Малки мехурчета с въздух, открити във вулканична скала на 2,7 млрд. години дават важна информация за условията на живот в някогашната Земя, съобщава Ройтерс.

Учените, които са анализирали балончетата с газ, затворени в древна базалтова скала, която се е формирала от потоци от лава в западна Австралия показват, че някога земната атмосфера е била много по-рядка, отколкото сега, а атмосферното налягане - два пъти по-ниско. Изследването, проведено от екип на Вашингтонския университет, е публикувано в сп. Nature Geoscience.

Тези открития са в разрез с наложените представи, че по това време земната атмосфера е била по-плътна, отколкото днес, за да компенсира по-слабото слънце, което тогава е греело с 15% по-малка сила.

Земята е образувана преди 4,5 млрд. години, а преди 2,7 млрд. години планетата е била много по-различна, отколкото днес.

"В допълнение към по-слабото слънце, във въздуха е имало по-малко кислород, Луната е била по-близо, което е водело до по-силни приливи и отливи, Земята се е въртяла по-бързо, като дните са били по-кратки, а единствените форми на живот са били едноклетъчни микроби", казва Сонджой Сом, ръководител на изследването.

"Откритията показват, че обстановка, напълно различна от тази на съвременната Земя, може да поддържа живот на своята повърхност", казва Сом. "Животът не се нуждае от условия, които имаме в момента на Земята, за да оцелее и процъфтява. Това е много важно, когато търсим условия за живот на планети извън Слънчевата система", добавя той.

Учените са използвали съвършена сканираща технология, за да анализират размера и разпространението на мехурчета с въздух в древни вулканични скали, открити край бреговете на австралийската река Бийсли. Потокът от лава се охлажда бързо, като включва балончета с въздух, които намаляват по размер в дълбочината му. Учените са открили, че някогашната земна атмосфера е била богата на парникови газове, но изследването не дава информация за конкретния състав на въздуха в древни времена.