Мотористите, които протестираха пред турското посолство след убийството на двама мотористи от чужд гражданин, са опитали да влязат в дипломатическото здание. Това обяви по БНР посланикът на Турция Сюлейман Гьокче.

По негови думи вчера сутринта протестиращите са направили опит да нахлуят в сградата, но са били спрени от полицията. Той отхвърли обвиненията, че посолството е укрило виновния шофьор Фарук Бекташ и изрази съболезнованията си за близките на загиналите.

Преди две седмици 60-годишният водач на Мерцедес губи управление и навлиза въпреки ограничението от 60 км/ч и непрекъснатата осева линия в насрещното край Драгоман. Там убива на място 51-годишната Таня и 54-годишният Бойко Бойкови, които пътуват към сина си в Австрия. Съдът постанови мярка за неотклонение "домашен арест", но на 31 юли СДВР установява, че е изчезнал.

Владимир Бойков, син на загиналите.

Синът на Бойкови Владимир обяви днес в ефира на бТВ, че когато е чул мярката за неотклонение, е очаквал Бекташ да избяга.

"Нормално е да очакваме правосъдие, но при така стеклите се обстоятелства преглъщаме и продължаваме напред - това е България. Ще вярвам, че ще има правосъдие един ден", коментира още той.

На 4 август - деня, в който се гледаше мярката за неотклонение пред Апелативния съд, над 200 мотористи се събраха на протест пред Съдебната палата, а после и пред турското посолство, блокирайки бул. "Васил Левски".

От разпространени от тях клипове се вижда как влизат в пререкания с униформения, охраняващ посолството. Но не може и дума да става за опит да "нахлуят в сградата".

 

 

Част от негодуванието се изля и пред Съдебната палата. Някои от рокерите искат съдийката, постановила "домашен арест", да бъде отстранена или да подаде оставка.