Очаква се до края на следващата година в градския транспорт в София да се въведе електронно таксуване на пътниците. Това стана ясно от думите на кметицата на София Йорданта Фандъкова пред БНТ.

По думите й още преди лятната ваканция на Столичния общински съвет да се гласува старт на процедурата по изграждане на електронната система, а въвеждането й щяло да повичи желанието за ползване на автобуси и тролеи и да повиши усещането за справедливост.

Фандъкова обясни отново каква е била целта на повишението на цената на билета в София от 1 лв. на 1,60 лв. с думите:

"Целта беше хората да се ориентират към картите, но да се инвестира в градския транспорт".

Според анализа на Центъра за градска мобилност това е факт, защото хората са установили, че пътуването с някакъв вид карта е по-евтино. От 1 юни досега били проданети 30 000 карти, а преди това е била бройката за около 5 месеца, обясни Фандъкова. Ръст в продажбите има и при годишните карти за транспортната мрежа, чиято цена е била намалена.

Фандъкова отчете още, че броят на гратисчиите не се е увеличил след драстичното поскъпване на единичния билет. Контрольорите пък имали инструкции да засилят проверките по т.нар. "рискови линии", където по-често се пътува без документ и "хората с право се дразнят", обясни столичната кметица.

Тя обяви още, че през септември се очаква автопаркът на столичния транспорт да се обнови със 110-те поръчани нови автобуса, които са с климатик и са достъпни за по-трудно подвижни хора. Подмяна ще има и на трамваи, които също са климатизирани. 

Фандъкова разказа, че се работи интензивно по строежа на метрото, а през октомври се очаква в София да пристигне новата германска тунелопробивна машина. По думите й част от целта при строителството на метрото е и ограничаване на вредните емисии в града.