Британското правителство отхвърли онлайн петицията за провеждането на втори референдум за напускането на Европейския съюз, която беше подписана от над 4 милиона и 100 хиляди души, предаде Reuters.

На 23 юни британците гласуваха с 52 срещу 48 %, или 17,4 милиона срещу 16,1 милиона гласа, да напуснат ЕС. Повечето политици казаха, че този резултат трябва да бъде уважаван, дори и тези, които агитираха за оставането.

Петицията призоваваше правителството да приеме правило, че при резултат под 60% при активност под 75%, гласуването трябва да бъде повторено.

Външното министерство, което внесе в парламента правилата за референдума, обяви, че те не са предвиждали такъв праг или изискване за минимална активност.

"Министър-председателят и правителството бяха ясни, че този вот ще се проведе веднъж и както каза премиерът, резултатът трябва да бъде уважаван,“ се казва в съобщение на „Форин офис“.

"Сега трябва да се подготвим за процеса на напускане на ЕС и правителството е решено да осигури в преговорите най-добрия резултат за британците“.

И двете кандидатки за мястото на Дейвид Камерън начело на управляващата Консервативна партия и като премиер казаха, че резултатът от референдума не трябва да се поставя под въпрос и Брекзит трябва да бъде довършен.

"Брекзит означава Брекзит“, казва вътрешният министър и фаворит за лидерския пост Тереза Мей. Тя защитаваше позицията за оставане, но не бе сред лицата на кампанията.

Нейната съперничка – министърката на енергетиката Андреа Лийдсом, бе сред най-яростните привърженици на Брекзит. Преди референдума тя казваше, че Великобритания ще процъфтява извън ЕС.

Въпреки тези позиции, някои от гласувалите за оставане продължават да се надяват, че има и път към оставането на Великобритания в ЕС въпреки резултатите. По света има спекулации, че Брекзит може да не се материализира, завършва Reuters.