Отново.  Ограниченията за разкриване на избирателни секции зад граница - до 35 места за гласуване във всяка държава, нужни поне 60 заявления за съществуване на секция, отпадане на секциите там, където на предишни избори са подадени поне 100 бюлетини - всичките остават.

Това реши комисията по правни въпроси в парламента при обсъждането на промените в Изборния кодекс на второ четене. ГЕРБ, Патриотите и останалите присъстващи на заседанието отхвърлиха предложенията на лидера на ДСБ Радан Кънев и на независимия депутат Георги Кадиев въпросните органичения да отпаднат. Подобни идеи имаше и от АБВ.

Останалите идеи, внесени от различни опозиционни депутати - например за създаване на "район чужбина" както искат представители на българи, живеещи извън страната, изобщо не бяха подложени на гласуване в комисията. Причината - те са извън обхвата на текстовете, приети на първо четене в залата.

МАКСИМУМ 35 СЕКЦИИ В СТРАНА В ЧУЖБИНА НА ИЗБОРИТЕ, РЕШИХА ДЕПУТАТИТЕ

Правната комисия заседава в различна зала, за да може българи, които не са в страната, да следят на живо дискусиите. Прякото излъчване в интернет обаче така и не тръгна на парламентарния сайт, показа проверка на Клуб Z, въпреки настояването на председателя на комисията Данаил Кирилов камерите да бъдат пуснати при старта на обсъжданията.

С мотив, че са извън обхвата на законопроекта на първо четене, а оттам - недопусними за осдъбждане, комисията не гласуване и нито едно друго изменение в Изборния кодекс, извън предложенията на властта на първо четене. ДПС пак се опитаха да прокарат агитация на майчин език с превод, не мина.

Изключение от строгия регламент за недопустими текстове обаче направи самият Данаил Кирилов. Той предложи да се ремонтират задълженията на ЦИК. От комисията се оплакали, че не могат да се наемат с пълната организация на целия изборен процес, затова поискали част от правомощията да преминат в ръцете на изпълнителната власт, обясни председателят на комисията. Самият Кирилов поел ангажимент за внесе поправките, а комисията ги подкрепи, въпреки отрицателното становище по въпроса на Министерския съвет. После депутатът от ГЕРБ обясни, че макар да е извън процедурите, текстът е бил дискутиран преди внасянето му. Затова е поискана и позицията на МС.

"Да дадем свобода на ЦИК", пошегува се Кирилов при гласуването.

Емил Димитров - Ревизоро от ПФ се ядоса на идеята:

"Доколкото разбирам, единственото задължение на ЦИК остава да взима заплата, щом повечето работа отива в изпълнителната власт".

На приемането на следващата поправка - заседанията на изборните надзорници да се предават пряко в интернет, той добави:

"Аха, не стига, че гласувахме току що да не работят, а и ще излъчваме това".

Правната комисия направи и още едно "извънпроцедурно" допълнение по препоръка на ЦИК - в бюлетините извън страната също да има граха "не подкрепям никого", както на тези в страната. Въвеждането на тази опция се наложи, когато парламентът реши гласуването да е задължително. Това обаче важи само за гражданите в България към момента.

Не се прие и идеята на Петър Славов и Мартин Димитров от РБ кметства с внад 250 жители да имат право да избират пряко управника си на местни избори. Предложението на управляващите от ГЕРБ е това да става в населени места с над 350 обитатели. по закон в по-малките населени места кметските намесници се назначават от кмета на общината, в която се намират.