Абревиатурата БСП вече ще значи още нещо за социалистите, освен името на формацията им - Българска социалистическа партия. 

"БСП е тук! БСП – Борба, Социална справедливост, Прогрес.

Мъже, жени, народ,

Нашата борба е за България!

Продължаваме!"

С тези думи завършва политическата декларация, която трябва да бъде приета от БСП по време на 49-ия й конгрес другата седмица. Тогава социалистите ще избират и нов лидер.

Поводът за документа е 125-ата годишнина от основаването на левицата от Димитър Благоев, затова започва и с негов цитат. И завършва с преплетената в края фраза на Никола Вапцаров от "Ще строим завод".

Декларацията, изготвена под ръководството на зам.-председателя на партията от лявото крило Янаки Стоилов, първият път не беше приета от пленума в средата на март. Причината - твърде много залитания към послания и стилистика от миналото, заради което документът бе отнесъл критики по време на заседанието. 

В новия вариант, вече приет от Националния съвет преди седмица, от последния абзац на документа са изчезнали само две изречения: 

"Звездата на социализма, помътнена от идейни отстъпления и порочни практики, отново ще заблести с пълна сила. Работим за бъдещето на социализма, за социализма на бъдещето".

Заявката на социалистите, че са "единствената влиятелна партия, която се стреми да преодолее капитализма" си стои в текста. Стремежът към "демократичен социализъм" - също. 

В конгресните си документи - декларацията за 125 години БСП, политическата платформа и доклада за състоянието, партията прави преглед на историята си и на тази на прехода. Последният е заклеймен като провален, защото не е направил така, че хората да живеят по-добре. Социалистите казват, че не "късат неудобни страници" от историята си и това върви заедно с повтаряне на поне две места, че по времето на комунизма, особено през 80-те години на миналия век, България е била е една от 30-те най-развити страни в света. 

В един от документите социалистите признават за "кадрови грешки" при номинации и подкрепа за хора във властта по време на управленските си мандати, но примери не са назовани. За разлика от други пъти, сега анализът на левицата е по-скоро насочен към самата нея, отколкото към коалиционните й отношения в последните управления, особено тези с ДПС. 

Традиционно идеологическа критика поучава "десницата", но и тя е събирателен образ - управляващите сега не са споменати никъде поименно. 

БСП не оспорва членството на България в ЕС и НАТО, но заявява, че България трябва да защитава интересите си - нещо, което сега не се случвало.

НА ШЕСТВИЕТО НА БСП: ОПИТАХА ДА ЗАПАЛЯТ ЕВРОПЕЙСКОТО ЗНАМЕ (СНИМКИ)

В декларацията за годишнината си БСП вижда дори потенциална война:

"Светът, Европа и България преживяват отново дълбоки и драматични промени. Финансовата, икономическата, социалната и бежанската криза ни изправят пред големи опасности. Тероризмът се превръща в основна заплаха за света и европейските граждани. Разпадането на еднополюсния свят, разделението и противопоставянето между част от Запада и Русия правят света непредсказуем и опасен. Никога през последните десетилетия, както сега, рискът от война, която може да засегне Европа и България, не е бил толкова голям", прогнозират социалистите

МИХАИЛ МИКОВ: БЪЛГАРИЯ Е НЕСУВЕРЕННА И НЕСТАБИЛНА

В политическата си платформа БСП отново предлага по-голяма намеса на дължавата във всички сфери на живот, прогресивни данъци, повече социални плащания и насочване на държавни пари в развитието на икономиката, диференциране на ДДС за някои стоки.

Една от новите идеи, засягащи и бизнеса, е въвеждането на задължително изискване поне 50% от печалбата на компаниите да се инвестират в подобряване на условията на труд и заплащането на работниците.

Социалистите искат и пълна ревизия на "т.нар. пенсионна реформа", която да обвърже продължителността на живота с възрастта на пенсионирате - тоест възрастта за пенсия да се намали. 

Трите документа ще са обект на обсъждане по време на конгреса. Другата му важна работа ще е да избере нов лидер. 

Сред кандидатите са сегашният лидер Михаил Миков и депутатката Корнелия Нинова, смятани за фаворити. Заради големия брой номинации - в списъка са още Красимир Янков, Георги Гергов, Валери Жаблянов, Драгомир Стойнев, Кирил Добрев и др., се очаква изборът да стане на втори тур.

"Очаквам от всички 30-ина номинации да има огромно количество отводи и до битката за лидер на първия тур да останат около 4-5 кандидати", обясни пред Клуб Z висш социалист. 

Гласуването на конгреса отново ще е тайно, с бюлетини в общо 40 подготвени за целта урни. 

КАК БСП ЩЕ ИЗБИРА ЛИДЕР И КОЙ ЩЕ БРОИ РЕЗУЛТАТА