Диабетът е една от най-сериозните болести на съвремието. Всяка година засегнатите от болестта се увеличават, а последствията от нея вмогат да превърнат живота на всеки в ад. 

И все пак има 12 сравнително прости съвета, с чието спазване можем да отблъснем болестта, пише msn.com. Кои са те?

Отслабнете
Дори най-затлъстелите хора намаляват риска за диабет със 70% ако понижат телесното си тегло само с 5%. Ако тежите 100 килограма, това са само 5 кг, които може да свалите сравнително бързо ако промените хранителните си навици и увеличите движението.

Яжте салати
Не се нахвърляйте на основното преди да сте хапнали предястие. А най-добре - салата, поръсена с много оцет. Приемането на 2 лъжици оцет преди и най-наситената с въглехидрати храна смъква рязко нивото на кръвната захар в последствие. Оказва се, че оцетената киселина действа по-добре за намаляване на захарта и от някои предписвани с рецепта медикаменти.

Ето рецепта за вкусен сос за зелена салата: Смесете 3 супени лъжици (с.л.) оцет с 2 с.л. ленено масло, смачкана скилидка чесън, четвърт чаена лъжичка мед, 3 с.л. кисело мляко, сол и черен пипер на вкус. Порцията е за четирима.

Разкарайте колата

Ходете колкото се може повече. Ще бъдете по-здрави дори и да не отслабнете. В едно финландско изследване хората, които спортували най-много - до 4 часа седмично, което е средно 35 минути на ден, намалили риска от диабет с 80%. Тези резултати се потвърждават непрекъснато и от други изследвания.

Защо ходенето помага? Изследванията доказват, че движенията помагат за по-доброто усвояване на хормона инсулин чрез увеличаване на инсулиновите рецептори в клетките. Инсулинът помага на захарта да се придвижи до клетките, където е необходима за осигуряване на енергия и хранителни вещества. В противен случай захарта се натрупва в кръвния поток и води до сериозни здравословни проблеми.

Яжте овесени ядки и мюсли

Пълнозърнестите храни намаляват не само риска от диабет, но и от високо кръвно налягане, рак и много други сериозни заболявания. При избора търсете високо съдържание на фибри. Четете съдържанието – ако има овес, киноа или просо, съдържанието им е високо. Обратното – високото съдържание на пшеница, ориз или царевица не е полезно.

Избягвайте зърнени храни с високо съдържание на чистите захари, означени като захар, глюкозо-фруктозен сироп, фруктоза, декстроза, малцов сиропп, меласа, захароза и други.

Пийте кафе

При продължило 18 години изследване на 126 210 мъже и жени учени от Harvard School of Public Health са открили, че при сериозните пиячи на кафе – тези с повече от 6 напитки дневно, рискът от развитие на диабет е между 29% и 54% по-нисък, отколкото на другите. Кафето без кофеин не върши работа, но кофеиновите напитки и храни като чай, безалкохолни и шоколад, помагали. Смята се, че кофеинът увеличава метаболизма, освен това кафето съдържа натрий, магнезий и антиоксиданти, които помагат на клетките да абсорбират захарта.

Избягвайте заведенията за бързо хранене

От време на време може да си позволявате бургер с пържени картофки, но пристрастяването към тези храни изстрелва нагоре риска да хванете диабет. Основната причина е свързана със затлъстяването, но заедно с това покрай този тип храна клетките развиват резистентност към инсулина, което е много опасно. Това е свързано с използваните трансмазнини и рафинирани въглехидрати при приготвянето на вкусните менюта.

Съвет: ако огладнявате често, носете със себе си безсолни ядки. Те понижават нивото на кръвната захар.

По-често яжте вегетарианска храна

Жените, които ядат месо повече от 5 пъти седмично увеличават риска от диабет с 29%. Особено много за това допринасят преработени месни храни като бекон и колбаси. Предполага се, че това се дължи на холестерола и добавените подобрители в преработените продукти.

Повече подправки

Германски учени направили следното изследване с 65 възрастни хора, на които всеки ден била давана капсула с 1 грам стрита канела или капсула без активно вещество като плацебо. След 4 месеца тези, които приемали канела, отчели с 10% по-ниски нива на кръвната захар. Плецебо ефектът понижил захарта с 4%.

Канелата намаляла нивото на холестерола и триглицеридите, което е полезно и при високо кръвно налягане.

Релаксирайте

Диабетът е болест на стреса, защото той води до повишаване на нивата на захар в кръвта. Принципът е, че при стрес организмът подсъзнателно се готви за битка и увеличава захарните нива. Ако захарта не може да се абсорбира от клетките, тогава тя се натрупва и води до диабет.

Но прости техники могат да понижат нивото на стрес, което да доведе и до по-ниски захарни нива.

Какви са те? Започвайте деня си с йога, медитация или разходка. Направете три дълбоки и бавни вдишванияя и издишвания преди да посегнете към телефона, ключа за колата, да сервирате ядене за децата или някаква друга дейност.

Оставете си неделята като ден за почивка сред природата. Не вършете натоварващи дейности като седмично пазаруване, чистене или наваксване с работата.

Спете достатъчно

Изследване на университета Yale сред 1709 мъже е установило, че тези, които редовно спят под 6 часа на денонощие, увеличават двойно риска от заболяване. Но при тези, които спят повече от 8 часа, рискът нараства тройно! Предходни изследвания са отчели подобни стойности и при жените.

Когато спите прекалено кратко или прекалено дълго нервната система е в постоянна възбуда. Това води и до увеличаване на захарта в кръвта. Прекалено дългото спане може да е признак за депресия или нарушения ан съня.

Не оставайте сами

Жените, които живеят сами, имат 2,5 пъти по-висока вероятност да развият диабет отколкото тези, които живеят с партньор, други възрастни хора или деца.

Но не се побърквайте от това, че живеете сами. За риска от диабет допринасят и други фактори като това, че когато човек е сам в домакинство развива много вредни навици като пушене на повече цигари и употреба на повече алкохол и джънк храна.

Правете си тест за кръвна захар редовно

Един обикновен тест може да покаже нивата на кръвната захар. Хората с предиабет – трайно завишени нива на кръвната захар, обикновено развиват болестта в рамките на 10 години. Ако знаете това можете да ограничите риска, като навреме промените хранителния си режим и двигателните навици.

Всеки на възраст над 45 години трябва да изследва поне веднъж в годината кръвната си захар. Младите, които са с наднормено тегло, имат болни от диабет в семейството, имат висок холестерол или кръвно, задължително трябва веднъж в годината на измерват кръвната си захар.

Съвет: Ходете на редовен годишен преглед при личния лекар и си правете изследванията, за които той ви дава бележка. Не крийте болестта, защото последиците от това са ужасни.