Председателката на парламента Цецка Цачева не позволява премиерът Бойко Борисов да отговаря пред депутатите как държавата опазва сигурността и обществения ред от т.нар. "паравоенни организации", които уж пазят границата, участваха в сблъсъци по време на похода на "Нощните вълци" на Владимир Путин в Бургас и сами обявяват, че провеждат военни учения с участие на чужди граждани или на чужда територия.

Това става ясно от резолюция на Цачева под парраментарния въпрос по темата, зададен от депутатите от ДСБ Радан Кънев, Атанас Атанасов и Борисв Станимиров преди седмица в деня, в който представители на паравоенните нападнаха и биха протестиращи срещу рокерите на Путин хора в Бургас.

БОРИСОВ ЩЕ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ В ПАРЛАМЕНТА ЗА "ПАРАВОЕННИТЕ ГРУПИ"

В мотивите на Цачева да не допусне питането до премиера Борисов до залата пише, че то било по тема от компетентността на МВР. Тя добавя още, че парламентарният контрол върху ДАНС се осъществява от ресорната парламентарна комисия и ако желаят - депутатите можели да отнесат темата там. Председателката съветва още депутатите да отнесат питането си къв министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

"В заповед за разпределението на ресорите в Министерския съвет, подписана от Бойко Борисов, пише, че ДАНС е на негово лично наблюдение", припомни обаче Атанасов.

Той прочете и текста от Закона за ДАНС, който описва функциите на агенцията, за да покаже, че темата е в обхвата на техните правомощия, не само на МВР. И Атанасов, и Кънев припомниха, че в сайтовете си тези паравоенни групи обясняват как се провеждат военни учения с оръжие и от чужди граждани, и на чужда територия. Според депутатите това няма как да не е заплаха за националната сигурност.

БХК ИСКА ОТ ЦАЦАРОВ ДА ПРЕКРАТИ БЪЛГАРСКИЯ ВОЙНСКИ СЪЮЗ И БНД "ШИПКА"

Кънев добави, че искането на Българския хелзинкски комитет главният прокурор за заличи регистрациите на съюзи като "Български войнски съюз Васил Левски" и БНД "Шипка" е вторичен въпрос. По думите е важно дали и защо изобщо съществуват такива организации, с какво се занимават, кой жи финансира и т.н.

Депутатите от ДСБ обявиха още, че промените в Закона за чужденците, предложени от правителтвото, могат да попречат на членството на България в Шенген и са опасни за националната сигурност.

Управляващите предлагат чужденец да има право на постоянно пребиваване в България, ако има инвестиция или имущество за поне 100 000 лв. В действащия закон минимумът е 600 000 лв. Депутатът Борис Станимиров обясни, че навсякъде в Европа има опция чужденци да пребивават срещу инвестиция в дадената страна, но ной-либералният режим е инвестицията да е поне 250 000 евро. В България би била 5 пъти по-малка, ако се приемат промените. Станимиров даде пример, че така на практика всеки с малък апартамент - например хилядите руски граждани по морето, ще получи български документ за самоличност, каквото представлява позволението за пребиваване. Важи и за всички останали чужденци с малко имущество у нас. А от това може да създаде риск за сигурността и на България, и на ЕС.

Очаква се Бойко Борисов да отговаря за паравоенните в блицконтрола в парламента по-късно днес.