Ще я бъде ли съдебната реформа "Захариева" с новите промени в Закона за съдебната власт или не? На този въпрос ще отговарят днес депутатите. Те ще заседават извънредно, за да гласуват над 220 параграфа поправки, предложени от Министерството на правосъдието, смятани за втория етап от реформата след промените в конституцията. Целта е законът да бъде приет преди лятната ваканция на Народното събрание.

Основните спорни теми в законопроекта са за съдийското самоуправление, даващо повече права на Общите събрания на съдилищата, контрола и частичната децентрализация на прокуратурата, работата на Висшия съдебен съвет и кариерното израстване на членовете му, работата на Инспектората към ВСС и др.

РЕФОРМАТА "ЗАХАРИЕВА" МИНА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ. ПРЕДСТОИ РЕМОНТ НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ

На поредица от дълги, среднощни заседания и трудни дебати през последните две седмици правната парламентарна комисия прие повечето от предложенията на министър Екатерина Захариева и екипа й, но няма гаранция, че те ще минат и в пленарната зала във същия вид.

Съдийското самоуправление мина през комисията с малко поправки - изслушването на кандидатите за председател на съотвентия съд от Общото събрание ще е пожелателно, а не задължително. Събранията ще могат да правят предложения за назначаване на председател на съответния съд, ще дават становища по номинациите, ще обсъждат и докладите на председателя с опция да не ги приемат. Срещу тези текстове обаче са всички, с изключение на ГЕРБ, РБ и АБВ. Останалите формации не харесват идеите за самоуправление. Което значи, че тази част от реформата виси на косъм - трите подкрепящи партии нямат мнозинство в парламента и резултатът ще зависи и от присъствието в пленарната зала днес.

СЪДЕБНА РЕФОРМА НА "КАТЕ" И "МЕГИ" И КАК ГОРАНОВ СИ КЪСА РИЗАТА

Очаква се предложението на Радан Кънев и колегите му за създаване на интитуцията на независим заместник-главен прокурор, който да преследва корупцията - заемка от т.нар. румънски модел, да бъде отхвърлено, както стана и в комисията почти с единодушие. Останалите предложения за реформа в прокуратурата се радват на подкрепа, включително и от главния прокурор Сотир Цацаров. Предвижда се обвинител №1 да подлежи на парламентарен контрол не само с годишен доклад пред Народното събрание, а и с поискани от депутатите доклади, стига те да не разкриват текущи разследвания. Главният прокурор ще може да представя доклади и по своя инициатива.

Според въпрос е и предложението на Патриотичния фронт и БСП членовете на ВСС да се връщат на работа като магистрати след изтичане на мандата им на по-висока позиция. Правосъдното министерство е против тази промяна, не се очаква подкрепа от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Депутатите ще обсъдят и новите правомощия и организация на работата на Инспектората към ВСС, заложени и в последните промени в конституцията. Миналата седмица през правната комисия мина странния текст, че подаването на сигнал срещу магистрат до висшия съвет ще трябва да е придружено и с ЕГН на подателя, въпреки че подобно изискване няма дори при подаването на сигнал в полицията. 

ДА НАПИШЕМ НА ФАСАДАТА НА ПАРЛАМЕНТА "ПАЧАВРА ЛЕКЕ НЕ ХВАЩА"

Ще се гласува и идеята, подкрепена само от Реформаторския блок към момента, членовете на ВСС да декларират участие в масонски и други подобни организации. Вероятно обаче ще мине предрожението те задължително да трябва да декларират участието си в съсловни организации. Подозрението на несъгласните е, че тази промяна е насочена срещу Съюза на съдиите в България.

Гласуването в парламента започва в 9 ч. и се очаква да продължи през целия ден.