"Атлетико" (Мадрид) е новият шампион на Испания по футбол.

"Дюшекчиите", както наричат тима заради червено-белите му раирани фланелки, завърши 1:1 като гост на прекия си конкурент за титлата "Барселона". Така столичани останаха първи с 90 точки. "Барселона" е втора с 87. Толкова има и "Реал" (Мадрид), но кралският клуб е трети, защото загуби и двата си мача срещу "Барсеа".

Само 447 фенове на "дюшекчиите" имаха билети за мача на стадион "Камп ноу" в каталунската столица.

Феновете на "Барса" направиха невероятна хореография за своите любимци, но този път тя не помогна.

Чилиецът Алексис Санчес вкара гол шедьовър за домакините в 34-ата минута. След комбинация между Дани Алвеш, Фабрегас и Лео Меси той стреля от малък ъгъл точно под гредата и не остави шансове на белгийския вратар на гостите Тибо Куртоа.

Радостта на каталунците от гола бе твърде кратка.

Второто полувреме започна с вихрен натиск на "Атлетико". В самото му начало Давид Вия едва не строши напречната греда и не можа да накаже отбора, в който игра допреди година. Но нищо не можа спаси "Барса" в 49-ата минута, когато уругваецът Диего Годин изравни. Включилият се в атака защитник надскочи колегите си от "Барса" и заби неспасяемо с глава след центриране от корнер на Раул Гарсия.

Диего Годин ликува след изравнителния си гол. Снимка В. "Марка"

Последният половин час топката бе изцяло във владение на домакините. Те отчаяно търсеха втория гол, който да гинаправи шампиони. В 71-ата минута гредата спаси мадридчани от бомбен удар на Лео Меси. Не помогна и влизането на титулярния капитан Шави, който изненадващо бе оставен резерва.

"Атлетико" даде две свидни жертви още до 20-ата минута.

Първо Диего Коста напусна контузен терена още в 13-ата минута. Той се хвана за крака, който тъкмо бе излекувал от мукулно радтежение, и се срина на земята, без да бъде докоснат от провитников играч. Милиарди зрители по целия свят видяха сълзите на бразилеца с испански паспорт, докато сядаше на трибуните. Не е изключено той да пропусне и финала точно след седмица финала за Шампионската лига в Лисабон срещу съгражданите от "Реал".

Диего Коста се разплака още при падането си на терена.

А в 19-ата минута турският халф Арда Туран се контузи след сблъсък с Фабрегас.

Въпреки това "дюшекчиите" геройски удържаха равенството и триумфираха с титлата след 18-годишно прекъсване.
"Барса" този сезон път не взе нито едно отличие.

Изненадващо шампхионът не получи купата тази вечер. Това стана независимо че сега нямаше дубликати, защото всичко се решаваше само в този мач. Причината да няма награждаване бе, че шефът на федерацията Анхел Мария Вияр е в чужбина и не можа лично да връчи трофея на първенеца. Така в неделя няма да има шампионски парад нито в Барселона, нито в Мадрид.

Феновете на "Атлетико" обаче изпълниха централния мадридски площад "Нептуно", където празнуват успехите си. Точно преди година те отпразнуваха на същото място спечеления финал за Кралската купа срещу "Реал".

Ултраси празнуват титлата на фонтаните "Нептуно" в Мадрид.

Един интересен щрих. Точно преди 20 години Диего Симеоне, сега треньор на "Атлетико", не можа да отнеме титлата на "Барса" с Христо Стоичков в редиците. Тогава каталунците станаха шампиони след мач срещу "Севиля", който спечелиха с 5:2, а Камата заби два гола. "Севиля" повеждаше на два пъти с 1:0 и 2:1, като за 1:0 вкара именно Симеоне, а Стоичков бе в основата на обрата. В другия мач за титлата "Депортиво" (Ла Коруня) завърши 0:0 с "Валенсия", като в последната минута сърбинът Мирко Джукич пропусна дузпа.

Сега Симеоне обаче не пропусна дадения му повторен шанс и потопи Каталуня в печал - вече като наставник. Той спечели "аржентинския" двубой на наставниците тази вечер.

Мадридчани подхвърлят във въздуха треньора си Диего Симеоне.

На другия полюс бе сънародникът му Херардо Мартино. Аржентинският треньор на "Барса" отиде на пресконференция и веднага обяви напускането си. "За мен бе гордост да тренирам такъв отбор. Благодаря задоверието и съжалявам, че не можах да постигна поставените цели", каза той. Наследникът му почти със сигурност е бившият играч на клуба Луис Енрике.

Херардо Мартино напусна с наведена глава първо терена, а след това и треньорския пост на каталунския тим.

"Реал" (Мадрид) завърши сезона сдомакинска победа с 3:1 над "Еспаньол".

Тревогите на кралския клуб обаче само се увеличиха преди финала за Шампионската лига срещу "Атлетико".Точно преди мача срещу "Еспаньол", по време на загрявките, от строя излезе накуцващият Кристиано Роналдо, който бе предварително обявен за титуляр. По-късно обаче обявиха, че той ще може да играе в Лидабон.

През второто полувреме пък се контузи Карим Бензема. Все по-малки са шансовете за финала на португалеца Пепе. Отделно поради наказание няма да играе Шаби Алонсо.

За първи път от 17 месеца титуляр в домакински мач на "Реал" бе вратарят Икер Касияс. За последно той започна в стартовия състав на свой терен на 16 декември 2012 г. и по ирония на съдбата пак срещу "Еспаньол".
"Реал" (Мадрид) си осигури с третото място участие в Шампионската лига. На квалификации за нея отива четвъртият - "Атлетик" (Билбао).

В неделя ще се реши кои два отбора ще придружат отдавна изпадналия "Бетис" в лига "Аделанте" - втора испанска дивизия.