проекти. В него са описани основните теми за проекти - градска среда, култура, спорт, и пр., поставени са рамките на това кой може да предлага проекти - лица над 16 г. с адресна регистрация в София. Ще има и комисии от експерти, които да преценяват дали подадените проекти са осъществими. Одобрените от тях проекти ще се качват на сайт, където ще се осъществява и гласуването с електронен подпис, но ще има опцията то да става и през специални таблети, поставени на ключови места.

Именно как щe се осъществява гласуването беше повод на Ваня Тагарева от ГЕРБ-СДС още в комисия да възрази срещу доклада. Първоначално другите ГЕРБ-ери подкрепяха доклада и искаха допълнителна разработка в последствие, но по-късно и те се съгласиха с тезата на Тагарева - че приемането му трябва да се отложи, докато се изясни как ще се гласува за тях.

Днес в официалното заседание на СОС се стигна до по-остър език.

"Ще подкрепим този доклад, въпреки че не сте си свършили добре работата и много добре го знаете. Това е поредният компромис, който прави групата на ГЕРБ-СДС, заради непрофесионално подготвен доклад", обяви Тагарева.

От ПП-ДБ-СС не останаха длъжни - Бойко Тодоров отбеляза, че докладът е "отлично свършена работа". А Стефан Спасов директно атакува:

"Вие фалшифицирахте гласуването на предишния вариант на тази програма, и това беше доказано, има го черно на бяло. Когато не ви беше удобен един проект, манипулирахте програмата. Сега да говорите за провал и за добре свършена работа е недопустимо", отсече той.

Подобни проекти в действителност имаше и по времето на Фандъкова - както и съмнения за процеса на гласуване в тях, но необорими доказателства за манипулация от страна на управляващите липсваха - иначе щеше да има осъдени за корупция.

Това вбеси Тагарева, която отбеляза, че ГЕРБ "подаваме ръка", и че в комисия ПП-ДБ-СС са признали, че имплементирането на гласуването още не е изяснено. От обединението всъщност бяха подчертали, че няма как да се изработи методология на гласуване преди да се одобри проектът като цяло.

Карлос Контрера от ВМРО (който и в минали, и в сегашния общински съвет често гласува с ГЕРБ) отбеляза и друг недостатък:

"Вносителят да даде поне някакви срокове, в които тази методология да се реализира. Да е ясно ще има ли някакви критерии за оценка на въпросните проекти още при методологията, защото има коренно различни категории от проекти, коит отрябва да бъдат оценявани едни други", отбеляза той. "Ако на 31-ви декември изпълнението на тази методология или гражданските проекти е на 0 или 10%, това ще е провал."

Лорита Радева от ГЕРБ отбеляза, че в доклада липсват и детайли за това как ще се кандидатства - какви ще са критериите за оценка, как ще изглеждат финансовите отчети, формулярите и прочие.

Тагарева пък направи предложение - в комисиите за одобряване на проекти да участват общински съветници от всички групи. Тук я пресече зам.-кметът на София по финанси Иван Василев с урок по разделението на властите:

"Искате съветници да влязат в изпълнителната част на бюджета? Искате от орган законодателен да станете част от изпълнителния? Няма проблем, в СО има много работни места, всеки е добре дошъл да работи. Но общински съветници - законодателната власт, така да се каже - да участват в изпълнението е нередно."

И уточни, че общинарите ще могат, разбира се, да наблюдават всеки етап от изпълнението на проекта.

В крайна сметка предложението бе гласувано след солидна доза мърморене от ГЕРБ-СДС и обвинения за предишни грехове от ПП-ДБ-СС. Прошко Прошков (ГЕРБ) отбеляза след вота:

"Вие взривихте протегнатата ръка, компромисът, който направихме неведнъж. Политическата отговорност и политическата зрялост изискват, когато искате да постигнете нещо, не да подскачате като малки комсомолци."