Първият секретар на българската постоянна делегация в НАТО Весела Стоева, която е натоварена и с връзките с обществеността, мълчи пред медиите по съвместителство, а не на щат. Това разбираме от отговор на Пресцентъра на външно министерство по повод въпроси, които зададохме на 25 април. Отговорът е изпратен да кореспондента на Клуб Z в Брюксел на 13 май.

Повод за питанията ни до министерството беше отказ на Стоева да отговори на наши въпроси с мотива, че това не ѝ е позволено и трябва да се обърнем пряко към Пресцентъра на Министерството на външните работи. Подобни откази не сме получавали от други национални делегации в централата на НАТО в Брюксел.

Пресцентърът отказва да съобщи месечното възнаграждение на Стоева с мотива, че това са нейни лични данни. Той ни насочва към наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат , с помощта на която изчислихме, че само месечните командировъчни на споменатия първи секретар трябва да са над 4 000 евро. Тази сума включва дневните и квартирните, но не и пътните, които се полагат за пътувания до България и обратно и евентуални семейни надбавки. 

Освен командировъчни Стоева би трябвало да получава и щатна заплата, която министерство отказва да съобщи. Затова пък съобщава, че в българските дипломатически представителства връзките с обществеността "не включват функцията на говорител". Министерството не обяснява как тези представителства се свързват с обществеността, включително с медиите, без да им говорят. Представителствата на другите държави в ЕС и НАТО говорят на журналистите. Българското постоянно представителство също им говори най-редовно. Дали то нарушава Закона за дипломатическата служба за разлика от делегацията ни в НАТО не става ясно от отговора.

Предлагаме на читателите да се запознаят с неговия пълен текст, който не носи подпис на конкретно длъжностно лице:

Уважаеми г-н Желев,

Прилагаме отговор на Вашите въпроси, отбелязвайки, че настоящата кореспонденция е първата, отправена директно до Пресцентъра на МВнР.

1. Каква е длъжността на Весела Стоева от Постоянната делегация на България в НАТО?

- Г-жа Стоева е назначена в Постоянната делегация на Република България в НАТО на дипломатическа длъжност „Първи секретар”.

2. Какво месечно възнаграждение получава тя (щат плюс командировъчни)? Подчертавам, че се интересувам от брутния месечен доход на г-жа Стоева.

- Индивидуалните възнаграждения на служители, които не са органи на изпълнителната власт, са лични данни, които не могат да бъдат споделени без изричното им съгласие, но бихме желали да насочим вниманието Ви към изчерпателната информация по въпроса, публикувана в Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация и Наредба за командировъчните средства при задграничен мандат.

3. Каква е длъжностната ѝ характеристика?

- Основната цел на длъжността е осъществяване на дипломатическа дейност с цел защита интересите на Република България и ефективно участие на страната ни в политиките на Алианса. Това включва ежедневното участие като представител на България в определени комитети, работни групи и други формати на НАТО. Като допълнителна дейност по вътрешно разпределение г-жа Стоева отговаря и за връзките с обществеността, което не включва функции на Говорител – длъжност, която не съществува в българските дипломатически представителства.

4. Миналата седмица в отговор на мой въпрос г-жа Стоева ми написа следния отговор: "Здравейте, г-н Желев, Съгласно установената практика в МВнР, Постоянната делегация не е упълномощена да отговаря на журналистически запитвания. Моля да препратите Вашето запитване до Пресцентъра на МВнР – info@mfa.bg Благодаря за разбирането, Поздрави, Весела Стоева" Вярно ли е това, което твърди в отговора си г-жа Стоева?

- Журналисти, които искат да получат официален отговор по дадена тема или казус, както и искат да вземат интервю със служител на Министерство на външните работи, се обръщат към дирекция „Пресцентър” или към Службата на Говорителя, като въпросът за публичните изявления е нормативно уреден в чл. 50 от Закона за дипломатическата служба. В случая Вие сте се обърнал директно към г-жа Стоева, която правилно Ви е насочила да отправите запитването си към Дирекция „Пресцентър”. В тази връзка, Бихме желали да Ви уверим, че и занапред дирекция „Пресцентър” ще продължава да комуникира с всички журналисти и да отговаря на техните запитвания, така както сме го правили и досега.

Дирекция "Пресцентър" Министерство на външните работи Република България