Article_top

Клуб Z

МАЙКЪЛ КРАУЛИ,
ЮЛИЯ ЙОФЕ

Когато през 2011 г. в Москва избухнаха масови протести срещу руския президент Владимир Путин, той даде ясен знак кой, според него, в действителност стои зад тях - държавният секретар Хилъри Клинтън.

Докато протестиращите обвиняваха Путин, че е фалшифицирал току-що проведените избори, руският лидер гневно посочи с пръст Клинтън, която бе излязла с остро критично изявление по повод изборните резултати.

"Тя каза, че те били нечестни и непрозрачни, - каза ядосано Путин, като заяви, че Клинтън е дала "сигнал" на демонстрантите, работещи "с подкрепата на американския Държавен департамент", да подкопаят неговата власт. - Трябва да се опазим от тази намеса във вътрешните ни работи", обяви Путин.

Пет години по-късно Путин може би иска да си отмъсти на Клинтън. Най-малкото това е предположението, идващо от някои експерти по киберсигурността - че Русия стои зад проникването в сървъра на електронната поща на Националния демократически комитет (НДК) което вся смут и разкол на националната конвенция на партията и подкопа стремежа да Клинтън към партийно единство.

МОСКВА ЛИ ХАКНА ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА НА ДЕМОКРАТИТЕ В САЩ?

Докато разцъфтяващото взаимно привличане между Доналд Тръмп и Владимир Путин е добре известно - двамата си размениха думи на възхита и призоваха за подобряване на отношенията между Вашингтон и Москва - неприязънта на Путин към Хилъри привлича по-малко вниманието.

Бивши американски представители, работили по политиката към Русия заедно с Клинтън, казват, че Путин бил лично уязвен от осъждането от страна на Клинтън на парламентарните избори през декември 2011 г. и съобщил за гнева си лично на президента Барак Обама. Те твърдят, че Путин и съветниците му били напълно наясно, че дори докато тя претворявала в дела политиката на Обама на "презареждане" с Русия, Клинтън е била по-твърда към Москва от други хора в администрацията. И те казват, че Путин вижда Клинтън като убеден застъпник на политиката на "смяна на режима", което руският лидер смята за сериозна заплаха за собственото си оцеляване.

"Той бе много разстроен (от Клинтън) и продължи да бъде през цялото време, докато бях в правителството, - заяви Майкъл Макфол, който бе главен представител за Русия в националния съвет за сигурност на Обама от 2009 до декември 2011 г., а след това - посланик на САЩ в Москва до началото на 2014 г. - Някой би казал, че е дошъл мигът на разплатата му."

ХИЛЪРИ КЛИНТЪН ПЛАНИРАЛА ДА САБОТИРА СЪПЕРНИКА СИ САНДЪРС

Намекът за разплата е спекулация. Някои експерти не са убедени, че правителството на Путин е спретнало хакването на имейлите на НДК или че е трябвало да бъде оказано влияние на изборите в полза на Тръмп, а е било опит по различни причини да бъдат сплашени функционери на НДК.

Но щабът на Клинтън прегърна тази теория, като шефът на кампанията Роби Мук очевидно подкрепи версията за руска намеса пред Си Ен Ен в неделя. Съветниците на Клинтън бяха доволни, че историята се появи по телевизията, която преди слабо отразяваше възгледите на Тръмп за Русия, и отбелязаха, че дори коментаторът Чарлз Краутхамър от телевизия "Фокс нюз" нарече твърдението за руска намеса "тревожно" и "правдоподобно".

"ПОЛИТИКО": РУСКИ ХАКЕРИ ОТКРАДНАЛИ ИНФОРМАЦИЯ СРЕЩУ ТРЪМП

И докато привържениците на Клинтън си дават сметка, че малко американци обикновено обръщат сериозно внимание на състоянието на американско-руските отношения, има две сериозни възражения. Едното е присъствието на големи полски, украински и други източноевропейски общности в североизточните щати като Пенсилвания, Охайо и Уисконсин, където щабът на Клинтън смята да развява истории за Тръмп и Путин в етническите медии. Другото е, че гласоподавателите от всички пояси със сигурност ще обърнат внимание на сериозните разговори за чуждестранно влияние върху изборите.

Докато експертите спорят дали Путин ще се опита да се намеси в американските избори, има консенсус около идеята, че Клинтън е недолюбвана в Кремъл.

"Мисля, че има добро и достоверно доказателство, че няма любовна страст по г-жа Клинтън в Москва", каза Юджийн Ръмър - бивш представител за Русия и Евразия от националното разузнаване в Националния разузнавателен съвет, а сега работещ във Фондация "Карнеги" за международен мир.

Клинтън никога не е криела презрението си към Путин. Когато бе сенатор през 2008 г. тя се пошегува, като повтори знаменитото изказване на президента Джордж Буш-младши какво е мислел за "душата" на Путин, като заяви, че понеже Путин е бил агент на КГБ, "по дефиниция той няма душа".

С влизането си в администрацията на Обама през 2009 г., в момент на американско-руско напрежение заради нахлуването на Путин през 2008 г. в Грузия, Клинтън получи задачата да приложи "презареждането" на отношенията с Москва на Обама - опит за сътрудничество в сфери на общ интерес дори когато биват признавани нерешени различия по редица въпроси. Макар да бе скептична по отношение на усилията си, Клинтън усети, че ще й бъде по-лесно да се разбере с Дмитрий Медведев - бившия премиер, който си размени поста с този на Путин, за да стане президент.

"Гласът на Клинтън бе по-скептичният в "презареждането“, - казва Макфол. - Тя бе по-твърда към руснаците. В отговор тя оказваше натиск. Тя бе труден събеседник и с [външния министър Сергей] Лавров, и с Путин. И го казвам като комплимент."

Усилията за презареждане започнаха с гаф от самото начало. Клинтън пристигна с червено копче на пресконференцията с Лавров. На него трябваше да пише reset и на английски, и на руски, но вместо това  руската дума бе "претоварване"1 - грешка, която Лавров не пропусна да спомене. Клинтън се превърна в героиня на руски вицове. Презареждането обаче постигна някои успехи като транзитното преминаване през Русия на войски на НАТО на път за Афганистан и нов договор за намаляване на ядрените оръжия.

Хилъри връчва на Лавров червеното копче със сгрешения надпис на руски език.

Зад кулисите обаче Клинтън и Путин, за когото съвсем скоро стана ясно, че продължава да бъде истинската сила в Кремъл, играеха труден танц. През март 2010 г., когато Клинтън посети Русия, Путин я привика в луксозната си резиденция край Москва. Понеже знаеше за увлечението й по дивата природа, Путин покани Клинтън в приземната стая с трофеи, пълна с окачени глави на животни. (Съветник на Клинтън описа по-късно жеста, че макар и добронамерен, той е бил нещо като действие на бандит от филмите с Джеймс Бонд). Но когато двамата се появиха за фотосесия, Путин започна публично да хока Клинтън. Той се отпусна и изсипа куп жалби - от спада на американско-руската търговия до отражението на санкциите срещу Иран и Северна Корея върху руските компании.

Но Клинтън знаеше как да покаже твърдост с руските представители, някои от които се отнасяха с нея хем с присмех, хем с уважение като към "дама с топки". Когато Макфол пристигна в Москва през януари 2012 г., той бе тормозен дори от репортер от контролиран от Кремъл телевизионен канал, който го следваше навсякъде, и от руските тайни служби, които вървяха подир децата му на път за училище.

Един ден Клинтън се обадила на разгневения Макфол в резиденцията на посланика в Москва, за да изрази възмущението си от руските нарушения на дипломатическия протокол. Макфол бил изумен, че Клинтън му звъни по незащитена линия, най-вече при положение, че двамата планирали да се срещнат скоро.

"О, аз искам те да знаят, че аз знам", казала Клинтън по спомени на Макфол.

През септември 2012 г. Клинтън трябвало да се срещне с Лавров на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) във Владивосток. Лавров - опитна издънка на съветската аристокрация във външната политика, имал огромното удоволствие да бъде джентълмен към Клинтън. Той лично избрал цветята за хотелската й стая във Владивосток. Но когато се срещнали, Лавров я зашеметил с някои неочаквани новини. Русия изгонила Американската агенция за международно развитие и Лавров дал на държавния секретар 30 дни да събере принадлежностите й в Русия и да ги махне. Изумена, Клинтън станала и си тръгнала. Според хора, запознати със срещата, Лавров се опитал да я задържи и да разговаря с нея, но Клинтън не пожелала. Тя хвърлила записките си и казала, че той може да ги прочете, ако иска да приказва, и си излязла.

Но нищо друго не разгневи Путин толкова, колкото изявлението на Клинтън за руските парламентарни избори през 2011 г., което доведе до повсеместни твърдения за фалшифициране и измами от страна на хората на Путин. На пресконференция в Литва Клинтън излезе с хаплива декларация и заяви, че хората в Русия "заслужава да бъде чут собственият им глас и гласовете им да бъдат преброени, а това означава, че те заслужават честни, свободни и прозрачни избори и лидери, които се отчитат пред тях". Някои от хората на Обама решиха, че изявлението е твърде провокативно.

Това наистина предизвика Путин, който скоро обвини опонентите си, че се организират с пари от Държавния департамент. Един бивш служител на Държавния департамент, работил по руските въпроси по времето на Клинтън, намеква, че гневът на Путин заради това изявление може да е бил преувеличен - класически опит на един вожд да очерни вътрешната опозиция като чужди марионетки. Макфол казва, че е уверен, че Путин е бил искрен в гнева си.

Дали Путин наистина е вярвал, че Клинтън плете заговор за свалянето му е друг въпрос. Но той неведнъж критикува САЩ за политиката на "смяна на режима", която свали авторитарни лидери в други страни, включително Ирак и Либия и която Клинтън подкрепяше. При последния случай Путин побесня, когато през 2011 г. американско-европейската операция, обявена за хуманитарна и защитена от Клинтън, прерасна в де факто кампания срещу диктатора Муамар Кадафи.

Твърди се, че на срещи в Кремъл Путин бил недоволен от насилствената смърт на Кадафи. Видеоклипът на окървавеното тяло на либийския лидер, влачено от тълпата, често е пускано по руската телевизия заедно с ироничното изявление на Клинтън за екзекутирания вожд: "Дойдохме, видяхме, той умря."

След като напусна правителството, Клинтън почти винаги се изказва остро по адрес на Путин, особено след руското анексиране на Крим през 2014 г. На мероприятие за набиране на пари за партията през март 2014 г. Клинтън сравни действията на Путин с "това, което направи Хитлер през 30-те години".

Но малцина биха предположили, че самата Клинтън може да се чуди зали самата тя е станала обект на агресията на Путин.

"Мисля, че те очакват тя да спечели, - каза дипломат с голям опит в работата с Русия, който смята, че Кремъл е командвал хакването на имейлите. - Но те й изпращат послание, че са сила, с която трябва да се съобразява и че могат при желание да й вгорчат живота. Така че по-добре тя да ги приеме на сериозно."

-----

1Reset означава "презареждане". На руски думата "перезагрузка". На червеното копче обаче пишеше "перегрузка", което означава "претоварване", а на английски - overload. Копчето бе подарено от Хилъри Клинтън на Сергей Лавров.

* Препечатваме статията от специализираното издание "Политико". Майкъл Краули е негов старши външнополитически кореспондент. Юлия Йофе е руска журналистка, сътрудник на редица западни издания.

 
Зад усмивките на Путин и Хилъри вероятно се крие огромна взаимна неприязън. Снимки Държавен департамент на САЩ

МАЙКЪЛ КРАУЛИ,
ЮЛИЯ ЙОФЕ

Когато през 2011 г. в Москва избухнаха масови протести срещу руския президент Владимир Путин, той даде ясен знак кой, според него, в действителност стои зад тях - държавният секретар Хилъри Клинтън.

Докато протестиращите обвиняваха Путин, че е фалшифицирал току-що проведените избори, руският лидер гневно посочи с пръст Клинтън, която бе излязла с остро критично изявление по повод изборните резултати.

"Тя каза, че те били нечестни и непрозрачни, - каза ядосано Путин, като заяви, че Клинтън е дала "сигнал" на демонстрантите, работещи "с подкрепата на американския Държавен департамент", да подкопаят неговата власт. - Трябва да се опазим от тази намеса във вътрешните ни работи", обяви Путин.

Пет години по-късно Путин може би иска да си отмъсти на Клинтън. Най-малкото това е предположението, идващо от някои експерти по киберсигурността - че Русия стои зад проникването в сървъра на електронната поща на Националния демократически комитет (НДК) което вся смут и разкол на националната конвенция на партията и подкопа стремежа да Клинтън към партийно единство.

МОСКВА ЛИ ХАКНА ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА НА ДЕМОКРАТИТЕ В САЩ?

Докато разцъфтяващото взаимно привличане между Доналд Тръмп и Владимир Путин е добре известно - двамата си размениха думи на възхита и призоваха за подобряване на отношенията между Вашингтон и Москва - неприязънта на Путин към Хилъри привлича по-малко вниманието.

Бивши американски представители, работили по политиката към Русия заедно с Клинтън, казват, че Путин бил лично уязвен от осъждането от страна на Клинтън на парламентарните избори през декември 2011 г. и съобщил за гнева си лично на президента Барак Обама. Те твърдят, че Путин и съветниците му били напълно наясно, че дори докато тя претворявала в дела политиката на Обама на "презареждане" с Русия, Клинтън е била по-твърда към Москва от други хора в администрацията. И те казват, че Путин вижда Клинтън като убеден застъпник на политиката на "смяна на режима", което руският лидер смята за сериозна заплаха за собственото си оцеляване.

"Той бе много разстроен (от Клинтън) и продължи да бъде през цялото време, докато бях в правителството, - заяви Майкъл Макфол, който бе главен представител за Русия в националния съвет за сигурност на Обама от 2009 до декември 2011 г., а след това - посланик на САЩ в Москва до началото на 2014 г. - Някой би казал, че е дошъл мигът на разплатата му."

ХИЛЪРИ КЛИНТЪН ПЛАНИРАЛА ДА САБОТИРА СЪПЕРНИКА СИ САНДЪРС

Намекът за разплата е спекулация. Някои експерти не са убедени, че правителството на Путин е спретнало хакването на имейлите на НДК или че е трябвало да бъде оказано влияние на изборите в полза на Тръмп, а е било опит по различни причини да бъдат сплашени функционери на НДК.

Но щабът на Клинтън прегърна тази теория, като шефът на кампанията Роби Мук очевидно подкрепи версията за руска намеса пред Си Ен Ен в неделя. Съветниците на Клинтън бяха доволни, че историята се появи по телевизията, която преди слабо отразяваше възгледите на Тръмп за Русия, и отбелязаха, че дори коментаторът Чарлз Краутхамър от телевизия "Фокс нюз" нарече твърдението за руска намеса "тревожно" и "правдоподобно".

"ПОЛИТИКО": РУСКИ ХАКЕРИ ОТКРАДНАЛИ ИНФОРМАЦИЯ СРЕЩУ ТРЪМП

И докато привържениците на Клинтън си дават сметка, че малко американци обикновено обръщат сериозно внимание на състоянието на американско-руските отношения, има две сериозни възражения. Едното е присъствието на големи полски, украински и други източноевропейски общности в североизточните щати като Пенсилвания, Охайо и Уисконсин, където щабът на Клинтън смята да развява истории за Тръмп и Путин в етническите медии. Другото е, че гласоподавателите от всички пояси със сигурност ще обърнат внимание на сериозните разговори за чуждестранно влияние върху изборите.

Докато експертите спорят дали Путин ще се опита да се намеси в американските избори, има консенсус около идеята, че Клинтън е недолюбвана в Кремъл.

"Мисля, че има добро и достоверно доказателство, че няма любовна страст по г-жа Клинтън в Москва", каза Юджийн Ръмър - бивш представител за Русия и Евразия от националното разузнаване в Националния разузнавателен съвет, а сега работещ във Фондация "Карнеги" за международен мир.

Клинтън никога не е криела презрението си към Путин. Когато бе сенатор през 2008 г. тя се пошегува, като повтори знаменитото изказване на президента Джордж Буш-младши какво е мислел за "душата" на Путин, като заяви, че понеже Путин е бил агент на КГБ, "по дефиниция той няма душа".

С влизането си в администрацията на Обама през 2009 г., в момент на американско-руско напрежение заради нахлуването на Путин през 2008 г. в Грузия, Клинтън получи задачата да приложи "презареждането" на отношенията с Москва на Обама - опит за сътрудничество в сфери на общ интерес дори когато биват признавани нерешени различия по редица въпроси. Макар да бе скептична по отношение на усилията си, Клинтън усети, че ще й бъде по-лесно да се разбере с Дмитрий Медведев - бившия премиер, който си размени поста с този на Путин, за да стане президент.

"Гласът на Клинтън бе по-скептичният в "презареждането“, - казва Макфол. - Тя бе по-твърда към руснаците. В отговор тя оказваше натиск. Тя бе труден събеседник и с [външния министър Сергей] Лавров, и с Путин. И го казвам като комплимент."

Усилията за презареждане започнаха с гаф от самото начало. Клинтън пристигна с червено копче на пресконференцията с Лавров. На него трябваше да пише reset и на английски, и на руски, но вместо това  руската дума бе "претоварване"1 - грешка, която Лавров не пропусна да спомене. Клинтън се превърна в героиня на руски вицове. Презареждането обаче постигна някои успехи като транзитното преминаване през Русия на войски на НАТО на път за Афганистан и нов договор за намаляване на ядрените оръжия.

Хилъри връчва на Лавров червеното копче със сгрешения надпис на руски език.

Зад кулисите обаче Клинтън и Путин, за когото съвсем скоро стана ясно, че продължава да бъде истинската сила в Кремъл, играеха труден танц. През март 2010 г., когато Клинтън посети Русия, Путин я привика в луксозната си резиденция край Москва. Понеже знаеше за увлечението й по дивата природа, Путин покани Клинтън в приземната стая с трофеи, пълна с окачени глави на животни. (Съветник на Клинтън описа по-късно жеста, че макар и добронамерен, той е бил нещо като действие на бандит от филмите с Джеймс Бонд). Но когато двамата се появиха за фотосесия, Путин започна публично да хока Клинтън. Той се отпусна и изсипа куп жалби - от спада на американско-руската търговия до отражението на санкциите срещу Иран и Северна Корея върху руските компании.

Но Клинтън знаеше как да покаже твърдост с руските представители, някои от които се отнасяха с нея хем с присмех, хем с уважение като към "дама с топки". Когато Макфол пристигна в Москва през януари 2012 г., той бе тормозен дори от репортер от контролиран от Кремъл телевизионен канал, който го следваше навсякъде, и от руските тайни служби, които вървяха подир децата му на път за училище.

Един ден Клинтън се обадила на разгневения Макфол в резиденцията на посланика в Москва, за да изрази възмущението си от руските нарушения на дипломатическия протокол. Макфол бил изумен, че Клинтън му звъни по незащитена линия, най-вече при положение, че двамата планирали да се срещнат скоро.

"О, аз искам те да знаят, че аз знам", казала Клинтън по спомени на Макфол.

През септември 2012 г. Клинтън трябвало да се срещне с Лавров на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) във Владивосток. Лавров - опитна издънка на съветската аристокрация във външната политика, имал огромното удоволствие да бъде джентълмен към Клинтън. Той лично избрал цветята за хотелската й стая във Владивосток. Но когато се срещнали, Лавров я зашеметил с някои неочаквани новини. Русия изгонила Американската агенция за международно развитие и Лавров дал на държавния секретар 30 дни да събере принадлежностите й в Русия и да ги махне. Изумена, Клинтън станала и си тръгнала. Според хора, запознати със срещата, Лавров се опитал да я задържи и да разговаря с нея, но Клинтън не пожелала. Тя хвърлила записките си и казала, че той може да ги прочете, ако иска да приказва, и си излязла.

Но нищо друго не разгневи Путин толкова, колкото изявлението на Клинтън за руските парламентарни избори през 2011 г., което доведе до повсеместни твърдения за фалшифициране и измами от страна на хората на Путин. На пресконференция в Литва Клинтън излезе с хаплива декларация и заяви, че хората в Русия "заслужава да бъде чут собственият им глас и гласовете им да бъдат преброени, а това означава, че те заслужават честни, свободни и прозрачни избори и лидери, които се отчитат пред тях". Някои от хората на Обама решиха, че изявлението е твърде провокативно.

Това наистина предизвика Путин, който скоро обвини опонентите си, че се организират с пари от Държавния департамент. Един бивш служител на Държавния департамент, работил по руските въпроси по времето на Клинтън, намеква, че гневът на Путин заради това изявление може да е бил преувеличен - класически опит на един вожд да очерни вътрешната опозиция като чужди марионетки. Макфол казва, че е уверен, че Путин е бил искрен в гнева си.

Дали Путин наистина е вярвал, че Клинтън плете заговор за свалянето му е друг въпрос. Но той неведнъж критикува САЩ за политиката на "смяна на режима", която свали авторитарни лидери в други страни, включително Ирак и Либия и която Клинтън подкрепяше. При последния случай Путин побесня, когато през 2011 г. американско-европейската операция, обявена за хуманитарна и защитена от Клинтън, прерасна в де факто кампания срещу диктатора Муамар Кадафи.

Твърди се, че на срещи в Кремъл Путин бил недоволен от насилствената смърт на Кадафи. Видеоклипът на окървавеното тяло на либийския лидер, влачено от тълпата, често е пускано по руската телевизия заедно с ироничното изявление на Клинтън за екзекутирания вожд: "Дойдохме, видяхме, той умря."

След като напусна правителството, Клинтън почти винаги се изказва остро по адрес на Путин, особено след руското анексиране на Крим през 2014 г. На мероприятие за набиране на пари за партията през март 2014 г. Клинтън сравни действията на Путин с "това, което направи Хитлер през 30-те години".

Но малцина биха предположили, че самата Клинтън може да се чуди зали самата тя е станала обект на агресията на Путин.

"Мисля, че те очакват тя да спечели, - каза дипломат с голям опит в работата с Русия, който смята, че Кремъл е командвал хакването на имейлите. - Но те й изпращат послание, че са сила, с която трябва да се съобразява и че могат при желание да й вгорчат живота. Така че по-добре тя да ги приеме на сериозно."

-----

1Reset означава "презареждане". На руски думата "перезагрузка". На червеното копче обаче пишеше "перегрузка", което означава "претоварване", а на английски - overload. Копчето бе подарено от Хилъри Клинтън на Сергей Лавров.

* Препечатваме статията от специализираното издание "Политико". Майкъл Краули е негов старши външнополитически кореспондент. Юлия Йофе е руска журналистка, сътрудник на редица западни издания.

Коментари

Анонимен's picture
Анонимен

Копейкин

Браво на КЛУБ Z - страхотни сте!
Анонимен's picture
Анонимен

Неандерталец

Дано Клинтън спечели и да разкаже играта на наглото жуже!
Анонимен's picture
Анонимен

Мони

ОТ ДНЕС: Почти една четвърт от населението на Русия (23%) оценяват финансовото си състояние като лошо или много лошо, в изследване на Висшето училище по икономика за доклада за социалното благосъстояние от руснаците.
Делът на населението, което няма достатъчно пари, за да купува необходимите дрехи или хранителни продукти през юни е 41%.
Икономистите правят извода: От ноември 2014 г. , реалните разполагаеми парични доходи са намалели с почти 20%, и със същият % намаляват продажбите на дребно на стоки и услуги.
Анонимен's picture
Анонимен

Българинът е жилав но търпелив глупак!

В сравнение с герберастка България тези данни са направо чудесни! Според официалната статистика сме 7 200 000, според данни на ЦРУ 6 924 716 души. На американците няма да им вярваме. От оцелелите от неприключилият още преход 2 500 000 млади българи са напуснали страната. За постоянно. Причината, липса на работа и мизерно заплащане. Официална безработица под 10%! Некой да верва? Реално безработните в България, емигрантите също трябва да се включват в тази цифра, са минимум 70% от трудоспособното население! От какво живеят тези които останаха в кочината? От пенсиите на родителите, от преводите от емигрантите, от работа на парче и от мизерни заплати от по 350-400 лева. Но за това пък администрацията която създаде Борисов, тъне в охолство! Няма общинар със заплата под 1000 лева без бонусите. В министерства и агенции заплатите са по 3-4 хиляди лева. Ха сега Мони да изчисли какви са доходите на ганьовците!
Анонимен's picture
Анонимен

провилният отговор

Защо Путин мрази Хилъри,.....защото не се тъпче с ботокс и не ходи на високи токчета!
Анонимен's picture
Анонимен

ДидоВъТъ

Кво?Що Хилъриту подписа миналата година 20% от целия! добив на уран в Щатите да се управлява от Русия?Т'ва са пропагандни простотии за либерални идиоти.
Анонимен's picture
Анонимен

Който има акъл,да чете...http://www.nytimes.com/2015/04/24/us/cash-flowed-to-clinton-foundation-as-russians-pressed-for-control-of-uranium-company.html?_r=3
Анонимен's picture
Анонимен

Бай Хой

Защото е дърта, грозна пача.
Анонимен's picture
Анонимен

Бай Хуйло

а Хуйло е красив, висок монголоид и не се тъпче с ботокс,...ха ха ха
Анонимен's picture
Анонимен

Sin

Това напън за оправяне имиджа на Х.Клинтън ли е ? Щом Путин е срещу нея, значи е от нашите ! Хитро. Обаче както Путин няма душа за всичко друго, така и за Клинтън няма. Колко му трябваше да "пренатовари" отношенията с Ердоган ! Въобще не се съмнявам, че Хилари е много по-удобна на Путин, отколкото един своенравен Тръмп !
Анонимен's picture
Анонимен

Емил Станоев

Даа !! Сега ще обвинят Путин и за президентските избори в Сащ ! Че как не ? той ще е виновен ако хиларито не спечели . Ще обработи всички американци с специален спрей за да гласуват както той иска !! Неизчерпаеми са способностите на кръгове от Сащ да намират врагове навсякаде , нищо че те самите насаждат хаос по целия свят.
:)'s picture
:)
:)

:)

Защото Хилъри мрази Путин? Като гледам императора въобще не го вълнуват краварите!
Анонимен's picture
Анонимен

(:

ха ха ха, Джуджи император, малък човек, малка пи.ка, ГОЛЯМ комплексар......
Анонимен's picture
Анонимен

колорадски бръмбар

Жужето Покемон от Кремъл явно е на високи токчета на снимката с Хилари......
Анонимен's picture
Анонимен

Радев

Бабето вече се чуди какви отчаяни ходове да предприеме, за да избегне неминуемата загуба на изборите. Тръмп ще я отвее като стои та гледай и тогава ще гледам сеира на соросоидно-грантаджийската паплач...
Анонимен's picture
Анонимен

Развеселен

Путин го е шубе от Хилъри, но мен ме е страх, че яростна конфронтация ще доведе до война с Иран - оттам хвръкват цените на петрола, нови милиони бежанци, всичко отива по дяволите. Докато Тръмп е бизнесмен, майстор на изкуството на сделката, ще се разбере и с Путин, и с Ердоган, и с Шиндзо Абе, без да иска да им се налага.
Анонимен's picture
Анонимен

Аз пък се притеснявам за задника ти.
Анонимен's picture
Анонимен

демограф

Ако стъпим на израза и "..той е рожба на КГБ и следователно няма душа", ще стигнем до противоречието в статията - неодушевен предмет не може да мрази. Което е по-близо до истината. КГБ нито мрази нито обича. Те действат хладнокръвно. Съмнявам се, че Путин предпочита Хилари пред Тръмп, защото това, което е очевидно , в руската политика и комбинации, никога не е истинското. Хилари е известен противник, с който руснаците са се разбирали. Бил - също, той остави Путин да набъбне.. Трумп е плашещо неизвестно, защото никой не знае дали ще върши това което говори или обратното му, или нещо съвсем друго. Ако не го държат с нещо, те по-скоро биха предпочели Клинтън. Играта срещу нея, както виждате, реално и помага. Течът на мейлове от щаба на демократическата партия може да си е вътрешно американска работа, в която набъркват руснаците.
Анонимен's picture
Анонимен

Успех Хилъри!
Анонимен's picture
Анонимен

Путин не мрази само хилари, този нещастен гном и страната му за посмешище че е най голямата в света но икономически е колкото Холандия или Испания мрази и завижда на цяла Америка, вижте думите му от видеото: Президент РФ Владимир Путин в ходе своего выступления на Петербургском международном экономическом форуме заявил, что США являются единственной сверхдержавой. По словам российского лидера, Москва это принимает.

"Америка — великая держава. Сегодня, наверное, единственная супердержава. Мы это принимаем"

https://youtu.be/W0ZmpNai4jI

Анонимен's picture
Анонимен

Ама верно ли някой сериозно си мисли че хотялиерът и палячо тръм ще спечели ? С фалиралите си хотелчета пълни с нелегални латиноси да ги чистят, или с жена му от Словения и голите и снимки в самолета му, или с харесването си с путлер ?
Анонимен's picture
Анонимен

Тия руснаците мразят всички които са по добре от тях, САЩ, ЕС, Япония, Австралия, целия циливизациован свят, за това и се заобичаха със сирийците, суданците и други подобни от третия свят диктатори

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията