Турция още не е изпратила формално искане за екстрадиция на ислямския проповедник Фетула Гюлен, съобщи днес американският държавен секретар Дожн Кери.

Ердоган обвинява Гюлен, някогашен негов съратник, но сега главен враг, че е ораганизирал неуспелия опит за преврат в нощта на 15 срещу 16 юли.

КОЙ Е ГЮЛЕН - ХОДЖАТА ОТ АМЕРИКА

Гюлен живее в доброволно изгнание в Пенсилвания. Ако Турция иска САЩ да ѝ го предадат, ще трябва да представи солидни доказателства за обвиненията на властта срещу него, каза Кери пред журналисти в Брюксел.

Тази сутрин той има работна закуска с външните министри на ЕС, където Турция беше една от главните теми.

"Що се отнася до Фетула Гюлен, не сме получили молба за екстрадиция. Разясних на (турския) външен министър (Мевлют Чавушоглу - б.р.), че има наистина надлежен процес за това. Има изискване за официална молба за екстрадиция подадена по съответните законни канали", каза Кери. "Има стандарт, който по нашата правна система се прилага в този случай. Призовах външния министър да са сигурни,... че ни пращат доказателства, а не твърдения".

"Нека подчертая, че не сме имали такава молба, не сме имали такива доказателства", каза той, добавяйки, че американските власти не правят нищо в момента, което би довело да екстрадицията на Гюлен съгласно договора им за правна помощ с Турция. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган искаше САЩ да му предадат Гюлен далече преди опита за преврат. Той отдавна го обвинява в опити да подкопае легитимната власт със заговор в средите на правосъдието и системата за сигурност.

Тази версия Ердоган лансира още като министър-председател в края на 2012 година, когато ред негови министри и висши партийни кадри попаднаха под разследване за корупция.

Правителството отговори с масови уволнения на полицейски служители и прокурори и прехвърляне на правомощия в назначаването на магистратите от турския висш съдебен съвет към изпълнителната власт.