Отпадане на ДДС върху храните, които се даряват за нуждаещи се от 2017 г. поиска омбудсманът Мая Манолова на среща с представители на хранителния бранш. От бизнеса също се обявиха в подкрепа на предложението. , се обединиха омбудсманът Мая Манолова и хранителният бранш. Предложението е част от кампанията "Всеки ден - Великден".

Манолова обясни, че в момента в България се унищожават около  700 000 тона храна годишно. Причината за това е, че изхвърлянето на годната продукция излиза на производителите по-евтино, отколкото дарението. Омбудсманът цитира и данни на НСИ и Евростат, според които у нас 1 млн. души живеят под прага на бедността, че българските деца се хранят лошо и на всяко трето дете му липсват основни хранителни продукти.

Според изчисленията на браншовиците за унищожение на 1 тон месо, плащанията са в рамките на 190 лв. Ако храната бъде дарена на хранителна банка - производителят трябва да плати 800 лв. на държавата заради наличието на ДДС. При кашкавала - за изхвърляне и унищожаване на 1 тон цената е до 220 лв., но при дарение сумата става 1400 лв.

Още в началото на април депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов внесоха в парламента промени в Закона за ДДС, които предвиждат същото - премахване на ДДС върху дарените храни, за да може производителите да бъдат стимулирани да помагат на хранителните банки. До момента обаче нито една от трите парламентарни комиси, на които е разпределен законопроекта не са излезли с доклад. Няма изгледи поправките скоро да стигнат и до пленарната зала.