"Атаките, на които сме подложени, показват,  че има място на ДОСТ в българската политика"

Така лидерът на новата партия Лютви Местан определи скандалът с отхвърлянето на регистрацията й от българския съд с тезата, че съкращението е турска дума, повечето членове са етнически турци, следователно партията е на етническа основа, което се забранява от българският закон.

СЪДЪТ: ДОСТ Е ТУРСКА ПАРТИЯ

Местан първо цитира тезата на адвокат Михаил Екимджиев:

"Игнорирани са конституционни права с откровено идиотски мотиви, които представят подигравка както с правото, така и със здравия разум"

После обаче изрази своята позиция по-меко:

"Мотивите на съда са скандално неприемливи, защото представляват брутално ограничение на конституционното право на свободно сдружаване на българските граждани, при това на етнически признак."

Езиковите спорове около думата "дост" (приятел, другар) коментира така:

"Има редица други примери за регистрирани български партии, чиито наименования или абревиатури са чужди думи – „Атака”, управляващата партия. На немски, английски, испански може, но когато е дума, навлязла в българския език от турския – не може. Нима турският език е език второ качество?” попита той.

Местан уточни, че не обвинява институцията на съда, а конкретната съдийка. И подчерта:

"Имаме силни очаквания ВКС да бъде на нивото на законовите и конституционните си отговорности. Вярваме, че ще бъде."

Лидерът на ДОСТ заяви, че според него подобряващите се отношения между Русия и Турция не са причина партията му да стане излишна.

"Както и да се развиват отношенията между Москва и Анкара, никой няма да промени отношението на нашата партия, че диалогът между Русия и Европа трябва да стъпи върху международното право. Русия се явява в ролята на агресор, на окупатор”, заяви Местан.