Турция трябва да има религиозна конституция, заяви председателят на парламента Исмаил Кахраман, цитиран от в. "Дейли телеграф".

"Като мюсюлманска държава защо трябва да сме в положение, в което да сме отстъпили от религията. Ние сме мюсюлманска страана. Като резултат рябва да имаме религиозна конституция", каза той  на конференция в Истанбул.

И отсече:

"Секуларизмът не може да фигурира в новата конституция."

Това изказване вероятно ще усили още повече безпокойството от пълзящата ислямизация на Турция при управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), отбелязва "Дейли телеграф".

Секуларизъм се нарича схващането, че политическото управление и държавните институции трябва да действат независимо от религията.

Критици обвиняват умерената ислямискта партия н президента Реджеп Ердоганв заличаване на светските ценности, заложени от Мустафа Кемал Ататюрк. Ердогаан управлява Турция от 2002 г. Той бе премиер до 2014 г., след което стана президент.

През последните две години правителството в Анкара отмени забраната жените и момичетата да носят забрадки в училищата и държавните учреждения. То ограничи продажбите на алкохол и се опита да забрани смесени общежития за мъже и жени в университетите.

Кемал Кълъчдароглу - лидер на опозиционната Народнорепубликанска партия, нападна парламентарния шеф за изказването му.

"Хаосът, който цари в Близкия изток, е продукт на мислене, подобно на вашето, което превръща религията в инструмент на политиката. Секуларизмът съществува, за да може всеки да практикува свободно своята религия, г-н Кахраман", написа Кълъчдароглу в туитър.

След като ПСР спечели за пореден път парламентарните избори през ноември 2015 г., турското правителство заяви, че иска да постави като приоритет промяната на конституцията, приета от военната хунта след преврата през 1980 г. Сред предвижданите промени е и даването на значително повече правомощия на президентската институция. Няколко кръга от преговори по въпроса се провалиха, тъй като опозицията не желае това.

Исмаил Кахраман подкрепи президентската система и отхвърли обвиненията, че тя би тласнала Турция към авторитаризъм.

"Някои хора казват, че това означава диктатура. Какво общо има това? Обама диктатор ли е", попита той.