Правителството обяви концесия за Летище София за срок от 35 години, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски след днешното правителствено заседание.

Детайлите за концесията ще станат ясни в следващите 10 дни, тъй като обявленията за възлагане на концесията не се публикуват на национално равнище преди публикуването им в Официалния вестник на Европейския съюз, обясни Московски.

"В началото на концесията ще има едно голямо авансово заплащане, има заложена инвестиционна програма, има годишна концесионна такса, както и разпределение в годините на видовете инвестиции”, уточни министърът на транспорта.

Московски очаква нетният ефект за държавата от целия пакет на концесията да бъде около 1,2 млрд. лв. за целия период, а потенциалните кандидати за процедурата са почти всички големи европейски и неевропейски оператори на летища.

Парите от концесията на столичното летище ще бъдат използвани за погасяване на дълговете на БДЖ и стабилизирането на националния жп оператор.

В момента държавата е в процедура по нотификация в Брюксел за държавна помощ за БДЖ. Московски поясни, че срокът за подаване на оферти за концесията ще бъде до края на септември, като дотогава смята, че ще има одобрение и за държавната помощ за БДЖ.