Бизнесменът Абдуллах Бююк тихомълком е бил предаден от МВР на турските власти на ГКПП-Капъкуле, става ясно от съобщение на вътрешното министерство.

Повече от седмица българските власти твърдяха, че Бююк няма да бъде върнат на Турция, докато тя не отправи второ официално искане за екстрадиция, което да бъде разгледано по законовия ред от съда.

В същото време обаче МВР изпроводи до границата смятания за близък до проповедника Фетхуллах Гюлен бизнесмен чрез административна мярка по Закона за чужденците. Той е издирван като член на организацията на Фетхуллах Гюлен "ФЕТО". 

Както Клуб Z вече писа, искане за екстрадиция на Абдуллах Бююк е било изпратено на 15 февруари т.г. от страна на Анадолската главна републиканска прокуратура в Истанбул. Във връзка с това на турския гражданин е била наложена временна мярка "задържане под стража", която е била потвърдена от съда.

Турският беглец няма да получи политическо убежище в България, цитира по-рано през деня БГНЕС изявление на външния министър на страната Мевлют Чавушоглу пред в. "Хюриет".

Властите са отхвърлили искането на Бююк за убежище, постановили са екстрадицията му и връщането му в Турция е в процес на подготовка, заяви изненадващо той.

Институциите в София обаче и днес отричаха, че това се случва. На два пъти - СГС и САС отказаха екстрадицията на Бююк през пролетта. От прокуратурата дори излязоха с подробно изявление на 1 август. Те напомняха и че вече няма как да бъде искана екстрадиция на базата на същите факти:

„Екстрадицията на лицето Абдулах Бююк е била поискана от Република Турция преди опита за преврат. Тогава Прокуратурата на Република България е изпълнила задълженията си по закон – Закон за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА). Искането за екстрадиция на Република Турция тогава е било заради разследване на лицето за предполагаеми връзки с терористични организации“, заявиха пред БГНЕС от прокуратурата.

„Софийски градски съд не е допуснал екстрадицията, като е приел, че лицето се иска по политически причини. Решението на СГС е потвърдено от Апелативен съд-София“, уточниха от прокуратурата.

От там обясняваха, че „след опита за преврат Република Турция е поискала от ПРБ и Министерство на правосъдието преразглеждане на случая.

"Позицията на ПРБ е, че това искане е процесуално недопустимо, тъй като има влязъл в сила съдебен акт – за тази позиция на ПРБ турската държава е уведомена. До момента не е постъпвала нова молба за екстрадиция на Абдулах Бююк. Ако такава постъпи и съдържа различни факти и основания от тези, по които се е произнесъл българският съд, ПРБ ще изпълни задълженията си ...", казваха тогава от държавното обвинение.

Днес от Министерството на правосъдието казаха пред Клуб Z, че няма второ искане за екстрадиция.

Наша проверка показа и че СГС не е гледал за последната седмица наново казуса на Бююк.

Бизнесменът е заподозрян в родината си във връзки с ФЕТО - Фетхуллаховата терористична организация. Така турските власти наричат движението "Хизмет" на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на опита за преврат от 15 юли. 

Бююк е пристигнал в България през септември 2015 г., а през февруари т.г. е поискал политическо убежище. В публикация от 27 март в проправителствения турски всекидневник „Сабах“ се твърдеше, че Анкара е изпуснала бизнесмена заради неадекватно съдебно решение, а България отказва да го върне.

[[nid:42873]]

Преди година Бююк бил задържан по време на сбирка с още 17 бизнесмени в офис на фирма в Истанбул.

"След бързо съдопроизводство той е пуснат на свобода и малко по-късно успява да влезе в България. За съжаление, турските съдилища дават възможност на много от членовете на организацията ФЕТО на Гюлен да напуснат страната. През февруари т.г. адвокатът Димитър Марковски, известен с това, че е представлявал в съда премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Божидар Лукарски, се ангажира с процедурата по искане на политическо убежище за Абдуллах Бююк. Тогава той бе задържан и случаят му бе разгледан в Софийския градски съд, съдията Величка Цанова отхвърли искането за екстрадирането му. Сега Турция има правото да обжалва това решение. Но е ясно, че българите лесно няма да ни предадат Абдуллах Бююк“, пише "Сабах".

На 9 април "Сабах" отново пише за беглеца и още в заглавието уточнява, че той е спонсор на гюленисткото движение "Хизмет" и е заловен в България. Турските власти научили това от Интерпол. Докладвано им е, че Бююк той е бил задържан в хотелската му стая, но не се посочва в кой град. Същата публикация твърди, че тогава е започнала подготовката на искането за неговото екстрадиране.