Премиерът Бойко Борисов да отговаря публично пред народните представители каква е политиката на правителстовото, ДАНС и МВР "за опазване на обществения ред чрез контрол и наблюдение над групи с паравоенно поведение" поискаха депутати от ДСБ. Радан Кънев, ген. Атанас Атанасов и Борис Станимиров внесоха в Народното събрание питането до министър-председателя, който лично наблюдава работата на ДАНС. Поводът - побоят на протестиращи срещу пристигането на рокерите на руския президент Владимир Путин - "Нощни вълци" в Бургас в четвъртък.

ПАРАВОЕННИ НАПАДНАХА ПРОТЕСТИРАЩИ СРЕЩУ "НОЩНИТЕ ВЪЛЦИ" НА ПУТИН

Депутатите припомнят, че "Нощните вълци" са близки до руския президент Владимир Путин и тяхното посещение в България като част от поход за "някакво обединение на славянския свят" е предизвикало разнопосочни обществени реакции. Обясняват и как представители на рекламиращата себе си като паравоенна организация "Български войнски съюз" са нападнали протестиращи граждани, а в това време са били облечени в камуфлажни униформи и са били въоръжени с електрошокови палки. Това се вижда и от видеото от четвъртък, заснето от topnovini.bg, когато става побоят в Бургас. Те ходят и с нашивки "Народна република България".

"За същата и други подобни групи в български и чуждестранни медии имаше информация, че провежда тренировки под ръководството на инструктори, руски граждани, с цел самоволни действия по охрана на границата", обясняват още народните представители. И настояват Бойко Борисов да отговори какво е отношението на държавата към подобен род организации.

През миналия уикенд в социалните мрежи действително се рекламираше "оперативно-техническо учение" на паравоенната формация в Странджа, включващо "устройване на засади; излизане от обкръжение; обкръжаване и унищожение на чужди въоръжени формирования проникнали на българска територия". 

След побоя в Бургас в полицията в Бургас са задържани участници и от двете страни - про и анти "Нощните вълци". Каква е съдбата на биячите, освен че пишат обяснения, още не е ясно. Част от протестиращите срещу похода на руските рокери обаче бяха подведени под отговорност за хулиганство.

ПРОТЕСТИРАЩИ СРЕЩУ "НОЩНИТЕ ВЪЛЦИ" ЩЕ БЪДАТ СЪДЕНИ ЗА ХУЛИГАНСТВО

Версията на т.нар. "Български войнски съюз" за случката в Бургас, разбира се, се разминава и с кадрите, и със сведенията на очевидци. Един от вождовете на организацията - Валтер Калашников, написа във фейсбук, че всъщност протеттиращите са нападнали момчетата в камуфлажни униформи, "нападателите" били украински агенти, а у нас били подпомагани от "соросоиди и турски агенти".