По повод 75 години от нападението на Хитлеристка Германия над СССР, започнало на 22 юни 1941 г., посолството на Русия организира днес церемония по откриване на нов войнишки мемориал в кв. "Княжево" в София. Това е братска могила на 14 съветски войници "загинали по време на освобождаването на България от фашизма", както се казва в съобщението на пресслужбата на посолството.

Известно е от историята обаче, че при навлизането на Съветската армия в България на практика не е имало бойни действия. Затова естествено възниква въпросът как точно са загинали тези войници, докато са освобождавали страната ни от фашизма.

"Подробности в момента не мога да ви дам. Но те все пак са руски войници и са били в България. Така че е имало такива бойни, макар и откъслечни действия. Има ранени, които са загинали тук. Не говорим за някакви сериозни битки, а за престрелки с армията".

Това обясни пред Клуб Z Румен Георгиев, член на изпълнителното бюро на БСП-София, който е присъствал на откриването. Депутатите от БСП Таско Ерменков, Красимир Янков и Георги Свиленски.

На въпрос дали все пак знае къде и кога са станали тези престрелки той заяви:

"Това за мен е излишно. Айде малко да бъдем по-признателни. Питате подробности, каквито аз в момента не мога да ви дам. Там са погребани 14 войници. Не знам тези подробности. Може би в руското посолство трябва да се обадите".

Пресаташето на руското посолство бе далеч по-информиран и кооперативен от Георгиев.

"Тук в България нямаше военни действия с участие на съветски войници. България беше освободена от съветските войници без нито един изстрел. Нашите съветски войници тук бяха посрещнати с цветя. Но все пак, защото някои войници са получили увреждания преди България, на територия на други страни, те са пътували заедно с целия Трети Украински фронт, те са загинали тук, в болниците на България. Тук имаше няколко нещастни случаи с участие на нашите войници, автомобилни катастрофи".

Това обясни представителят на посолството. И допълни, че част от тези 14 войници са починали от раните си у нас, а останалите са загинали в автомобилна катастрофа, която е станала в София през 1944 г.

"Те са изпълнявали задача за поствоенното уреждане на живота в България, помагали са на българските власти да уредят живота в страната по нов принцип, мирен антифашистки принцип", обясни представителят на посолството.

Той поясни, че не знае къде точно е станала катастрофата.

На откриването на мемориала е присъствал и кметът на район "Витоша" Теодор Петков, който е от СДС. На церемонията той е заявил, че това, което свързва българския с руския народ, е повече от това, което разделя двете нации. И е отбелязал, че фашизмът е зло, което не трябва да се забравя.

Клуб Z потърси Петков за коментар, но той обясни, че е на комисия в Столична община и не може да говори.