Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за освобождаване на ген. Румен Радев, командир на ВВС, от длъжност и от военна служба. Това съобщиха от президентството. Законът за отбраната и въоръжените сили на Република България изисква с нарочна заповед министърът на отбраната да завърши окончателно процедурата по освобождаване на ген. Радев.

Малко преди това правителството прие предложение до президента да освободи от военна служба ген. Радев. Това се случи пред телевизионните камери. Те бяха допуснати да заснемат началото на заседанието на кабинета.

Премиерът Бойко Борисов направи кратък коментар по темата.

"Чух упреци, но не виждам абсолютно никакъв смисъл да правим извънредно заседание. Направи Ненчев всичко възможно още щом мине, вече е минало, да отиде до президента, да стане максимално бързо", каза премиерът.

Ген. Радев, който е фаворит за кандидат-президент на БСП и АБВ, подаде рапорта си за напускане на 1 август. Като мотив напускането си Радев е посочил концепцията, според която българското въздушно пространство ще се охранява съвместно с чужда държава срещу заплащане. Вчера БСП отложи пленума си, на който трябваше да определи своя кандидат, като един от аргументите бе именно това, че оттеглянето на генерала от армията все още не е факт.

Преди журналистите да напуснат заседанието Борисов нареди да се приеме отпускането на 3 млн. лв. за нова казарма на полигона в Црънча на Специалните сили. Миналата седмица седмица премиерът присъства там на учение.

"Не знам по-лоши условия някъде да има. Като видяхме какво е състоянието на сградите, какъвто и ремонт да им се направи, все ще е лош. Те не подлежат на ремонт. За това целево за ремонт в 68-а бригада Специални сили, 3 млн. лева отпускаме от бюджета. Незабавно нова казарма да се построи, за да е в унисон, което заслужават нашите войници", обясни Борисов.

Командирът на 68-а бригада бригаден генерал Явор Матеев изрази "изключителна благодарност от мое име и личния състав", като това също стана пред камерите. Той допълни, че се надява Борисов да открие новите сгради следващата година.

Последното, което направи Борисов пред медиите, бе да нареди да се отпуснат 300 000 лв. за храма "Св. Прокопий Варненски" във Варна.