Няма спрени пари от еврофондовете, съгласиха се социалистите след среща със зам.-министъра на земеделието Васил Грудев. От БСП от няколко дни твърдят, че 1,1 млрд. лв. по Програмата за развитие на селските райони са спрени заради нередности в мониторинга, което се криело от министерството. 

От Брюксел също потвърдиха, че няма спрени пари.

Дори тази сутрин, въпреки твърдата реплика на ресорната министърка Десислава Танева, че това не е вярно, лидерката на

ЕК ВСЕ ПАК Е СПРЯЛА ПЛАЩАНИЯ

"Няма спрени пари, но опасността е да се връщат средства”, коментира след срещата днес левия депутат Иван Иванов.

Зам.-министърът Васил Грудев пък заяви, че очаква извинение.

Той показал платежните нареждания, които и министър Танева предостави на народните представители в пленарна зала, доказващи продължаването на възстановяването на средствата от Европейската комисия към България.

"Тези средства са възстановени вече на страната. Несериозно е да коментираме потенциална санкция за нещо, което нямало да бъде възстановено, а то от 3 месеца е по сметките на държавата. Това просто е абсурдно”, допълни той.

ДЕПУТАТИ СЕ ВИХРЯТ В ПАРЛАМЕНТА: СПРЕНИ ЛИ СА ЕВРОФОНДОВЕ?

Грудев също обясни, че става дума за неразбиране на писмото, което е било на обичайния език за кореспонденцията в ЕС и неразбираем за хора, които не разбират процедурите.

"Има допълнителни въпроси към работата на сертифициращия орган, към разплащателната агенция за допълнителни счетоводни проверки, които този орган трябва да направи, но това нали разбирате колко е различно. Радвам се, че го уточнихме. За мен беше удовлетворение, че те на срещата казаха, че всъщност никога не са твърдели за спиране на програмата и налагане на санкции. Явно аз съм объркал”, коментира още той.