Винаги, когато се случи подобна трагедия със световен отзвук, социалните мрежи се наводняват с коментари и свидетелства. От снощи най-популярният хаштаг в туитър е #Munich. Думи, снимки, видео записи... Всеки разпространява нещо, но не всичко е достоверно.

ЕДИН СТРЕЛЕЦ, 9 УБИТИ И 16 РАНЕНИ В МОЛ В МЮНХЕН

Много от най-популярните снимки всъщност изобщо не са от Мюнхен. BuzzFeed направи проверка на най-тиражираните лъжи за нападението в Мюнхен:

1. Мюнхен или Южна Африка?

Една от най-споделяните снимки в първите часове бе на пострадали хора в близост до ескалатор. Още от началото се знаеше, че нападението е в мол, затова много хора безкритично разпространяваха тази стара снимка като свидетелство.

Всъщност снимката е от въоръжено нападение в мол в Южна Африка и е било публикувана още на 29 януари 2015 година.

2. Това ли е стрелецът?

Много хора разпространяваха тази снимка на млад мъж с очила с идеята, че това е нападателят. 

Появиха се информации, че това е Самюел Хидберг и именно той е стрелецът. Истината е, че нито името е вярно, нито пък мъжът има нещо общо с атаката. Това е американският комик Сам Хайд, който всеки път при масова стрелба, се представя за заподозрения стрелец и снимката му обикаля социалните мрежи. 

Дори много хора умишлено споделят тази "информация", за да заблудят медиите, а част от тях наистина падат в капана.

3. Хора по земята...

Следващият кадър показва ранени хора, които лежат по земята. Той също бе разпознат като нещо познато отпреди. Оказва се, че това е сцена от полицейско учение, проведено преди време в Манчестър.

4. Човек с оръжие в ръка

Снимка от високо. Човек размахва оръжие. Празен паркинг. Изглежда страшно и... почти достоверно. Затова слагаме хаштаговете $

Но ако погледнете по-отблизо тази снимка, отново ще откриете комика Сам Хайд. Изрязан е от тази снимка, за да бъде поставен удобно върху празния паркинг. Същото вече му се е случвало и след стрелбите в Орландо и Сан Бернардино.

5. Поваленият и... мургав нападател

Социалните мрежи предложиха и тъмнокоса версия на стрелеца. Той лежи на земята, насочил е пистолет към главата си. "Защо все още говорим за крайнодесен нацист?", питат някои и разпространяват кадрите. 

Но и в този случай снимката няма абсолютно нищо общо. Снимката е от месец април, публикувана е в германския вестник "Билд". Историята е съвсем различна. 

6. От местопрестъплението

Поредната фалшива новина - разследващ екип инспектира следите от кръв по земята. Потребители в САЩ използват трагедията в Мюнхен, за да поспорят по тяхната тема с кандидат-президентите. Този например пише за Хилъри и нейните подигравки с омразата на Тръмп - "Кажи го на терористите", призовава потребителят и добавя снимки от Мюнхен, но... не точно от този случай

Снимката е от месец май, също от Мюнхен, но от нападение на младеж с нож в кафене, когато бе убит един човек, а трима бяха ранени. Кадърът вече е бил публикуван от медиите по целия свят.

И още много, много примери...