Мнозинството в Народното събрание одобри предложението на Патриотичния фронт извън страната да се гласува само в дипломатически и консулски представителства. Знаете какво провокира това – българи от цял свят организират протести, а премиерът Бойко Борисов спешно реши да потушава пожара, преди под прозорците му да зазвучи „Оставка“.

Лидерите на Патриотичния фронт обясниха защо са предложили тази поправка: Бъдете патриоти! Правим го, за да елиминираме ДПС.

Разбира се, че най-важният е въпрос е този за правата – не може да лишаваш български граждани от права, за да преследваш своя политическа цел. Това е големият скандал. Далеч не по-малко голям скандал е фриволното говорене, което не зачита факти и числа.

Данните от проведените избори са достъпни за всички. Ако сравним числата от последните три парламентарни вота, то опорните точки на Патриотичния фронт не издържат.

Мит #1: Само ДПС печели гласове от чужбина

На последните парламентарни избори през 2014 година действителните гласове извън България са 138 121. От тях значително по-малко от половината са подадени за ДПС.

Ето ги резултатите:

ДПС – 59 938 гласа.

Само партиите от управляващото мнозинство общо имат повече:

ГЕРБ - 38 868

Реформаторски блок - 15 523

Патриотичен фронт - 5 150

АБВ - 2 637

Общо – 62 178 гласа.

Отделно БСП получава 3 635 гласа, „Атака“ - 2 429, и „Зелените“ - 1 729 гласа. Още 8 212 български граждани извън страната са дали гласа си за по-малки партии.

Митът, че всички гласове извън България отиват за ДПС и това е единствената партия, която печели от гласуване в чужбина, не издържа проверката на числата.

Мит #2: ДПС е ДПС заради гласовете от Турция

На последните парламентарни избори ДПС получи 487 134 гласа и спечели с тях 38 места в Народното събрание. Само 12,3% от тези гласове са подадени извън страната, като огромното мнозинство от тях са от република Турция, но не всички. Т.е. ако не се броят гласовете от чужбина, ДПС трябваше да има примерно с 3-ма депутати по-малко, което по никакъв начин не променя тежестта на Движението в Народното събрание.

На парламентарните избори през 2013 година ДПС спечели 400 466 гласа, от които малко над 13% бяха подадени извън България. Тогава Движението имаше 36 мандата. Дори и с няколко по-малко, коалицията на „Орешарски“ между БСП и ДПС, заедно със „златния пръст“ на „Атака“ имаше общо 143 гласа срещу 97 на ГЕРБ. И в този случай гласовете от Турция не са били решаващи.

Нека се върнем през 2009 година. Тогава ДПС получава рекордния резултат от 610 521 гласа, от които малко над 15% идват от Турция. Движението печели 33-ма депутати от пропорционалната листа и още 5-има от мажоритарните райони. Колкото и депутати да бяха извадени тогава от групата на ДПС, това по никакъв начин не променяше играта. ГЕРБ имаха 116 депутати, Синята коалиция – още 15, РЗС – 10, „Атака“ - 21. Управляващите тогава нямаха проблем с мнозинството и три-четири гласа по-малко за ДПС с нищо не биха променили играта.

Митът, че ДПС е в силна позиция и играе ключова роля заради гласовете от Турция, също не издържа проверката на числата.

Мит #3: Гласовете от чужбина правят ДПС все по-силно

Да проверим. Ето получените в Турция гласове за ДПС на последните три парламентарни избори.

2009 – 93 926

2013 – 54 353

2014 – 59 938

Макар и последния път резултатът да е малко по-висок, то голямата тенденция не може да бъде скрита. Влиянието на задграничния вот за ДПС намалява. Ако погледнем данните като проценти, т.е. какъв дял от общо подадените гласове в чужбина отиват за ДПС, картината става още по-ясна:

2009 – 61,18 %

2013 – 49,13 %

2014 – 43,39 %

И митът, че гласовете на ДПС от чужбина стават все повече, също не издържа на проверката на фактите.

Защо тогава Патриотичният фронт държи на тези опорни точки?

Нека те отговорят. По-важният въпрос е защо ГЕРБ им се връзват. А още по-важният е какво ще се случи, ако забраната да се гласува извън дипломатически представителства все пак остане:

Изселниците от Турция отново ще гласуват, защото живеят близо, а организацията с автобусите е проверена. Дори този път няма да има нужда някой да ги кара, те сами ще дойдат, ако почувстват, че правата им са застрашени. Но пък десетките хиляди гласове от българи в Европа например няма да бъдат подадени. От това не се знае дали печели ДПС, но със сигурност губят всички останали.

Единственото логично обяснение за тази забрана е, че това е опит за париране на новата партия на Лютви Местан ДОСТ, чийто позиции в Турция вероятно ще са по-добри от тези на ДПС. Но и тогава опорната точка „Бъдете патриоти! Правим го, за да елиминираме ДПС“ няма да издържа. По-скоро тя би звучала така: „Бъдете патриоти! Помагаме на ДПС“.