Сагата “ЦСКА” продължава вече повече от година и половина. Говори се за лицензи, фалити, регистрации, съдебни процедури, кредитори… Изписаха се томове, изговориха се часове по тв студия и предавания и въпреки това хората продължават да се объркват и чудят. Какво става, кой кой е, защо се прави това и онова?

А в последните дни феновете на ЦСКА се разделиха, което е най-лошото от всичко, сполетяло в последните години най-успелия български клуб.

Ето основните въпроси и възможните към момента отговори:

Колко клуба ЦСКА има?

В Търговския регистър има девет регистрации с производни на името ЦСКА. Две от тях са действащи (имат дейност, клуб, отбор) - минаващият процедура по несъстоятелност ПФК ЦСКА АД и ПФК ЦСКА-София ЕАД на Гриша Ганчев, Юлиан Инджов и Христо Стоичков.

Кой е автентичният ЦСКА?

Това е въпрос, на който нека всеки сам си отговори и направи своя избор. То даже и избор има вече.

А фактите са следните:

ПФК ЦСКА АД е клубът, преобразуван през 1999 г. в акционерно дружество, сменял името си многократно във времето от 1948 г., когато е учреден Септември при ЦДВ (Централен дом на войската). За някои фенове и странични наблюдатели това е “автентичният ЦСКА”.

ПФК ЦСКА-София ЕАД възникна през юни тази година. На 17 май Чавдар (Етрополе) на бизнесмена и бивш депутат от ГЕРБ Емил Димитров се трансформира в ПФК ЦСКА 1948. Десет дни по-късно ПФК ЦСКА 1948 изкупи 100 процента от ПФК Литекс и се преструктурира и прекръсти на ПФК ЦСКА-София ЕАД. Съдебната регистрация излезе на 2 юни, а малко след това бяха внесени документи в БФС. За участие в новата Първа професионална лига се използва лиценза на чистия от борчове ПФК Литекс, който вече не съществува. Скоро вероятно ще се появи нов ФК "Литекс", който пък ще придобие клуб от региона на Ловеч.

Гриша Ганчев и поддръжниците на неговия план казват, че ЦСКА е там, където са феновете, отборът... ЦСКА не е баничарница, не е търговско дружество, една регистрация, твърдят от този лагер.

Кои фенове са повече, тепърва ще се види. На този етап изглежда, че повечето запалянковци на ЦСКА в България и извън пределите й припознават ЦСКА на Гриша Ганчев. А припознаването е важно. По-долу ще разберете защо.

Колко титли има ПФК ЦСКА-София ЕАД?

Сложен въпрос без еднозначен отговор. Според БФС, титлите са 4, колкото има Литекс. А не 31. Вървят и майтапи, че този ЦСКА е единственият отбор в света загубил и победил себе си с 8:0, с колкото "оранжевите" разгромиха "армейците" през есента на 1998 г.

„ЦСКА София ще си има точно толкова купи, титли и история, колкото и ПФК ЦСКА АД. Г-н Павел Колев (бел. ред. зам.-изпълнителният директор на БФС) е избързал в заключенията си относно ситуацията и правилата. Само ще кажа, че се очакват последващи сделки на ПФК ЦСКА София с ПФК ЦСКА АД, които ще обезпечат това. “Ботев” (Пловдив) е чисто нов, “Берое” също… Всички те наследиха цялата си история и успехи. Нека не се прибързва със заключенията за ЦСКА“, това написа във фейсбук адвокат Радослав Василев-Руди.

Именно той е човекът, който измисли и дирижира трансформацията на новия ЦСКА. Пет години беше шеф на юридическия екип на ПФК ЦСКА АД по времето на “Титан”. Александър Томов го освободи при завръщането си на Армията.

В коя група ще играе ПФК ЦСКА АД?

Може в “Б” група - новата Втора професионална лига. Ще разберем това след 25 юли, когато изтича срокът за лицензиране на 5 клуба, сред които и ЦСКА. Този “червен” отбор може да влезе във втория ешалон по спортно право - като първенец на Югозападната “В” група. За да се случи това обаче, до 25 юли кредиторите на клуба трябва да приемат оздравителния план на Васил Божков. Без това да се случи, ПФК ЦСКА се връща във “В” група, тъй като си остава без обезпечение и отсрочка за дълговете си, които по последни данни са около 23 милиона лева, 13 млн. от които към НАП.

Ако ПФК ЦСКА АД получи право да се подвизава във Втора лига, то ще има дерби с “Б” отбора на ПФК ЦСКА-София ЕАД. Така в двете професионални дивизии на родния футбол ще има 3 отбора с името ЦСКА. 

Кой ще получи правото на собственост върху стадион “Българска армия” и базата в Панчарево?

Това е най-важният казус. ПФК ЦСКА АД има договор за концесия на двете бази, сключен с Министерството на младежта и спорта по времето на “Титан”. Министър тогава беше Свилен Нейков. Неговият наследник Красен Кралев няколко пъти каза, че ще даде съоръженията на този ЦСКА, който е припознат от феновете.

По информация на Клуб Z премиерът Бойко Борисов е поставил условие на Гриша Ганчев да оправи двете бази, тъй като тази в Панчарево бе в трагично състояние. Багерите влязоха в Панчарево още през месец май, а теренът на Армията вече е подновен, като на първо време там ще се направят и други ремонти. В бъдеще се планира изграждане на нов стадион. Същите планове има и Васил Божков, който не получи концесия при първия си престой в ЦСКА и до голяма степен заради това си тръгна. Освен че беше нежелан от феновете.

ЦСКА-София ЕАД обяви стадион “Васил Левски” за домакински, но се надява да играе на Армията. На първо време това може да стане и с наем. По-вероятно е ЦСКА (на Гриша Ганчев) да започне на националния стадион.

Ако кредиторите приемат оздравителния план на Гриша Ганчев, тогава всичко приключва. ПФК ЦСКА-София ЕАД ще изкупи пасиви и активи на ПФК ЦСКА АД, който ще престане на съществува.

Какво ще стане с дълга към държавата?

Хората на Гриша Ганчев са започнали преговори с Министерството на финансите по изкупуване на дълга към НАП. Най-малкото емблемата и марката ЦСКА са блокирани, като Националната агенция по приходите вече обяви 3 търга за символите на клуба.

Тепърва ще стане ясно колко точно ще бъдат платени. В оздравителния план на Божков е записано, че държавата ще получи всичките си пари (плюс лихвите) за 30 години. Той започва да плаща веднага, ако неговият план бъде приет.

Ганчев е посочил 14 г. за изплащане на дълга към НАП, но иска опрощаване на 4 млн. лихви и 3 години гратисен период. Той е готов да плати 30 процента от дължимото на останалите кредитори за 5 г. - общо 8 г.

Може ли УЕФА да се намеси и блокира участието на ПФК ЦСКА-София ЕАД в Първа лига и в евротурнирите?

Не. УЕФА не се меси във вътрешните дела на федерациите си. Нито пък ФИФА. Чака се решението на УЕФА кога клубът на Гриша Ганчев ще може да играе в Европа. Сигнал за това как в Нион гледат на цялата работа се очаква до 18 август.

Дотогава УЕФА ще отговори дали допуска юношеският отбор на ПФК ЦСКА-София ЕАД в Младежката Шампионска лига. Юношите на “Литекс” до 19 г. спечелиха правото да играят в турнира и има подадена молба със запитване дали ЦСКА-София U19 може да представя България вместо “Литекс” U19.

Има ли прецеденти в европейския футбол, които да помогнат на ПФК ЦСКА-София ЕАД?

Има подобен случай. През 2013 г. латвийският “Металург” (Лиепая) спира да съществува заради фалит, а месеци по-късно се появява ФК “Лиепая”. Тимът си приписа двете титли на “Металург”, а през миналата година стана шампион на страната. УЕФА го допусна веднага до евротурнирите.

Максималната изолация, която ПФК ЦСКА-София ЕАД може да получи, ако в европейската футболна централа се намръщят, е 3 г. По-вероятно е да не се стига дотам.

Наистина ли ЦСКА копира модела на “Глазгоу Рейнджърс”?

Не. Британският гранд фалира и през 2012 г. стана собственост на компанията Sevco. Старият “Рейнджърс” бе обявен в ликвидация и възникна нов клуб, който обаче започна от четвъртото ниво на шотландския футбол. Цялата сделка и трансформация бяха изключително сложни и осъществяването им отне повече от година.

Sevco сключи договори с Футболната асоциация и с Лигата, а също така с местната НАП и останалите кредитори за изплащане на борчовете. Отделно клубовете в шотландския футбол гласуваха, за да решат дали да допуснат “Рейнджърс” в четвърта лига. 

До днес някои отбори изписват в официални документи, книжки, сайтове и т.н., че играят не с “Рейнджърс”, а със Sevco. Най-вече за да дразнят отбора и феновете на колоса, световен рекордьор по титли на страната си - 54. 

Тази година отборът най-накрая се завърна във Висшата лига на Шотландия, като трябваше да играе 2 г. във второто ниво. Другите стъпала бяха изкачени за по 1 сезон.