СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Двама опасни престъпници – убиец и майстор на взломни кражби, избягаха от берлинския затвор “Моабит” и са обявени за общонационално издирване.

Това съобщи днес на пресконференция в германската столица сенаторът по правосъдието Томас Хайлман. Сформирана е и комисия, която да разследва най-дръзкото бягство от немски зандан за последните 15 години. 

Единият от бегълците е опасният убиец Михаел М. (34 г.), който е рецидивист. Последната му жертва е берлинският съдържател на елитни ресторанти Йохен Щекер (59 г.), убит и ограбен на 5 март 2013 г.

Все още няма отговор как точно Михаел М., който е на засилен  охранителен режим, е успял да се измъкне. Срещу него в момента тече следствие, процесът още не е насрочен.

Дръзкото бягство е станало между 2 и 5,30 ч в понеделник. Точно в 5,30 ч човек от охраната е видял да висят чаршафи от килия на втория етаж и е алармирал полицията. Установено било и че е прерязана решетката на килията. Преди това, в 2,50 ч, е била задействана алармената система. Дежурните охранители сметнали, че това е станало случайно и не реагирали.

На заранта командоси с обучени да надушват следи кучета са започнали масирана операция по издирването на бегълците. Четириногите стигнали до гарата “Белвю”, недалеч от президентския дворец, но там изгубили следите.

Бегълците са били видяни за последно в 21,21 ч в неделя, когато надзирател е заключил килията им.
След като са прерязали решетките, те се спуснали с чаршафи от височина 4,50 метра във вътрешния двор. След това е трябвало да пробягат 70 метра и да прескочат вътрешна ограда с височина от 2,20 метра. После е трябвало да преодолеят 4-метров зид, за да стигнат до покрива на помещението за свиждания. От там са скочили на улицата.

Не е възможно всичко това да не е било уловено от нито една от 70-те камери за видеонаблюдение, разположени по външните стени на затвора и вишките. Излиза, че няколко технически системи са излязли от строя последователно. Решаващият въпрос тук е дали става въпрос за случайност? Това ще изясни назначената от мен следствена комисия”, каза потресен сенатор Томас Хайлман, намеквайки за оказана помощ за бягството от охранител или надзирател.

За разлика от България, избягалите затворници в Германия не понасят наказание. Смята се, че стремежът към свобода е основно човешко право. Отговорност носят виновните, допуснали бягство от затвор.

Берлинският затвор “Моабит” е един от най-старите в Германия, строен е между 1877 и 1881 г. Местата са за 1290 заключени. Странно, но факт – сградата е обявена за паметник на културата.

Тя се намира в едноименния берлински квартал, който е централен. Точно в “Моабит” на 28 март 1933 г. е бил хвърлен Георги Димитров по обвинение в подпалването на Райхстага на 27 февруари с. г. Той остава там до началото на Лайпцигския процес, който започва на 21 септември 1933 г. Твърди, че в килията е усъвършенствал немския си език, за да се защитава сам, което и прави.

На 30 април т.г. и от Софийския затвор духнаха двама рецидивисти. Все още полицията не е намерила ни кост, ни вест за тях. Оказа се, че дръзкото бягство е станало с полицейска кола-менте, която влязла в двора на зандана и необезпокоявана извела двамата опасни престъпници. Единият е 46-годишният Николай Николов-Шатката, а другият - 48-годишният Хосе Луис Гевара Мартинез.