Президентите Владимир Путин и Барак Обама потвърдиха ангажиментите си да бъдат разгромени действащите в Сирия джихадистки групировки "Даеш" ("Ислямска държава") и Фронт "Ан Нусра" (клон на "Ал Кайда").

Двамата се разбраха по въпроса в телефонен разговор помежду им снощи, съобщи в. "Ню Йорк таймс". Той бе по инициатива на Москва и се състоя в навечерието на започващата утре среща на върха на НАТО във Варшава, изтъква ТАСС.

Путин призова Обама да помогне за най-скорошно разграничаване на умерената сирийска опозиция от Фронта "Ан Нусра" и други екстремисти, които не са включени в режима на примирието, постигнато със съвместните усилия на Русия и САЩ.

В отговор Обама заяви, че е важно Русия да окаже натиск върху сирийския режим да прекрати атаките си срещу цивилни граждани и умерени групировки, включени примирието. Според президента на САЩ сега този режим не спазва условията на споразумението за прекратяване на бойните действия. Затова според него е важно да бъдат потвърдени изходните задължения по споразумението.

Обама изтъкна и необходимостта от напредък към истински политически преход с цел прекратяване на сирийския конфликт. Под такъв преход във Вашингтон разбират смяна на режима в Дамаск, уточнява ТАСС.

Двамата лидери обсъдиха също така конфликтите в Украйна и Нагорни Карабах.

Обама призова Путин да предприеме стъпки за прекратяване на ескалацията на бойните действия в Източна Украйна. Американският лидер изтъкна спешната необходимост от цялостно изпълнение на Минските споразумения.

Руският държавен глава пък заяви, че украинското правителство трябва да спазва Минските споразумения и да започне реален диалог с проруските бунтовници в Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР). Той настоя Киев да обяви амнистия и да даде специален статут на контролираните от сепаратистите райони, както и да подготви провеждането на местни избори там.

Путин информира Обама за резултатите от разговорите си с президентите на Армения и Азербайджан. Целта им била стабилизиране на положението в Нагорни Карабах.

Американският президент изрази готовност да активизира заедно с Русия и Франция като съпредседатели на Минската група на ОССЕ усилията за цялостно уреждане на този конфликт.