Необяснимо е защо пак ще се провежда референдум с въпрос за въвеждане на електронно дистанционно гласуване. Това заяви президентът Росен Плевнелиев.

"Колко пъти трябва да питаме българския народ по един и същ въпрос и къде е логиката?", пита държавният глава.

Днес Народното събрание прие без промени и 6-те въпроса, предложени от "Шоуто на Слави" за народно допитване. Номер 4 е вече зададеният миналата година - дали искаме въвеждането на електронно дистанционно гласуване. ГЕРБ първи заявиха, че няма да дискутират въпросите или да предлагат редакции. Въпреки дългите дебати и препоръката на правна комисия да се отхвърли въпрос 4, всичко в крайна сметка бе прието в зала, дори не бяха предложени козметичните редакции, позволени от закона.

ЩЕ ИМА РЕФЕРЕНДУМ. С ВСИЧКИТЕ ВЪПРОСИ НА СЛАВИ

На референдума тогава над 1,8 млн. българи се обявиха "за" електронния вот, но активността не мина нужната граница, за да бъде веднага приет. Тъй като обаче гласуваха повече от 20% от избирателите, парламентът разгледа въпроса и в крайна сметка въведе експериментален електронен вот до 2018 г заедно с последните промени в Изборния кодекс, който след тестване да стане и действителен.

"За мен е необяснимо как народните представители вчера говореха за противоконституционност на някои от предложените въпроси, а днес не стана и дума за това. Просто се отказаха от отговорност и я прехвърлиха към друга институция", твърди още Плевнелиев.

Тази институция е Конституционния съд. На дебата вчера левицата и ДПС повдигнаха въпроса за това дали някои от въпросите не са от компетенцията на Велико Народно събрание. Други обаче - като Радан Кънев - твърдяха, че освен когато е кристално ясно, като например промяна в монархия или президентска република, дали нещо е работа на ВНС или обикновено НС трябва да каже именно Конституционния съд. Дали ДПС и БСП ще могат заедно да го сезират още не е ясно, но и двете партии заявиха такава готовност.

Въпросът за електронното гласуване може да бъде внесен отново именно защото миналият референдум се провали. В закона е посочено, че не могат да се повтарят въпроси при успешно държавно допитване, но не се обсъжда какво става, ако исканото е вече приложено. Това е поради двата възможни отговора - тоест, ако на референдума тази есен българите отхвърлят дистанционното електронно гласуване, то ще трябва депутатите да го махнат и от Изборния кодекс.

Според Петър Славов от гражданската квота на РБ ако пък се гласува "да" на въпрос № 4, ще трябва експерименталното електронно гласуване, което в момента е в преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс, да бъде изведено в текста на закона. Това според него няма да позволи каквото и да е забавяне.

"Нима народните представители не разбират, че като вадят проблемното и лошото в пряката демокрация на преден план, сега те ще извадят проблемното и в представителната демокрация. Това действие на Народното събрание за мен е подценяване и това решение оставя много въпросителни дали народните представители желаят да извадят най-доброто от пряката и представителната демокрация в тяхната комбинация“, посочи още президентът.