Делото КТБ, по което са събрани 250 тома доказателства, попада в ръцете на нов наблюдаващ прокурор от Специализираната прокуратура, но според казаното вчера от говорителя на ВКП Румяна Арнаудова - това нямало да попречи на разследването. Ако обвинението се беше запазило, делото щеше да се гледа от Сoфийския градски съд (СГС), но по новото компетентен е Специализираният наказателен съд, напомня в свой анализ сайтът "Съдебни репортажи".

ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ И ОСТАНАЛИТЕ ОТ КТБ ВЕЧЕ СА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА

Подмяната се случва десетина дни, след като зам.-главният прокурор Борисов Сарафов изрази недоволството си срещу Софийския градски съд (СГС) в изразената на сайта на прокуратурата лична позиция по воденото срещу него гражданско дело от разследваща полицайка от ГДБОП.

Г-Н САРАФОВ, НЕРДЕ "КАПИТАЛ", НЕРДЕ КЛУБ Z, НЕРДЕ СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД?

И третото нещо, което разбираме, е, че прокуратурата е забравила за значението на производството за екстрадирането на Цветан Василев, допълва правният сайт. България официално е поискала екстрадицията на Цветан Василев по обвинениеизточване на 206 млн. лв. от КТБ. След като екстрадиционното дело е приключило на първа инстанция в Сърбия, това значи, че и на втората инстанция, в която сега е, може да се разглежда само това искане за екстрадиция.

Основен принцип при екстрадирането на обвиняеми обаче е, че „лицето, предадено от друга държава, може да бъде съдено само за престъплението, за което е предадено“ (чл. 31 ЗЕЕЗА).

Казано просто и в заключение – ако Сърбия екстрадира Василев, то той може да бъде обвинен само по старото обвинение, докато България не поиска разрешение да бъде обвинен и по новото – за организирана престъпна група. Докато Сърбия не разреши в ново екстрадиционно производство, това няма как да се случи законно.

Досега процедурата по екстрадиция на обвиняемия продължава близо половин година – две съдебни инстанции се произнесоха 3 пъти с противоположни решения, а крайният акт (последната инстанция) е на сръбския министър на правосъдието. Ако екстрадицията започне отново, не можем да не се запитаме за кого работи държавното обвинение, питат от "Съдебни репортажи".

Според сайта "Де факто легал" пък не отговаря на истината изнесеното вчера от Румяна Арнаудова, че прокуратурата има още много време да работи по делото. Проблемът беше, че се навършват 2 години от повдигане на обвиненията - срок след който поркуратурата или трябва да внесе делото в съд, или да го прекрати.

Арнаудова вчера заяви, че тъй като цели 344 дни папките са били в съда, този срок се приспада.

Няма такова нещо в закона – ясно е казано кой е началният момент, от който започват да текат въпросните две години, категорични са правници, пред "Де факто легал".