Причината за изненадващото предаване на Турция на бизнесмена Абдуллах Бююк, когото властите там издирват във връзка с опита за преврат, е липсата на валидни документи. Обявеният от управляващата партия за "предадел", е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи (на практика Бююк нарушава мярката си - забрана за напускане на страната, за да избяга у нас, б.р.). Това се е установило при проверка в базата данни на Интерпол, каза тази сутрин по бТВ министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Вчера управляващите в Турция се похвалиха, че "предателят" им е предаден от България, а МВР потвърди това часове по-късно.

Документите, с които е влязъл, са обявени за невалидни – изчезнали или откраднати, няколко месеца преди това. Следващите процедури в такъв случай са извеждане на лицето, защото пребивава незаконно, уточни тя.

Отново чрез Интерпол е получена молба от турската страна за екстрадиция с определяне на престъпления, за които той е обвинен – тероризъм, пране на пари и др. Нашият съд всъщност взема решение, че ще откаже екстрадирането му на основание, че такива престъпления той не е извършил, защото турската страна не е предоставила доказателства за тях, напомни обясни вътрешният министър.

Както Клуб Z писа, вчерашният развой беше огромна изненада, след като две инстанции по искането за екстрадиция - СГС и САС са се произнесли, че Бююк е преследван заради политическите си убеждения и че не би получил справедлив процес в родината си.

По думите на Бъчварова днес, преди второто дело той е подал молба в Агенцията за бежанците за получаване на (хуманитарен) статут. По време на процеса е имало уверение от негова страна, че ще се възползва от статута, ако има положително отношение на съда. След отказа за екстрадирането се отказва от това право и на практика от април месец досега присъства в страната без валиден документ и без желание да уреди статута си, заключи министърката. Нямаше обаче кой да я попита защо чак сега дирекция "Миграция" на МВР рязко се е сетила за него, щом от април е без редовни документи...

По думите на Бъчварова "има преценка на съответните служби и органи, които са дали становище, че Бююк заплашва националната сигурност". На директния въпрос обаче с какво я заплашва, тя отговори:

"Самият факт, че той 6 месеца отказва да уреди своя статут в чужда държава, сам по себе си е недопустим."

Тя съобщи още, че Бююк е подал молба и за политическо убежище у нас, но такова му е отказано от комисията към президентството.

По думите й вчера бизнесменът е предаден с протокол на турските власти със спазване на всички процедури.

Абдуллах Бююк

На границата нелегално всеки ден минават граждани, които задържаме. За всеки един от тях, който откаже да подаде молба за уреждане на статута си, след необходимите проверки се прилагат същите мерки. От началото на година има 30 такива мерки, изтъкна министърът.

Той е предаден като човек с нередовни документи, а не като човек, който има присъда, подчерта Бъчварова.

Не сме търгували това решение по никакъв начин, каза още тя на въпрос дали Турция ще ни върне Фарук Бекташ, който уби двама мотористи у нас и избяга, докато беше под домашен арест.

„Направили сме необходимото турският гражданин, който уби двама души при катастрофа, да бъде издирен и доведен в България с Европейска заповед за арест. Той има адресна регистрация в Германия, а не в Турция. Надяваме се скоро да бъде задържан”, допълни вицепремиерът.

Вече бяха разпространени кадри и от "успешното" предаване на Бююк.

Пред Нова тв пък адвокат Димитър Марковски, който е защитавал турчина и при двете дела за екстрадиция, каза че не го е виждал след втория процес.

Мисля, че този човек в тази ситуация  - и политическа, и гражданска, в която се намира, г-н Бююк там не би получил правосъдие, смята Марковски.

Във всички случаи българската държава, изпълнявайки екстрадиция към турската държава - особено в хипотезата, че там ще се върне смъртното наказание, отговорността става още по-тежка на плещите на съда.

Той напомни базисно правило в цялото европейско законодателство: самата хипотеза, че някъде има смъртно наказание, е аргумент да откажеш екстрадиция към такава държава.

Възможно е чисто формално този срок (на документите му, б.р.) да е изтекъл, но трябваше най-малкото да се изчака, да се види каква ще е позицията на българската държава относно отказа или евентуалното предоставяне на хуманитарен статут на г-н Бююк, каза известният юрист.

Пред бТВ по същото време баща му - Марин Марковски, определи Бююк като "симпатичен млад човек с хуманитарна насоченост".

Не виждам да може да бъде опасност за турската държава, каза известният адвокат. Българският съд прие категорично, че няма никаква опасност той да извърши терористичен акт.

Марковски-старши напомни, че в съдебната зала е имало натиск с присъствието на турския консул, който е показвал, че има много голямо желание казусът да бъде решен в полза на искането за екстрадиция.

Христо Христев, юрист и преподавател по право в СУ „Св. Климент Охридски”, нарече ситуацията притеснителна и "вероятно е налице тежко погазване на редица български норми".

Нямаме пълна информация какво точно се е случило. Има кратко съобщение на МВР, което говори, че е предаден по административен ред, защото по реда на Закона за чужденците няма основание да пребивава в България...

Екстрадиция на въпросния турски гражданин е искана и е отказана от българския съд, има влязъл в сила съдебен акт, който решава този въпрос. В него е изложено, че съществува риск по отношение на това лице в Турция да бъдат извършени действия, които са в разрез с основните права, които той има, посочи Христев.

Министърът на външните работи на Турция говори за връщането на Бююк, след като му е отказано политическо убежище в България, напомни той.

Това е изключително притеснително, тъй като при нас има странна липса на информация искано ли е убежище и минала ли е процедура, отбеляза юристът.

По думите му, обективно погледнато, процедура няма как да мине толкова бързо.