Носителят на "Оскар" за „Гладиатор” Дейвид Франзони пише сценарий за персийския поет и суфи мистик от XIII век Джалал ад-Дин Мухаммад Руми.

Франзони и Стивън Джоъл Браун, продуцент на филма, твърдят, че искат да оспорят стереотипното изобразяване на мюсюлманските герои в западното кино с разказ за живота на великия суфи учител, съобщава „Гардиън“. Изборът на актьори за главните роли - поне на този начален етап, обаче не се приема еднозначно. В образа на Руми Франзони обмисля да се превъплъти Леонардо ди Каприо, а за неговия духовен учител и най-близък човек Шамс от Табриз иска да се обърне към Робърт Дауни-Джуниър. 

„Той е като Шекспир – казва Франзони. – Герой с изключителен талант и ценност за своето общество и народ, с незатихващо въздействие и днес. Такива хора винаги си струва да бъдат проучени.”

Продуцентите са надява да започнат снимките на филма през 2017 г. 

„Това е много вълнуващ проект и очевидно предизвикателство – казва Франзони. – Има много причини да се заемем с него точно сега. Това е цял свят, за който си заслужава да се говори. Руми е широко популярен в САЩ. Филмът ще му даде лице и история.”

Руми е роден на място, което днес е в Афганистан, на границата с Таджикистан, в периферията на някогашната Персийска империя. Бяга от монголите на Чингиз хан като дете и се преселва заедно със семейството си в Мала Азия. Прекрасните си творби ражда в анатолския град Коня, столицата тогава на Селджукската империя. Той е уважаван учител и наставник, преподава поезия, философия, религия, право, има дом и семейство, когато в живота му се появява мистикът Шамз от Табриз.

След мистериозното изчезване на Шамс, огорченият Руми написва по-голямата част от любовната поезия, с която днес е прочут. Поезията му, комбинираният му подход, в който има екстатично почитание, музика, танц, му гарантира огромна популярност. Смята се, че неговото произведение "Маснави" е вторият най-популярен текст в исляма след Корана. Руми е световно известен. През 2014 г. Би Би Си съобщи, че това е най-добре продаващият се поет в САЩ.  

Духовните и мистични епоси на Руми – „Маснави“ и „Диван“ – са преведени на множество езици.

КОЙ Е НАЙ-ЧЕТЕНИЯТ ПОЕТ В АМЕРИКА

Франзони, добре известен не само с "Гладиатор", но и с "Амистад", вече разказа пред "Гардиън", че е бил в Турция миналата седмица, за да интервюира учени, които изучават творчеството на Руми, както и да посети мавзолея на поета в Коня. 

Официален каст за филма още няма. Но желанието на продуцентите, които обявяват, че искат да рушат стереотипи за мюсюлманите, да наемат бели актьори, за да изиграят малоазиатски персонажи, при това значими фигури в ислямския свят, събира много критики. 

На тазгодишните награди "Оскар" вече се появи проблемът за номинираните само бели актьори, въпросите на расата, цветът на кожата и т. н. стават все по-чувствителни, отбелязва "Форин полиси". Феновете вече разкритикуваха избора на афро-латино актрисата Зоуи Салдана, която да изиграе Нина Симоне. За да се постигне прилика лицето ѝ ще трябва да бъде почернено. По-подобен начин се прие и ролята на Тилда Суинтън като тибетски мъж в Doctor Strange. Както и на Скарлет Йохансон като японски кибер персонаж Major Kusanagi в Ghost in the Shell. Примерите не липсват. 

Освен обаче все пак този донякъде формален аргумент остава по-големият въпрос - доколко Холивуд може да вникне в дълбочина в историята на Руми, дали няма да бъде представен повърхностно неговият живот. Дали няма да обиди чувствата на милионите му почитатели - материята е много деликатна, а и сложна.

Засега най-разгорещени са споровете в социалните мрежи между представителите на различни мюсюлмански народи - чий всъщност е Руми - като се вадят исторически и най-вече емоционални аргументи.