Бившият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан ще съди създателите на филма "Добре дошли в Ню Йорк" за клевета, заяви пред френското радио Europe 1 неговият адвокат  Жан Вейл. По думите на Вейл неговият клиент бил "изплашен и обезкуражен" от лентата. В същото време обаче адвокатът подчерта, че Строс-Кан не е гледал и няма намерение да гледа този "гнусен филм".

Лентата на американския режисьор Абел Ферар е частично основан на биографията на Строс-Кан, а ролята се изпълнява от Жерар Депардийо. Очакваше се, че филмът ще бъде включен в официалната програма на фестивала в Кан, но това не стана и прожекцията бе организирана извън рамките на феста. На премиерата присъстваха 500 човека.

През май 2011 г. Доминик Строс-Кан бе арестуван по подозрение за изнасилване на нюйоркската чернокожа хотелска камериерка Нафисату Диало и изкара няколко седмици под домашен арест. Обвиненията бяха снети в края на 2012 г. По непотвърдена информация Кан платил на камериерката $ 1,5 млн. долара. Скандалът го принуди да напусне поста в МВФ и да се откаже от участие в президентските избори във Франция, макар да бе смятан за фаворит за спечелването им.

"Делото започна преди 3 години, но проблемът уж беше изгладен. Затова сегашната ситуация е абсолютно възмутителна", цитира "Интерфакс" изявлението на адвоката. "Съществува правото да си измисляш, но е достатъчно да видиш интервютата на актьорите и режисьорите, и веднага разбираш, че във филма става дума за Строс-Кан. Промяната на имената не може да освободи авторите от отговорност", добавя той.

Вейл сравнява филма с "нечистотии" и твърди, че в него има "явен антисемитизъм".