Отново без дебати депутатите подкрепиха и на второ четене промените в Закона за електронното управление. На моменти едва 6 народни представители поддържаха кворума при гласуване.

Така се реши създаването на Държавна агенция "Електронно управление", която да централизира дългогодишните опити за въвеждане на електронни услуги в работата на държавната администрация. Промените са изготвени от екипа на вътрешната министърка Румяна Бъчварова, внесени от Министерския съвет, а в комисиите и в зала те бяха допълнени от депутати на Реформаторския блок. Един от тях - Антони Тренчев, предложи малкото редакции в днешното заседание.

КСНС: ОБЕКТ СМЕ НА КИБЕРАТАКИ. ЩЕ ГИ БОРИМ С НОВА АГЕНЦИЯ, УЧЕНИЯ И ПОВЕЧЕ ПАРИ

Създаването на такава агенция бе и една от препоръките на Консултативния съвет по национална сигурност, който заседава през април.

Поправките между двете четения бяха почти изцяло редакционни, терминологични - например "интегрирана платформа за отворени данни", тази, в която в бъдеще ще можем да търсим всички данни, сега разпръснати по агенции и министерства, бе заменена с думата "портал".

Целта на новата агенция ще е да централизира специфичната институционална дейност, което ще помогне за липсата на координирани действия по електронизирането на услугите на администрацията през последните 15 години, обяснява вносителят в мотивите си.

Новата структура ще следи за изпълняването на политики в областта на електронното управление и ще осъществява сътрудничеството с другите членки на ЕС, европейските институции и други международни организации. Ще бъде изготвен и регистър на проектите и дейността й.

Ще се създаде и ново държавно предприятие - "Единен системен оператор". Неговата работа ще е да осигури съвместимост между отделните звена в държавната администрация и ще гарантира сигурността на информацията.

Предприятието ще поддържа и информационен център за обслужване на гражданите и бизнеса онлайн.

ЩЕ ИМА ЕЛЕКТРОННА ИДЕНТИФИКАЦИЯ. ЧИПОВЕ В ЛИЧНИТЕ КАРТИ - ПРЕЗ 2018

Това е вторият ключов закон, свързан с е-правителството - през май бе приет на първо четене и Законът за електронната идентификация. Той обаче срещна отпор в собствената си партия - председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов блокира ключовото решение дали чиповете ще се вграждат в личните карти или не.

Екипът на Румяна Бъчварова обаче заяви, че това важно предложение ще бъде внесено като промяна в Закона за личните документи. Това обаче ще забави законовата регламентация с минимум 3 до 6 месеца. А самото вкарване на чиповете ще стане най-рано от 1 януари 2018 г. Те са ключови и за осъществяването на електронното гласуване.