Има нещо гнило около Фонда за лечение на деца, но това не е бившето му ръководство. Около това становище се обединиха родители на деца, чиито живот е бил спасен зад граница благодарение на финансовата помощ, отпусната от Фонда. Според тях показните арести на 20 март са недопустимо нещо за едно демократично общество, а истинската причина за подобна саморазправа с хора, които си вършат добре работата, е да се установи контрол върху парите, които се дават за лечение в чужбина.

ДВЕ ПРОКУРАТУРИ, ЕДНА ЦЕЛ - ШЕФЪТ НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА

"Според мен, едно от нещата, които се случват в момента, е да се пренасочат безконтролно в България средства за т. нар. медицински изделия. Горе долу това са мотивите. Става дума за 12 млн. лв. годишно", коментира в ефира на bTV таткото Григор Малинов, чието дете вече е преминало успешен курс по лъчетерапия в Италия.

На един от първоначалните прегледи в България специалисти го уверяват, че могат да поставят протеза, а Фондът за лечение на деца без проблем ще поеме цената от 42 000 евро. Когато заминава със семейството си за Италия обаче лекуващият ги професор сам споделя опасенията си, че вероятно някой се е опитал да се облагодетелства на техен гръб, защото болницата му работи с по-качествени английски протези, които струват два пъти по-малко - 22 000 евро.

"Случва се нещо страшно - фондът да стане комисия към Министерството на здравеопазването и да няма никакъв обществен и граждански контрол къде отиват парите към "наши" клиники и познати", потвърди подозренията от ефира на Нова телевизия и Йордан Петров от гражданската инициатива "Спаси, дари на ...".

В края на миналата седмица екипът на организацията обяви, че спира дарителските си кампании в знак на протест срещу "показния разстрел" на Фонда за лечение на деца, където има свой представител. По думите на Петров много малко хора всъщност знаят, че около 70% от общия бюджет на Фонда се харчат в България и то за лекарства и консумативи, които могат да се поемат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) или от здравното министерство. Затова хората от "Спаси, дари на ..." решиха да се оттеглят от "пазара" и да предоставят живота и здравето на тежко болните деца изцяло в ръцете на държавата.

РОДИТЕЛИ ЩЕ ТЪРСЯТ МОСКОВ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕЦАТА СИ

В дъното на проблема действително стоят медицинските изделия, защото за един и същи продукт НЗОК дава 1800 лв., а Фондът за лечение на деца - между 3000 и 4000 лв., а понякога дори повече - в зависимост от офертата, която намерят, разказаха още от "Спаси, дари на ...". Има деца, оперирани по 10-15 пъти в България и самите лекари в бранша твърдят, че това се прави, за да се усвояват някакви пари.  

"Не мога да кажа дали операциите са излишни. Но Фондът няма капацитета - административен и лекарски - да има контролна функция върху тези неща", допълни Петров.

Другият проблем е, че след смяната на ръководството Фондът за лечение на деца е с доста намалена администрация и трудно изпълнява ангажиментите си. Новите хора, които са назначени, не разбират от работата, която трябва да вършат, алармилаха от телевизионния ефир родителите на деца, на които им предстои лечение в чужбина. 

На 13 май например Григор Малинов трябва да замине с детето си на контролен преглед в Италия за сметка на Фонда, но разходите трябва да бъдат предварително одобрени. Когато отива на място да се запознае с решението на Обществения съвет, служителка го информира, че такова не е взето. В последствие се оказало, че решение има, но то не е било вписано, затова не е ясно какво гласи.

ПРЕДПРАЗНИЧНО: ФОНДЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА ЩЕ ЗАСЕДАВА ... ПО ИМЕЙЛ

Факт е, че последното заседание на Фонда преди празниците се провали поради липса на кворум и членовете на Обществения съвет трябва да са разгледали документите и да са пуснали гласовете си по електронната поща. Допълнителният административен хаос обаче притеснява родителите, защото разбива организацията в една работеща структура. И за да няма фатални последствия за болните деца, семействата им настояват предишното ръководство да се върне във Фонда. 

"Господин министър, върнете старите хора, за да вървят нещата. Не ни изправяйте на нокти, защото нещата, които сме изпитали покрай проблемите на нашите деца, не са малко, а вие ни сервирате нови", обърна се към здравния министър Петър Москов таткото Григор Малинов.

Родителите и гражданската инициатива "Спаси, дари на ..." изпратиха и петиция до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова със седем въпроса за акцията на ГДБОП във Фонда за лечение на деца. Всички питат защо са позволили необратимо да се унищожи доверието както към Фонда, така и към цялата здравна система, но все още никой не е отговорил.