ГДБОП и спецпрокуратурата удариха банда лихвари от ромската махала "Филиповци" край София. 8-членната група отпускала суми от 100 до 5000 лв., като в залог прибирала коли, недвижими имоти, лични документи, дебитни карти на бедни, но после не изпълнявала обещанието си да ги върне, а постоянно "преизчислявали" дължимото. Това стана ясно на извънреден брифинг на спецпрокуратурата и МВР.

Според полицаите ръководител на бандата е Януш Йорданов, който ще получи обвинение освен за шеф на групата, за лихварство и изнудване.

По информация на Клуб Z сестрата на Януш е жена на Кирил Киров-Японеца, сочен за ромски подземен бос от десетилетия. Самият Киров е почти постоянен "гост" в Специализирания наказателен съд с обвинения, че е наркотърговец, но никога не влиза в затвора.

КИРО ЯПОНЕЦА: ГОЛЕМИТЕ МУТРИ - ТОВА СА ПОЛИЦИЯТА

От двамата синове на Японеца - Спартак и Януш, единият е кръстен именно на вуйчо си в знак на уважение. Йорданов е много известен ромски барон под прякора Оси, поясниха нашите източнтици.

Данните са, че лихварската банда е действала поне от 2009 г., съобщиха днес от спецпрокуратурата. Огромни затруднения обаче представлявало да се намерят смели хора от гетото, които да свидетелстват срещу боса. 

При заем над 1000 лв. "кредитополучателите" били заставяни да го обезпечават с кола или прехвърляне на недвижим имот. Обещавано им било, че ще им бъдат върнати, когато се издължат.

"Данните са, че групата не е връщала имотите, като непрекъснато са твърдяли, че дължат още и още лихви.", каза днес Даниела Попова, ръководител на Апелативната спецпрокуратура.

При 10 претърсвания и изземвания на жилища, офис към автомивката на Оси и др., полицаите са намерили около 5000 лв., коли на длъжници и дори... двама живущи в автомивката членове на организираната престъпна група.

Задържани са 7 човека, а един се издирва. Обвинителите ще искат днес постоянен арест от съда на 5 от тях (сред тях и шефът), а двама са пуснати с парична гаранция.

Освен това са иззети много нотариални актове, тефтери с имена на длъжници, записи на заповед, дебитни и лични карти на хора. Свидетели твърдят, че е теглено с тях, а групата е действала с изключителна бруталност.

"Хората са безкрайно изплашени", каза прокурор Попова.

В рамките на операцията при едното претърсване в къщата на Януш-Оси били намерени... 30 бежанци, които твърдят, че са от Ирак и Сирия. Според главния секретар на МВР Георги Костов това е симптоматично как банди, свързани с други престъпни дейности, се преквалифицират в каналджии.

Ромският бос и подчинените му набирали шофьори и коли за транспортиране на мигрантите.

Според Костов ръководството на МВР ще инициира законови промени - към ГДБОП да бъде създаден нов сектор за противодействие на каналджийството.